Vijenac 227

Likovnost

Filatelija

Hrabri telefon

Autori: O. Franković i I. Vučić, dizajneri, veličina: 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja: 15. 10. 2002.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Hrabri telefon

Autori: O. Franković i I. Vučić, dizajneri, veličina: 35,50 x 29,82 mm, naklada 300 000, datum izdanja: 15. 10. 2002.

Hrabri telefon — telefon za zlostavljanu i zanemarenu djecu, započeo je s radom prije pet godina, u listopadu 1997, u okviru Psihotrauma centra Klinike za dječje bolesti Zagreb. Osnovni cilj Hrabrog telefona zaštita je djece od zlostavljanja i zanemarivanja, pružanje pomoći zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima te senzibiliziranje javnosti i stručnjaka za navedenu problematiku. Ideja za pokretanje savjetodavne linije, po uzoru na europske i sjevernoameričke modele, proizašla je iz opažena velikog broja zlostavljane i zanemarene djece koja su uključena u terapijski rad u Psihotrauma centru.

Usprkos šutnji kojom je obavijen problem zlostavljanja, najnovija istraživanja koja je proveo Hrabri telefon ukazuju na to da su batine još uobičajena metoda odgoja djece te da su svaka četvrta djevojčica i svaki šesti dječak doživjeli neki oblik seksualnog zlostavljanja. Zlostavljanje je iznimno velika trauma za dijete te ostavlja trajne negativne posljedice na tjelesnii, duševni i društveni razvoj djeteta.

Hrabri telefon (broj 4826-051) jedina je SOS-linija u Hrvatskoj koja pruža priliku djeci žrtvama fizičkog, seksualnog i emocionalnog zlostavljanja i zanemarivanja da anonimno porazgovaraju sa stručnim i iskusnim osobama te da se poduzmu koraci u zaštiti djece od daljeg zlostavljanja. Broj poziva na Hrabri telefon udvostručuje se iz godine u godinu.

Ipak, još velik broj djece ostaje bez adekvatnog tretmana jer u cijeloj Hrvatskoj u sustavu zdravstva radi tek sedamnaest psihologa na milijun i dvjesto tisuća djece.

Autorica teksta objavljena u letku koji prati izdanje je Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Priredila Sandra Cekol

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak