Vijenac 228

Film

FILMSKA ČETVRT

Bond, novi Bond

FILMSKA ČETVRT

Bond, novi Bond

slikaZagreb Nepunih tjedan dana nakon početka prikazivanja u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji dvadeseti jubilarni nastavak bondijane Umri drugi dan u režiji Leeja Tamahorija dolazi i u hrvatske kinodvorane. Tako će se i domaća publika od 28. studenoga moći uvjeriti je li Pierce Brosnan u najnovijoj interpretaciji Jamesa Bonda nadmašio svoja dosadašnja tri nastupa glumeći poznata Flemingova junaka. Brosnanova je partnerica oskarovka Halle Berry, dok neprijateljski dvojac tumače Rick Yune i Toby Stevens. Zaljubljeni pak duo u humorističnoj drami Sve ili ništa britanskog redatelja Mikea Leigha glume Lesley Manville i Timothy Spall, a film pred naše kinogledatelje stiže s epitetima jednog od najboljih radova ove godine u čiju su se kakvoću premijerno uvjerili posjetitelji ovogodišnjeg festivala u Cannesu. Napokon, u kina nam dolazi i znanstveno-fantastični spektakl o najezdi zmajeva Carstvo vatre Roba Bowmana te romantična komedija Sex Guru Daisy von Scherler Mayer sa još jednom oskarovkom u glavnoj ulozi — Marisom Tomei.

Ljudska prava na filmu

slikaZagreb Prvi put u Hrvatskoj, i to od 14. do 20. prosinca ove godine, u prostorima zagrebačkih klubova Mama i Močvara, održat će se Festival filma o ljudskim pravima, na kojem će biti prikazano tridesetak dokumentarnih filmova realiziranih u nizu zemalja, od SAD i Kanade, preko Kazahstana, do Rumunjske i Hrvatske. Taj međunarodni projekt, ostvaren suradnjom s One World Prague — International Human Rights Film Festivalom, financijski su potpomogli Europska komisija, Gradski ured za kulturu i British Council u Zagrebu. Festivalske će projekcije biti upotpunjene izlaganjima domaćih i inozemnih predavača te okruglim stolovima čiji je zajednički nazivnik poštivanje, odnosno kršenje prava čovjeka u suvremenom svijetu. Od filmova koji će biti prikazani na Festivalu ističe se domaći naslov Paviljon 22 Nenada Puhovskog te Children Underground rumunjske redateljice Edet Belzberg, prošle godine nagrađen u Sundanceu, te nominiran za Oscar.

Snimatelj i nobelovac

slikaBudimpešta Najstrašniji oblik kršenja ljudskih prava, odnosno stradanje zatočenika u nacističkim koncentracijskim logorima Auschwitzu i Buchenwaldu, opisao je 1975. u autobiografskom romanu Čovjek bez sudbine ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, mađarski pisac Imre Kertész. Prema svom djelu Kertész upravo dovršava filmski scenarij koji će režirati mađarski snimatelj međunarodnog ugleda Lajos Koltai (Mefisto, Malena). Njemu je to prva režija u dugogodišnjoj karijeri direktora fotografije, koju je obilježilo sedamdesetak naslova nastalih u suradnji s nizom domaćih i inozemnih autora. Gotovo osam milijuna eura vrijedna produkcija snimat će se na izvornim lokacijama iz romana, a prva je klapa najavljena za jesen 2003. Glavnu će ulogu Koltai povjeriti jednom mađarskom dječaku nakon provedene audicije.

Krivo je more

slikaLos Angeles Potkraj godine u američka kina obično stižu favoriti za neko od godišnjih strukovnih priznanja, pa stoga ne čudi da se višestruko nagrađivani redatelj Steven Soderbergh (Seks, laži i videovrpce, Traffic) odlučio upravo za 27. studenoga kao datum početka prikazivanja svoga znanstveno-fantastičnog spektakla Solaris. Riječ je o novoj prilagodbi istoimenoga klasičnog romana ruskog književnika Stanislava Lema, koji je već jednom, i to točno prije trideset godina, maestralno ekranizirao piščev sunarodnjak Andrej Tarkovski. U Soderberghovoj viziji priče o posadi svemirskog broda dospjeloj na oceanom prekriveni planet na kojem se zaredaju neobjašnjivi događaji glavnu ulogu tumači redateljev junak iz hita Ocean’s Eleven George Clooney, a partneri su mu Jeremy Davies i Natascha McElhone. Premda su prve kritike filma veoma oprečne, nitko od Soderberghovih producenata ne sumnja u dobar komercijalni rezultat.

Knjiga

slikaJeff Kurtti, Jody Revenson, Treasure Planet: A Voyage of Discovery, Hyperion, 2002. Još jedan raskošni znanstveno-fantastični film, i još jedna adaptacija književnoga predloška stiže pred američku publiku 27. studenoga. Riječ je o animiranom spektaklu Treasure Planet redatelja Rona Clementsa i Johna Muskera, slobodnoj interpretaciji Stevensonova romana Otok s blagom, o čijoj je stotinjak milijuna dolara vrijednoj produkciji upravo objavljena ova izvrsno ocijenjena monografija.

CD

slikaArarat (Score) ŠSoundtrackš Potresnu dramu o stradanju Armenaca u Otomanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata Ararat režirao je kanadski redatelj armenskog podrijetla Atom Egoyan (The Sweet Hereafter). Glazbena pak podloga filma, premijerno prikazana u Cannesu ovog proljeća, djelo je Mychaela Danne (Prekinuta mladost).

Internet

http://www.hrw.org/iff/2002/ Sve o cjelogodišnjem International Film Festivalu 2002. u organizaciji udruge Human Rights Watch doznajte na službenoj web stranici, informirajući se i o djelovanju te međunarodne ustanove za zaštitu prava čovjeka.

Boško Picula

Vijenac 228

228 - 28. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak