Vijenac 227

Maticahrvatska

Katarina Marić

Navišćenje i komara

Posuški zbornik 2, ur. Jerko Oreč, Matica hrvatska Posušje, 2002.

Navišćenje i komara

Posuški zbornik 2, ur. Jerko Oreč, Matica hrvatska Posušje, 2002.

Posuški zbornik 2 Matica hrvatska Posušje priredila je za tisak nakon Posuškog zbornika 1 i Ljetopisa posuškog; a uskoro će početi pripremati i Posuški zbornik 3, u kojem će se, kako naglašava uredništvo Zbornika, istaknuti hrvatskoj javnosti nedovoljno poznate arheološke i ostale kulturno-povijesne vrijednosti kojima je posuška općina itekako bogata.

Zbornik donosi petnaestak raznolikih tekstova, u kojima svatko može pronaći ponešto za sebe. Otvara se člankom Vinka Grubišića o prozi Ivana Ićana Ramljaka, a zatvara popisom obitelji i žitelja župe Posuški Gradac iz 1899. Roberta Jolića. Između tih tekstova smjestili su se ostali, uglavnom prozni radovi, premda ima i nešto poezije (pjesme Umberta J. Lončara, Ivice Karamatića i Vlade Lončara). Najzanimljiviji među njima svakako je onaj Jerka Oreča o starim ženidbenim običajima u posuškom kraju, koji su se sve do kraja pedesetih prenosili s koljena na koljeno te govori o upoznavanju i zamiranju djevojaka, o silu u djevojačkoj sobi, prošnji, umicanju djevojke, zarukama, navišćenju i komari, odnosno samoj svečanosti prilikom sklapanja braka i običajima nakon nje.

Zbornik je obogaćen i razmatranjima Tihomira Begića — Ravnopravnost službenih jezika konstitutivnih naroda Federacije Bosne i Hercegovine u rekonstruiranim medijima i primjena međunarodnih dokumenata o ljudskim pravima, ali i dva putopisa — živopisnim dnevnikom s dvadesetodnevnog putovanja Sjedinjenim Državama Roberta Jelića i Joze Grbeša; kao i zabilješkama s hodočasničkoga putovanja Italijom Ivana Ićana Ramljaka; odnosno tekstom Posuška ganga Ivana Juroša — o pučkoj usmenoj književnosti posuškoga kraja, te njezinoj autohtonoj lirskoj vrsti u distihu — gangi, i još nekoliko zanimljivih tekstova (autora Vlatka Mišetića, Milana Lončara, Nenada Valentina Borozana, Petra Crnogorca i Tihomira Begića).

Raznoliko i bogato štivo, pomalo suhoparna omotna rješenja, te s još uvijek premalo fotografija i slikovnih priloga unutar samog zbornika, čime bi zasigurno dobio na šarolikosti i dodatnoj zanimljivosti, Posuški zbornik 2 nastavlja u dobroj maniri prethodnika i otvara put sljedećem, trećem nastavku.

Katarina Marić

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak