Vijenac 227

Maticahrvatska

Sandra Cekol

Kartofilijske inkunabule

Drago Širić, Vinkovci pisani starim razglednicama, Matica hrvatska Vinkovci, 2002.

Kartofilijske inkunabule

Drago Širić, Vinkovci pisani starim razglednicama, Matica hrvatska Vinkovci, 2002.

Starim razglednicama, tim malim putnicima kroz prostor i vrijeme, ispisan je djelić bogate povijesti Vinkovaca. Prema raspoloživim podacima, kako piše Drago Širić u predgovoru knjige, utvrđeno je da se prva razglednica Vinkovaca u poštanskom prometu pojavila 1898, a vjerojatno je i tiskana iste godine. Kartofilija je zanimljiv hobi prikupljanja razglednica, koji se u slučaju Drage Širića i njegove obitelji pretvorio u pravu strast. Njihova kartofilska zbirka impozantna je i u njoj se nalazi sto tisuća razglednica iz cijeloga svijeta, od čega dvadeset tisuća iz Hrvatske. Između više od šest stotina vinkovačkih razglednica koje se nalaze u zbirci Širić je za knjigu Vinkovci pisani starim razglednicama odabrao dvjestotinjak razglednica tiskanih u prvih pedeset godina vinkovačkoga razgledničarstva. Neke od njih istinski su rariteti, poput primjerice Spomenika srebrnog pira Njeg. Veličanstva (spomenik je podignut Franji Josipu I 1873, a sama razglednica datirana je 1901), kao i nekoliko razglednica tiskanih do 1900. godine, za koje se može reći da su inkunabule među razglednicama.

Knjiga Vinkovci pisani starim razglednicama podijeljena je u nekoliko poglavlja koja prije samih razglednica donose kratak tekstualni dio prvo o razgledničarstvu kao hobiju i njegovoj povijesti, a potom i o povijesti Vinkovaca, vinkovačkim ulicama, trgovima, crkvama (prema onoj sv. Vinka Vinkovci su vjerojatno i dobili ime), školstvu, željeznici, kulturnom životu i ruhu njegovih stanovnika. Nit života na tom prostoru duga je sedam tisuća godina — od neolitika (starčevačka, sopotska i vinkovačka kultura), preko rimske Collonia Aurelia Cibalae, prvog spomena imena Vinkovci 148., pa do danas. Većina razglednica reproduciranih u knjizi tiskana je u samim Vinkovcima, dok je manji broj, i to uglavnom prvih, tiskan drugdje (Beč, Budimpešta...). Nakladnici su bile knjižare i papirnice, tiskare, fotografi te neki pojedinci i društva. Najpoznatiji i najveći vinkovački izdavač razglednica bio je Josip Reich.

Na stranicama knjige iz prošlosti i zaborava izranjaju vinkovački željeznički kolodvor (prema žigu na kojem stoji — 1898. AVG 6. (Karlovac) — riječ je o najstarijoj poznatoj razglednici); vrlo lijepe secesijske razglednice s vinkovačkim motivima tiskane tehnikom litografije, urešene ornamentima i cvjetnim uzorcima te ručno bojene (jedna od njih iznimne ljepote reproducirana je i na naslovnici); vinkovačke vizure kojih više nema (židovski hram i druge građevine koje pamte samo najstariji Vinkovčani), kao i one i danas dobro znane te ruho Vinkovčana zabilježeno umjetničkim razglednicima na kojima su reproducirani akvareli Vladimira Kirina.

Knjiga Vinkovci pisani starim razglednicama vrijedno je izdanje i uistinu je šteta da trojezičnosti (hrvatski, engleski, njemački) kojom je pisan predgovor nema i u ostatku knjige, jer bi se time dobio rijedak suvenir, ne samo Vinkovaca nego i cijele Hrvatske.

Sandra Cekol

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak