Vijenac 227

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Umjetnost jugoistočne Europe

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Umjetnost jugoistočne Europe

slikaGraz Neue Galerie iz Graza predstavlja, pod kustoskim vođenjem Roger Conovera, Ede Cufera i Petera Weibela, umjetnost specifičnog europskog podneblja. Izložba In search of Balkania predstavlja umjetničku produkciju Balkana bez koje bi slika kulturne Europe bila nepotpuna. Umjetnici dolaze iz zemalja na potezu od Slovenije do Turske, a iz Hrvatske to su Boris Cvjetanović, Vlasta Delimar, Braco Dimitrijević, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Ivana Keser, Kristina Leko, Mangelos, Vlado Martek i Mladen Stilinović. Potraga za Balkanom traje do 1. prosinca, a informirajte se na www.neuegalerie.at.

Mondrian i minimalci

slikaHaag U haškom je Gemeentemuseumu postavljena izložba Minimal art and Mondrian, koja je sastavljena od dijela muzejske zbirke kasnijih Mondrijanovih radova te zbirke minimal arta. Uz Pieta Mondriana postavljeni su radovi Carla Andree, Donalda Judda, Sola LeWitta i mlađih umjetnika poput Pieta Dirkxa, Günthera Förga, Richarda Lohsea i Güntera Tuzine. Posebna je atrakcija izložbe konstrukcija Mondrianova dizajna interijera dijela muzeja, prvi put izvedena. Izložba je otvorena do 8. prosinca, ali i na Internetu na adresi www.gemeentemuseum.com.

Impresije na tri staze

slikaBeč Na izložbi Impressionismus: Amerika — Frankreich — Russland u Kunstforumu pokazano je na sto i dvadeset primjera kako je impresionizam Moneta, Degasa ili Renoira utjecao na američke i ruske umjetnike. Paralele povučene na izložbi pokazuju slična umjetnička htijenja, kako Amerikanaca Theodora Robinsona, Johna Twachtmana, Willarda L. Metcalfa, Williama Merritta Chasea i Mary Cassatt, tako i Rusa Ilje Rjepina, Vasilija Polenova, Isaka Levitana, Konstantin Korovina i Valentina Serova. Izložba je otvorena do 23. veljače 2003. te na www.kunstforum-wien.at.

Miróov oblik boje

slikaWashington Izložba The Shape of Color: Joan Miró’s Painted Sculpture u Corcoran Gallery of Art u Washingtonu, postavljena do 6. siječnja, prvi put pokazuje Miróove kasnije bojane skulpture. Dvadesetak skulptura izrađenih od različitog materijala, šezdesetak crteža i studija za skulpture, skulptorske makete, dokumentarističke fotografije i filmovi Joana u akciji pokazuju složenost Miróovih radova iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Kratke obavijesti o izložbi potražite na www.corcoran.org/museum.

Beckmannova retrospektiva

slikaPariz U Centre national d’art et de culture Georges Pompidou do 6. siječnja izloženi su radovi Maxa Beckmanna, umjetnika čiji se opus želi dostojnije predstaviti francuskoj javnosti. Velika retrospektiva, postavljena u suradnji s londonskim Tate Modern i njujorškim Museum of Modern Art, sastoji se od stotinu slika, šezdeset radova na papiru i nekoliko skulptura. Izložbom se otkriva važnost Maxa Beckmanna na umjetničkoj karti Europe prve polovice dvadesetog stoljeća. Ostalo na www.centrepompidou.fr.

Knjige

slikaEva Karcher, Dix, Taschen, 2002. Na više od dvije stotine stranica Eva Karchner daje nam uvid u lik i djelo velikoga njemačkog umjetnika Otta Dixa, predvodnika smjera Neue Sachlichkeit. Njegove su slike prožete iskustvima koje je stekao boreći se u Prvom svjetskom ratu. Bolni njemački realizam dvadesetih, nova stvarnost, bijeda, nasilje, smrt i rat glavne su Dixove preokupacije, ali s pozamašnom dozom farse, groteske i ironije. Taschenovo izdanje, koje je izašlo na četiri jezika, engleskom, njemačkom, španjolskom i francuskom, jedno je od sjajnih djela koja nas uvode u vrijeme u kojem je Dix živio.

Internet

slikawww.charlesmschulzmuseum.org Nedavno je u Santa Rosi u Kaliforniji otvoren Charles M. Schulz Museum posvećen stvoritelju Peanutsa i popularnoga Snoopyja. Na internetskoj se stranici upoznajte sa sadržajem muzeja, njegovom zbirkom i posebnim izložbama, informirajte se o Schulzu, učlanite se i kupujte suvenire... Muzej su projektirali C. David Robinson Architects i on na neki način reflektira lik i djelo Charlesa M. Schulza, a njegov je najprimamljiviji dio veliki labirint u obliku Snoopyjeve nadaleko poznate glave.

Marko Kružić

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak