Vijenac 227

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Regine u Bujama

Talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci prvu će ovosezonsku premijeru odigrati u Pučkom učilištu Buje 15. studenog. Riječ je o tekstu Regine (Kraljice) Giacoma Carbonea, dobitniku međunarodne nagrade Ennio Flaiano za 1998. godinu, koji je režirao i prilagodio Sandro Damiani. Autorovim riječima, to »nije priča o kurvama, a revitalizacija bajke o Pepeljugi samo je način kako bi se ispričali njihovi snovi i njihova čudesna slabost«. Riječka premijera očekuje se 27. ožujka sljedeće godine.

Bijeli jelen u Varaždinu

Prva ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu dogodit će se 16. studenog na Dječjoj i lutkarskoj sceni — u adaptaciji i režiji Dubravka Torjanca, likovnoj opremi Ivana Duića i uz glazbu Davora Bobića Nazorovu će priču odigrati Blanka Bart, Vlasta Golub, Srećko Berec i Goran Koši.

Kate Kapuralica u Splitu

slikaKapitalno djelo domaće dramske baštine, koje zbog sočna jezika ima posebno mjesto u tom korpusu od kada ga je scenski otkrio Marko Fotez, zaigrat će u novom izdanju na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu 21. studenog. Tekst Vlaha Stullija, mješavinu komičnog i tragičnog, psovke i talijanske finoće, adaptirao je Vanča Kljaković a režira ga Ivica Boban. U kostimima Danice Dedijer i na sceni Vesne Režić igraju Josip Genda, Zoja Odak, Snježana Sinovčić, Nives Ivanković, Tajana Jovanović, Robert Kurbaša, Elvis Bošnjak, Trpimir Jurkić, Nenad Srdelić te Ilija i Josip Zovko.

Nagrade Hrvatskoga glumišta

slikaSvečana dodjela ovogodišnjih nagrada Hrvatskog glumišta, iza kojih stoji Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, zauzet će zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište 24. studenog. Za sada su poznate jedino dobitnice nagrade za životno djelo, prvakinja Dubrovačkog kazališta Milka Podrug Kokotović, i baletna umjetnica zavidne karijere Vesna Butorac Blaće. Za najbolju dramsku predstavu nominirane su Nosi nas rijeka splitskog HNK, Večeras se impovizira zagrebačkog HNK i Posjet stare dame s Dubrovačkih ljetnih igara, dok će se u kategoriji opere, operete, mjuzikla i baleta za nagradu najbolje natjecati Bajadera Baleta zagrebačkog HNK, Ero s onoga svijeta Opere splitskog HNK i Noć u Veneciji 2002. zagrebačkoga Gradskog kazališta Komedija. Svečanost dodjela Nagrada hrvatskog glumišta režirat će, kao i prošle godine, Saša Broz, ali su voditelji novi: Bojan i Goran Navojec.

Gostovanja u zagrebačkom HNK

slikaSamo dan nakon što možda bude proglašena najboljom dramskom predstavom prošle godine, Nosi nas rijeka splitskoga HNK dolazi u Zagreb. Kako domaće nacionalne kuće teško i ne baš previše često gostuju i kako smo na Šovagovićeve drame u Zagrebu morali čekati nekoliko godina, ovo gostovanje treba gledati i u svjetlu činjenice prvoga zagrebačkog predstavljanja još jednoga splitskog glumačkog pera — Elvisa Bošnjaka. Jedan od glavnih predstavnika novoga hrvatskog trenda nakon hvaljenoga Oca dokazao upravo dramom Nosi nas rijeka, pričom o prolasku vremena i onome što ostaje, pisanom vlaškim narječjem. U režiji Nenni Delmestre u predstavi, pored autora, igraju Milka Podrug Kokotović, Josip Genda, Trpimir Jurkić, Bruna Bebić Tudor, Ksenija Prohaska i Žarko Radić.

Dan nakon splitskoga gostovanja zagrebački HNK očekuje uzvrat vlastitog puta u Podgoricu pa će 26. studenog ugostiti predstavu Malograđani, koja je ovacijama popraćena na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci. S tekstom Maksima Gorkog u režiji Paola Magellija u Zagreb dolaze Meto Jovanovski, Vojislav Brajović, Tanja Bošković, Srđan Grahovac, Jelena Đ okić i drugi. Predstava je u Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno igrala u svibnju 2001, gdje ju je Paolo Magelli ostvario s uobičajenim suradnicima: dramaturginjom Željkom Udovičić, scenografom Hansom Gergom Schafferom, skladateljem Ljupčom Konstantinovim i kostimografom Leom Kulašem.

Tko je? Woyzeck u KNAPP-u

slikaHrvatsku premijeru u Zagrebu, u Kazalištu na periferiji, imat će 26. studenog predstava Tko je? Woyzeck nizozemsko-hrvatske izvedbene skupine Performingunit. Borut Šeparović i dalje je potpisan kao redatelj, ali se kao koreograf predstavlja Damir Klemenić, stalni suradnik još iz doba Montažstroja, kojem će se na pozornici, u komadu koji je zamišljen kao mnoštvo asocijacija na Büchnerov tekst, pridružuju Sanja Mitrović, poznata iz projekta Terrible Fish, i Jochen Stechmann. I akcije i riječi u ovoj su obradi Woyzecka, koja preuzima i dijelove Bergove opere i Herzogovog filma, tretirani kao sampleovi u glazbi, pa i glazbu u predstavi potpisuju dva DJ-a, Drillcock i Coffinnail. Woyzeck će u KNAPP-u igrati od 26. do 30. studenog.

Igor Ružić

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak