Vijenac 227

Maticahrvatska

Antonija Vranić

Uvod u montirane procese

Uvod u montirane procese

Matica hrvatska 7. studenog predstavila je knjigu Izvještaj o kontroli zakonitosti rada Matice hrvatske 1972. Tom prigodom o knjizi su govorili Matičin potpredsjednik Stjepan Sučić, Jozo Ivičević, Zvonimir Komarica i Marko Veselica, aktivni sudionici događaja od prije trideset godina.

Stjepan Sučić istaknuo je kako je riječ o knjizi koja je do sada u krugovima Matice hrvatske kružila kao fotokopirani izvještaj u kojem se krio niz zanimljivih podataka. Njegov izlazak u obliku knjige trebao bi biti poticaj članovima ove ustanove da kritički o njoj pišu, da pišu o vremenu uz koje je vezana, ali da se i dalje skupljaju dokumenti o vremenima kada je Matica burno djelovala, a bila je izložena diskvalifikacijama, a o njoj i njezinim prvacima stvarala se lažna i klevetnička slika. Represiju koja je tada vladala važno je potkrijepiti dokumentima. Ova knjiga, odnosno Izvještaj, trebao bi biti prvi korak u osvjetljavanju trenutka važna za djelovanje Matice.

Jozo Ivičević istaknuo kako je upravo taj Izvještaj bio uvod u montirane političke procese i podloga za optužbe i suđenja navodnoj kontrarevolucionarnoj skupini. Oprez koji je tada vladao u Matici bio je opravdan, posebno kad je bila riječ o inicijativama za osnivanje ogranaka u inozemstvu.

Zvonimir Komarica pročitao je nekoliko redaka iz svog zatvorskog dnevnika, autentičnog, bez naknadnih dodavanja jer ga je počeo pisati onog dana kada je doveden u zatvor.

Na kraju je govorio i Marko Veselica naglasivši kako je velika slabost hrvatskog naroda i njegovih vodećih elita malo vremena koje su posvetili vlastitoj povijesti. Posebnu zahvalnost izrazio je akademiku Ljudevitu Jonkeu, koji je Maticu vodio u teškim danima za Hrvatsku. Objavljivanje te knjige, smatra on, početak je istraživanja rada Matice u burnim vremenima kada je za Hrvatsku robijalo mnogo nevinih ljudi, a upravo je Izvještaj služio za suđenja mnogim Matičinim članovima. U tim vremenima Matica hrvatska bila je ključna institucija koja je okupila hrvatski narod, njegova kreativna institucija. Izvještaj sadrži detaljan opis osnivanja ogranaka, strukturu Matice, njezine sjednice i niz drugih podataka. Vrijeme u kojem je nastajao veliko je doba hrvatskoga naroda, u kojem je Matica bila ključni čimbenik demokratske i stvaralačke koncepcije. Veselica je također pročitao ulomak iz svoga dnevnika.

Na kraju je još Stjepan Sučić dodao kako je Hrvatska tada sve izdržala jer je imala Maticu hrvatsku, koja je skrbila za hrvatsku kulturu, a svoj prilog daje i današnjem trenutku.

Antonija Vranić

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak