Vijenac 227

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Foto kluba Zagreb

Sanjalački ugođaj

Drago Biželj

Iz Zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb: Drago Biželj

Sanjalački ugođaj

Drago Biželj rođen je godine 1925. u Maloj Maslenjači kod Daruvara. Po profesiji je bio ekonomist. Fotografijom se bavio od godine 1951, kada je pristupio Fotoklubu Daruvar.

Jedan je od pokretača i inicijatora razvoja fotografske djelatnosti u Daruvaru za dugi niz godina.

Izlagao je relativno malo, na osamdesetetak izložaba osvojivši pritom dvadesetak nagrada.

Nasuprot tomu, tim je veći bio njegov organizacijski rad kao dugogodišnjega tajnika Fotokluba Daruvar, za što dobiva niz priznanja, kao što su srebrna i zlatna plaketa Boris Kidrič (1961. i 1973), zaslužni je član NTH (1971), zaslužni član FSJ (1982) te dobiva nagradu NTH (1984). Također za organizacijski rad godine 1979. FIAP, Međunarodna organizacija za fotografsku umjetnost, dodjeljuje mu počasno zvanje ES FIAP.

Umro je 1992. u Daruvaru.

Vladko Lozić

slika slika

Punih četrdeset godina mogla je fotografska publika uživati u slikama koje je Drago Biželj stvarao i izlagao u prostorima mnogih gradova širom svijeta. Na mnogim njegovim fotografijama jasno je izraženo autorovo stajalište da vrijeme istraživanja u fotografiji nikada ne prestaje.

Po naravi znatiželjan, udružio je vlastito zanimanje s tehničkim napretkom fotografije. Shvatio je svu množinu oblika koji ga okružuju i otkrivanjem ih pretvorio u događaj. Katkada njegova djela odišu sanjalačkom atmosferom, ali u njima prepoznajemo i originalni napor autora koji svim tim oblicima i događajima udahnjuje svoju stvarnost.

U određivanje značenja i vrijednosti svojih fotografija nije se nikada sam upuštao. Prepustio je to publici i mnogim ocjenjivačkim sudovima, koji su prepoznavši njegove kvalitete odredili njegovo mjesto u ukupnom fotografskom stvaralaštvu u nas.

Tako njegove fotografije i danas primamo ne kao proizvod slučaja, nego jasne svijesti i volje autora. Drago Biželj uvijek je pridavao izvanrednu pozornost i važnost onome što radi, obogaćujući svoja htijenja logičnim pogledom u svijet poznatog, ali ne i uvijek prepoznatog, a tek njegovim okom i znanjem obrađeno u likovne poruke doista trajnih vrijednosti.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak