Vijenac 227

Maticahrvatska

Sandra Cekol

Osam mu je stoljeća tek

»Gračaški zbornik«, Skupština udruga Matice hrvatske Istarske županije, Poglavarstvo općine Gračišće, Pazin, 2002.

Osam mu je stoljeća tek

»Gračaški zbornik«, Skupština udruga Matice hrvatske Istarske županije, Poglavarstvo općine Gračišće, Pazin, 2002.

Osam stotina godina od prvog spomena imena značajan je datum u povijesti svakoga grada. Taj veliki jubilej gradić Gračišće dostojno je obilježio znanstvenim skupom Gračišće i okolica od prapovijesti do danas, održanim 19. lipnja 1999. Knjiga Gračaški zbornik objavljena ove godine, zbornik je većine radova prezentiranih na tom skupu.

Prije samog upoznavanja sa sadržajem radova, Ivan Mijandrušić — načelnik Općine Gračišće, predstavlja svoju općinu smještenu u istočnom dijelu središnje Istre, veličine 60,15 kvadratnih kilometara, u kojoj živi (prema popisu iz 2001) 1439 stanovnika. Uz izgradnju komunalne infrastrukture, veliki se napori poduzimaju u očuvanju kulturne baštine. Adaptirane su i sanirane dvije crkve, te započeti radovi na obnovi još nekih povijesnih objekata.

Pazinska isprava od 22. studenog 1409. poslužila je kao poticaj Radovanu Vlaketiću za opisivanje Gračišća u doba njezina nastanka, odnosno za evidentiranje onih arhitektonskih spomenika iz toga vremena koji su se očuvali do danas. U njegovu radu Gračišće i isprava iz 1409. godine opisani su gradski bedemi, crkve i stambene kuće u upotrebi početkom 15. stoljeća, kao i vrijedna ostvarenja nastala do kraja tog stoljeća. Autoru su kao povijesni izvori poslužile grafike Gračišća Prospera Petronija (iz 1681) i Johana Weicharda Valvasora (iz 1689), te prikaz grada koji u rukama drži sv. Vid na nedavno restauriranom oltaru Bogorodice zaštitnice iz crkve sv. Marije na placu (restauracija oltara tema je posebnog rada Laure Stipić-Miočić), kao i kameni reljef otkriven prilikom obnove župne crkve sv. Vida, vjerojatno ostatak starije crkve koja se nalazila na istom mjestu.

Sv. Vid, zaštitnik ljekarnika, očnoga vida i pomoćnik pri liječenju bolesti vidova plesa, zaštitnik je Gračišća. Na dan sveca zaštitnika svake se godine organizira Vidova — jedna od najpoznatijih pučkih proslava u Istri. Putem Zbornika upoznajemo povijest mnogih građevina u Gračišću. Više o ’špitalu’ (ustanovi za skrb o siromašnima) saznajemo iz rada Ivana Graha, o Hrvatskoj čitaonici osnovanoj u Gračišću 1887. piše Bruno Dobrić, dok o crkvama u Gračišću čitamo u radu Josipa Šiklića.

Svoju budućnost općina Gračišće vidi u proizvodnji domaće zdrave hrane, vinogradarstvu i seoskom turizmu. Prirodne ljepote bile su poticaj za uređenje Pješačke staze Sv. Šimuna — jedne od prvih pješačkih staza u Istri. Kulturne znamenitosti općine prezentirane su Gračaškim zbornikom koji je, zahvaljujući prijevodima sažetaka radova na talijanski ili engleski jezik, razumljiv i stranim posjetiteljima.

Sandra Cekol

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak