Vijenac 227

Glazba

CD jazz

Odanost tradiciji

Joan Faulkner — Gustav Csik, Love Songs From the Heart, MD — LC 06355

CD jazz

Odanost tradiciji

Joan Faulkner — Gustav Csik, Love Songs From the Heart, MD — LC 06355

Joan Faulkner pripada danas među one ne više toliko brojne interprete klasičnog vokalnog jazz-izričaja i bluesa. I tu valja odmah reći da baš u tome leže i vrijednost i prednost pred najezdom mlađih moderno, pa i premoderno, orijentiranih pjevačica, koje će u takvu stilskom načinu interpretacije jazza teško pronaći ono što u ovom trenutku smatraju najvažnijim. No sasvim je sigurno da će mainstream linija i u sferi ženskoga vokala ostati teško prevladiva konstanta bez bojazni od iščeznuća, ma koliko se neki tomu odupirali. Joan Faulkner nije srećom u ovom trenutku jedini dokaz spomenute tvrdnje, dokazavši to svojom popularnošću, mnogobrojnim nastupima i diskografskim izdanjima, među koje možemo svrstati svakako i njezin posljednji CD Love Songs From the Heart, ostvaren samo uz glasovir stalnoga pratioca, izvrsnog mađarskog jazz-pijanista međunarodne reputacije Gustava Csika. Love Songs From the Heart zbroj je četrnaest više ili manje poznatih pjesama američkih autora, koje Joan Faulkner izvodi s mnogo osjećaja i savršenog jazz-fraziranja stečena u jedinstvenoj školi američkoga crnačkog crkvenog pjevanja. U programu su diska tek dvije iznimke u tom kontekstu, dvije originalne skladbe Gustava Csika s naslovima Enjoying Every Moment With Me i The Time Is Now, baladnog značaja, kojima je, što nije posve nevažno, darovana ista interpretativna pozornost kao i svim drugim znatno poznatijim pjesmama.

Joan Faulkner vrlo je originalan interpret, nezamislivo široka repertoara koji suvereno izvodi, bez bojazni od bilo kakvih oponašanja, sposobna izraziti se u svim mogućim varijantama sastava i prilikama poput ove, snimivši album samo uz pratnju glasovira. Izjednačenost razine izvođenja jedna je od značajki ovog CD-a, te je teško zapravo izdvojiti pojedine interpretacije, no njihov je zajednički nazivnik sadržan također u konstataciji Joan Faulkner same, koja kaže: »u digitalnoj će eri u kojoj danas živimo moje pjevanje iz duše nekima možda biti staromodno, ali sam se mnogo puta uvjerila da postoji velik broj ljudi koji još vole slušati takav jazz«. Da je potpuno u pravu, uvjerili smo se i mi, slušajući neke od njezinih nedavnih nastupa na međunarodnim festivalima jazza, gdje je baš takvim načinom interpretacije na noge digla i staro i mlado slušateljstvo. Uz već provjerene standarde poput: Never Let Me Go, I’ll Never Be the Same, They Can’t Take That Away From Me, I Love You Porgy, We’ll Be Together Again, At Last i Darn That Dream, Joan Faulkner je na disku Love Songs From the Heart posegnula i za nekim jazzu manje poznatim pjesmama američkih autora, primjerice za skladbom Some Other Time Leonarda Bernsteina.

Budući da je Joan Faulkner i istinska interpretkinja bluesa, valja istaknuti riječi meritorna jazz-kritičara, koji je za nju napisao: »The Voice of the New World in the Old World«. Najnoviji CD te pjevačice valja tako i zbog odanosti tradiciji jazza i bluesa svakako poslušati!

Mladen Mazur

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak