Vijenac 227

Maticahrvatska

Tamara Turkalj

»Hrvatska revija« u pivnici

»Hrvatska revija« u pivnici

Najnoviji broj časopisa Matice hrvatske »Hrvatska revija« s tematskim prilogom o pivu u Hrvata predstavljen je na najboljem mogućem mjestu, u gostioničkoj pivnici Medvedgrad. Sedam članaka, uz popratnu slikovnu građu, govore o tome kako je pivo došlo u Hrvatsku i samim počecima proizvodnje pa sve do današnjih dana, kada hrvatske pivovare postaju dijelom globalnih pivarskih mreža.

— Pivo je sveta tvar koja se prinosila čak i bogovima, rekao je Boris Olujić, jedan od autora koji u svom tekstu objašnjava kako je pivo oduvijek imalo posebnu ulogu ne samo u prehrani nego i u svim aspektima čovjekova života. Tako su mjesta proizvodnje i konzumacije piva u starom Zagrebu bila i svojevrsna kulturna žarišta te mjesta društvenog okupljanja i zabave.

Nažalost, kako u svom članku Za rundu dobrog piva navodi autor Mladen Klemenčić, ujedno i glavni urednik časopisa HR, u nas nema pivnica s dugom tradicijom kao ni pivskih smotri i festivala s duljom tradicijom i dubljim sadržajem. Dodajmo tome da ni naše pivovare ne vode računa o tradiciji i njegovanju određenih vrsta piva. Tako je olako napuštena proizvodnja pojedinih nekad zastupljenih vrsta, a eventualne proizvodne inovacije tipični su proizvodi globalizacije. Nadalje Klemenčić ističe kako u cijeloj Hrvatskoj nema ni jedne specijalizirane trgovine za pivo i pivsku opremu (čaše, podmetači, literatura, suveniri) za razliku od sve veće zastupljenosti vinoteka.

O svetoj tvari pričali su i ostali autori, Mira Kolar, Vladimir Marić i Robert Skenderović.

Tamara Turkalj

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak