Vijenac 228

Glazba

CD jazz

Čarobnjak gitare

Charlie Christian, Guitar Wizard, LeJazz CD 11

CD jazz

Čarobnjak gitare

Charlie Christian, Guitar Wizard, LeJazz CD 11

Nedavno se navršilo punih četrdeset godina od smrti legendarnog jazz-gitarista Charlieja Christiana, neobično važne karike u povijesti jazza, o kojem se neopravdano premalo zna. Jedan je od razloga za to i kratki životni vijek toga neobično nadarena teksaškog glazbenika, koji je postavio moderan način sviranja gitare u jazzu. Djetinjstvo i počeci Christianove glazbene karijere (Dallas 1916 — New York 1942) obavijene su tajnovitošću. Zahvaljujući jazz-autoritetu Johnu Chiltonu zna se da je bio jedan od četvero braće, sin slijepa oca također glazbenika, da se obitelj preselila u Oklahoma City, da je mladi Charles najprije učio svirati trubu, da je kao dvanaestogodišnjak od drvene kutije za cigare sagradio prvu gitaru, te da je, što je vrlo važno, od Eddieja Durhama, nekadašnjeg trombonista i gitarista orkestra Counta Basieja, dobio na dar prvi pick up za svoj instrument.

Charlie Christian bio je dijete swinga, ali i prvi gitarist single improviziranja jednim prstom, što je bio velik korak u razvoju jazz-gitare kao instrumenta s pojačalom. Bio je to i jedan od razloga koji će ga u legendarnom klubu Minton’s Playhouse u Harlemu dovesti u doticaj sa tada novim be-bop stilom, i protagonistima te revolucije u jazzu, Dizzyjem Gilesspieom, Theloniousom Monkom, Charlieom Parkerom, Joe Guyem, Kennyjem Clarkeom i drugima. Zahvaljujući znamenitom »otkrivaču jazz-talenata Johnu Hammondu, Christian postaje članom malih sastava Bennyja Goodmana, u kojima je djelovao i glasoviti vibrafonist Lionel Hampton.

Gotovo sve relevantno, napose u solističkom smislu, sabrano iz raznih izvora, s više ili manje uspjeha tehnički pročišćeno i remasterizirano, skupljeno je sada na CD-u opravdana naslova Charlie Christian — Guitar Wizard. U tom opusu dominiraju snimke Charlieja Christiana ostvarene s kvartetima i sekstetima Bennyja Goodmana, dok su tek dvije skladbe, I Got Rhythm i Solo Flight dokumenti kvinteta Jerryja Jeroma i Goodmanova big banda. Ostalo su mahom standardi iz razdoblja swinga poput tema: Flying Home, Rose Room, Stardust, Seven Comes Eleven, Soft Winds, Royal Garden Blues i ostalih. Tu su i dvije autorske, odnosno koautorske Christianove swing-teme: Swing To Bop, te legendarni standardi Air Mail Special. Uz izvrsna sola Charlieja Christiana na tim povijesnim snimkama diviti se možemo i solističkim korusima Lionela Hamptona, Bennyja Goodmana, Counta Basieja i drugih korifeja swinga.

Slušajući Christiana kao vrlo moderna solista danas, s distance od punih četrdeset godina, može se uočiti sva nadarenost tog glazbenika, zamjetna tehnika instrumenta koju je svladao u nezamislivo kratkom roku, te stilski odmak od do tada vodećih gitarista jazza Eddieja Langa i Eddieja Condona. CD Guitar Wizard svakako je važan povijesni dokument kojim bi se u edukaciji svakako morali poslužiti svi jazz-gitaristi, bez obzira na njihov uzrast ili današnja shvaćanja te glazbe.

Mladen Mazur

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak