Vijenac 227

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Peter Rybar

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Peter Rybar

London Peter Rybar, češki violinist i pedagog, preminuo je u osamdeset i devetoj godini života. Rođen u Beču, živio je u Londonu, Ženevi i Leipzigu. Bio je prijatelj Bohuslava Martinua i učenik Josefa Suka. Studirao je na Praškome konzervatoriju. Bio je solist u prvim izvedbama Stravinskijeva Violinskog koncerta u Pragu i Parizu. Snimao je s pijanisticom Clarom Haskil i violinistom Henrykom Szeryngom. Realizirao je i prvu snimku Goldmarkova Violinskog koncerta. Na nagovor Wolfganga Sawallischa 1970. godine preuzeo je mjesto koncertnoga majstora u ženevskom Orchestre de la Suisse Romande.

Jukka-Pekka Saraste glavni gost dirigent Simfonijskog orkestra BBC-a

slikaLondon Saraste će prema ugovoru uz BBC-ev orkestar provoditi četiri do pet tjedana godišnje. Prvi koncert planiran je za siječanj sljedeće godine, kad će se na programu naći prva britanska izvedba novoga Koncerta za klarinet i orkestar finskoga skladatelja Magnusa Lindberga. http://virtual.finland.fi/finfo/english/saraste.html.

Alicia de Larrocha napušta koncertnu pozornicu

slikaPijanistica cijenjena napose po interpretacijama španjolskih autora najavila je da će s krajem sezone 2002/03. prestati javno nastupati. Prvi nastup de Larrocha (80) zabilježila je 1929. godine, kad joj je bilo šest godina.

http://www.deccaclassics.com/artists/de_larrocha/.

Diskografija

Cecilia Bartoli i dalje snima za Deccu

slikaLondon I iduće četiri godine hvaljena će mezzosopranistica snimati za Deccu. Umjetnica koja je debitirala u veronskome Teatru Filarmonicu 1987, a prvi ugovor s Deccom potpisala već godinu poslije, dosad je ostvarila trideset snimaka (deset opera), koje su pokupile sedamnaest međunarodnih diskografskih nagrada od Diapason D’or i Echa do Grammyja i Gramophonea, dok je samo Vivaldi album prodan u više od pola milijuna kopija. http://www.ceciliabartolionline.com/.

William Christie prelazi u Virgin

slikaDiskografska kuća Warner Classics otkazala je izdavanje svih planiranih snimki Williama Christiea i njegova ansambla Les Arts Florissants za diskografsku etiketu Erato. U međuvremenu Gramophone javlja da je Christie potpisao ugovor s diskografskom kućom Virgin Classics za tri nova izdanja. Na prvom, koje će se pojaviti siječnja sljedeće godine, Hiro Kurasaki, prvi violinist Les Arts Florissants, uz Christieja za čembalom izvodi Händelove violinske sonate. Drugo, planirano za jesen 2003, donosi motete Andréa Campre (1660-1744). Sadržaj trećega još nije objavljen. Status snimljenih, a neobjavljenih materijala realiziranih za Warner — među ostalima Rameauova opera Zoroastre i Händelov oratorij Theodora — ostaje zasad nepoznat. http://www.arts-florissants.com/.

Glazba i statistika

Puccinijeva La Boheme najizvođenija opera Sjeverne Amerike

slikaPrema istraživanjima udruge Opera America, La Boheme Giacoma Puccinija najizvođenija je opera sjevernoameričkoga kontinenta. Barem dvadeset i sedam produkcija planirano je u SAD i Kanadi tijekom ove sezone, a od sezone 1991/92. do danas broj produkcija Puccinijeve uspješnice popeo se na dvije stotine i sedam. Na drugom mjestu američkih opernih najboljih deset nalazi se Madama Butterfly istoga autora (193), treća je Verdijeva La Traviata (175), četvrta Bizetova Carmen (173), a peti Rossinijev Seviljski brijač (154). Od šestoga do desetog mjesta slijede: Puccinijeva Tosca (151), potom Mozartove Figarov pir (144), Čarobna frula (143) i Don Giovanni (133) te Verdijev Rigoletto (132). http://www.operaamerica.org/.

Britanski radijski slušatelji odabrali Figara

slikaMozartova komična opera Figarov pir najpopularnija je opera britanskoga tla. Tako je naime odlučilo gotovo šezdeset tisuća slušatelja britanske radijske postaje Classic FM. Na drugome je mjestu Puccinijeva opera La Boheme. Među deset najpopularnijih, koje čine opere samo četvorice skladatelja, uz Puccinija se najviše pojavljuje Giuseppe Verdi. Wagnera, pak, na toj listi nema. http://www.classicfm.com/.

Internet

Restauracija Scale na webu

slikaMilano Uprava grada Milana pokrenula je stranice koje omogućuju praćenje obnavljanja slavne operne kuće. Stranice među ostalim donose trodimenzionalne modele novoga Scalina izgleda, a skoro se očekuju i prve fotografije s terena. http://www.comune.milano.it/cantierescala/.

Borko Špoljarić

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak