Vijenac 227

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Umro Siegfried Unseld

KNJIŽEVNI GLOBUS

Umro Siegfried Unseld

slikaNjemačka Siegfried Unseld, jedan od najvažnijih njemačkih poslijeratnih izdavača, umro je u 78. godini u Frankfurtu. Šef frankfurtske izdavačke kuće Suhrkamp otkrio je mnoge danas poznate autore poput Petera Handkea ili Uwea Johnsona, a uvelike je pridonio i djelu Maxa Frischa, Martina Walsera i Thomasa Bernharda. Radio je i na objavljivanju židovskih autora, poput Nelly Sachs, Paula Celana i Waltera Benjamina. Na pokopu Siegfrieda Unselda skupilo se osamsto ljudi, među njima kancelar Gerhrad Schroeder, koji je izjavio da »njemačka kultura gubi jednog od najvažnijih predstavnika«, ministrica kulture Christina Weiss te brojni pisci, među njima Walser, Cees Nooteboom, Durs Grünbein, Imre Kertész, Adolf Muschg i Amos Oz. Unseld je u Suhrkamp Verlagu radio pedeset godina, a vodstvo je preuzeo 1959. godine, nakon smrti osnivača kuće, Petera Suhrkampa.

Nagrada Booker Yannu Martelu

slikaVelika Britanija Kanadski autor Yann Martel dobitnik je ovogodišnje nagrade Booker za roman Life of Pi. Nagradu dotiranu s 50 000 funti Martel je dobio u konkurenciji 130 romana iz Velike Britanije, Irske i zemalja Commonwealtha. Roman Life of Pi govori o šesnaestogodišnjaku koji je odrastao u indijskom zoološkom vrtu. U užem izboru za nagradu bili su Kanađani Carol Shields i Rohinton Mistry, Velšanka Sarah Waters, Australac Tim Winton i Irac William Trevor. Martel je treći Kanađanin koji dobiva tu nagradu, nakon Margaret Atwood i Michaela Ondaatjea.

Dodijeljeni Goncourt, Renaudot i nagrada francuske Akademije

slikaFrancuska Prix Goncourt, jedna od najuglednijih francuskih književnih nagrada, dodijeljena je ove godine Pascalu Quignardu za Les ombres errantes, dok je nagrada Renaudot dodijeljena Gerardu de Cortanzeu za roman Assam. Te dvije nagrade već se više od sedamdeset godina dodjeljuju istodobno. Quignard je autor brojnih romana, a među najpoznatijima su mu Le salon de Wurtemberg, Tous les matins du monde i Terrase a Rome. Gerard de Cortanze autor je četrdesetak knjiga, među kojima su zbirke poezije, romani, eseji i drame. Dodjela francuskih književnih nagrada započela je nagradom Francuske akademije Marie Ferranti za roman La princesse de Mantoue, a završava nagradama Femina i Medicis.

Rohinton Mistry dobitnik nagrade Kiriyama

Japan/SAD Roman Rohintona Mistryja Family Matters, koji je bio u užem izboru za nagradu Booker, dobitnik je ovogodišnje pacifičke književne nagrade Kiriyama. Nagradu, dotiranu s 30 000 dolara, dijeli s knjigom The Land of Green Ghosts: A Burmese Odyssey Pascala Khooa Thwea, autobiografskim djelom o životu u Burmi. Nagrađeni roman Rohintona Mistryja, Indijca koji danas živi u Kanadi, govori o suvremenom Bombayu pričom o obiteljskom sukobu. Japansko-američkoj nagradi Kiriyama, osnovanoj 1996, svrha je promicanje suradnje između naroda pacifičkih zemalja i južne Azije. Knjige iz cijeloga svijeta mogu konkurirati pod uvjetom da su pisane engleskim ili prevedene na engleski jezik.

Pronađen dio ostavštine Heinricha Manna

Češka Do sada nepoznati rukopisi, pisma i dokumenti iz ostavštine Heinricha Manna pronađeni su u Pragu. Ukupno petnaest kutija materijala, u kojemu su i fotografije te oko tisuću i dvjesto pisama, pronašla je suradnica Arhiva Heinricha Manna u Berlinu. Građa potječe iz münchenskog dijela Mannove ostavštine, a nakon njegove emigracije u SAD papiri su stigli u Prag. Taj dio ostavštine nikada nije stigao do arhiva u Berlinu, kojemu je 1951. Mannova kći Leonie predala ostavštinu. Kako je javljeno iz Društva Heinricha Manna u Lübecku, riječ je o senzacionalnom pronalasku, budući da su se stručnjaci nadali da će dio ostavštine biti pronađen, ali nisu računali s tako mnogo građe.

Umro pjesnik Francisco Pino

slikaŠpanjolska Španjolski pjesnik Francisco Pino, koji se smatra »posljednjim španjolskim avangardistom«, umro je u 92. godini u Valladolidu. Iako je poznat tek užem krugu publike, Pino, pripadnik takozvane Generacije ’36 autor je više od pedeset zbirki poezije, koje se kreću od tradicionalne lirike do avangardističkih eksperimenata. Među najpoznatijim su mu zbirkama Espesa rama, Pasaje de la muerte nina i Antisalmos. Dobitnik je više književnih nagrada, među njima i počasne nagrade grada Valladolida, a radio je i u nekoliko španjolskih nadrealističkih časopisa.

Houellebecq oslobođen u procesu oko vjerske mržnje

Francuska Francuski autor Michel Houellebecq oslobođen je na procesu u Parizu optužbe za pozivanje na vjersku mržnju. Autor je u jednom intervjuu islam nazvao »najglupljom od svih religija« i rekao da je ta vjera oduvijek bila »opasna«. U posljednjem romanu, Plateform prikazao je i napad islamskih terorista na bar na Tajlandu, koji posjećuju zapadni turisti. Velike džamije u Parizu i Lyonu tužile su Houellebecqa i zatražile odštetu od 190 000 eura. Autor doduše nema bezgraničnu slobodu u javnim izjavama, ali je izrazio vlastito mišljenje i nikoga nije tjerao da ga dijeli i diskriminira muslimane, stoji u obrazloženju sudske odluke.

Iva Krtalić

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak