Vijenac 227

Film

FILMSKA ČETVRT

Nostalgija u kinu

FILMSKA ČETVRT

Nostalgija u kinu

slikaZagreb Ni druga polovica studenog ne oskudijeva šarolikim repertoarom kada je riječ o novitetima u hrvatskim kinima. Tako će se domaćoj kinopublici nakon uspjeha na 49. Pula Film Festivalu, na kojem je osvojila tri Zlatne arene (glavna muška uloga Ive Gregurevića, scenarij Gorana Tribusona i montaža Marine Barac), predstaviti nova humorna drama redateljice Snježane Tribuson Ne dao Bog većeg zla. Uz izvrsnog Ivu Gregurevića u ulozi oca, u ovoj priči o odrastanju jednog dječaka/mladića tijekom šezdesetih glume još i Filip Ćurić i Luka Dragić kao interpreti središnjeg lika, te Mirjana Rogina kao junakova majka. S također dobrim kritikama u kina nam stiže i američka gangsterska drama Put do uništenja Sama Mendesa s Tomom Hanksom, te romantična hit-komedija Moje grčko vjenčanje Joela Zwicka. Napokon, počinje prikazivanje i podmorničkog spektakla K-19 Kathryn Bigelow, zatim fantastičnog horora Pauci napadaju Elloroya Elkayema, te kinesko-južnokorejskog povijesnog epa Ratnici Sung-su Kima.

Riječki festivali

Rijeka Potkraj studenog i početkom prosinca u Rijeci se priređuju čak dvije međunarodne filmske manifestacije, obje u organizaciji tamošnjega Kino-video-kluba Liburnija-film. Prva, 33. međunarodni filmski festival KRAF 2002. već tradicionalno promovira amaterski film, pri čemu pravo sudjelovanja imaju neprofesijski videoradovi hrvatskih i inozemnih autora igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog ili nekog drugog žanra, neovisno o trajanju. Druga se pak manifestacija, 2. međunarodni filmski festival MORE 2002, uz iste uvjete, tematski vezuje uz odnos čovjeka i mora, od umjetnosti i pomorstva, preko ribarstva i turizma, do pejsaža i folklora. Kvarnerska revija amaterskog filma održava se 29. studenog, a MORE 2002. nedugo zatim, 6. prosinca.

Zabranjena ljubav

slikaCiudad de Mexico Nakon što je u kolovozu ove godine postala komercijalno najuspješnijim domaćim premijernim filmom u povijesti meksičkih kina, i nakon što su zaredali hvalospjevi s međunarodnih festivala u San Sebastiánu, Torontu i Chicagu, drama El Crimen del Padre Amaro Meksikanca Carlosa Carrere 15. studenoga stiže i u američka kina kao jedan od najizglednijih kandidata za Oscar 2002. u kategoriji filmova na neengleskom jeziku. Snimljen prema istoimenu romanu Eça de Queirósa iz 1875, film u osuvremenjenom kontekstu govori o nedopuštenoj ljubavi maloljetnice i provincijskog svećenika, koja će neizbježno dovesti do tragedije, ali i — novog života. U glavnim su ulogama Ana Claudia Talancon i Gael García Bernal, trenutačno vodeći mladi meksički glumac (Pasja ljubav, I tvoju mamu također!).

Špijuni i čarobnjaci

slikaLondon/Los Angeles Dva iznimno skupa britansko-američka spektakla (sto, odnosno stočetrdeset milijuna dolara) različite žanrovske pozadine gotovo istodobno kreću u pohod po svjetskim kinima nudeći ne samo vizualno blještavilo, nego, prema prvim ocjenama, i vrhunsku zabavu i napetost. Dakako, riječ je o fantastičnoj pustolovini Harry Potter i odaja tajni Chrisa Columbusa, drugom nastavku priče o uzbudljivu školovanju malog čarobnjaka iz Hogwartsa, te o jubilarnom 20. dijelu bondija ne Umri drugi dan Leeja Tamahorija čiji se glavni junak, špijun u službi Njezina Veličanstva, ovaj put bori protiv mimikrična sjevernokorejskog generala. Harryja ponovno glumi Daniel Redcliffe, a Jamesa Bonda, uz pomoć oskarovke Halle Berry, Pierce Brosnan. Nakon londonskih pretpremijera, prvi film u kina diljem planeta stiže 15, a drugi već 22. studenog.

Knjiga

slikaFrancis Bridger, A Charmed Life: The Spirituality of Potterworld, Image Books, 2002. Unatoč nizu negativnih ocjena kršćanskih teologa, anglikanac i sveučilišni profesor etike iz Bristola Francis Bridger smatra da je literarni svijet Harryja Pottera autorice J. K. Rowling pravi primjer ćudoređa i jasna razlikovanja dobra i zla primjerena dječjoj dobi. Svoju je argumentaciju, inače neautoriziranu od književnice i tvrtke Warner Bros., objavio u zasad poprilično dobro ocijenjenoj knjizi.

Časopis

slika»Hotdog«, kao i najveći broj britanskih filmskih magazina, u svom aktualnom, 30. broju na naslovnoj stranici ima Piercea Brosnana. No, u odnosu na ostale slične tiskovine, mjesečnik urednika Andyja McDermota, još od početka izlaženja 2000-te, svako novo izdanje zaokružuje u prepoznatljivu tematsku cjelinu osvrćući se ravnopravno i na nove filmove i na klasične naslove.

CD

David Arnold & Madonna, Die Another Day (Soundtrack) Špijunski spektakl Umri drugi dan ima, naravno, i svoju glazbenu podlogu, a skladatelj joj je Grammyjem nagrađeni David Arnold (Dan nezavisnosti). Naslovnu pak pjesmu Die Another Day izvodi Madonna koja se time uvrstila na sam vrh bogata popisa bondovskih glazbenika posljednjih 40 godina.

Internet

slikahttp://www.mty.itesm.mx/ dhcs/carreras/lcc/cine_mex/ Jedini je uvjet poznavanje španjolskog jezika, dok je sve ostalo čisti dobitak kada je u pitanju »Más de Cien anos de Cine Mexicano«, atraktivna i veoma informativna stranica o stoljeću meksičke kinematografije.

Boško Picula

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak