Vijenac 227

Fotografija

U FOKUSU

Gerry Winogrand i 1964.

U FOKUSU

Gerry Winogrand i 1964.

slikaAmerički fotograf Gerry Winogrand sinonim je za šezdesete godine te se njegove fotografije posebno vežu uz New York i fotografiju ulice. International Center of Photography u New Yorku pripremio je izložbu pod naslovom Winogrand 1964, kojom je predstavljeno oko sto pedeset fotografija nastalih 1964, godine koju mnogi smatraju ključnom za tog fotografa i američku kulturu. Fotografije su posuđene iz arhiva samoga fotografa, a velik dio su rijetke vintage-fotografije u crno-bijeloj tehnici te njegova istraživanja fotografije u boji. Gerry Winogrand (1928-1984) snimao je život na ulicama i kompleksnost urbane scene New Yorka nakon Drugoga svjetskog rata. Njegove fotografije izgledaju kao slučajne na brzinu snimljene slike koje u sebi sadržavaju duh šezdesetih godina, ali su bile ključne za dalji razvoj ulične fotografije. Premda se njegov rad identificira s gradom New Yorkom, neke od najpoznatijih fotografija nastale su u Kaliforniji i Teksasu; a Winograndova fotografija bila je tema mnogih publikacija i monografija Muzeja moderne umjetnosti. Godine 1964. stipendijom Guggenheimova muzeja putuje nekoliko mjeseci po Americi i snima život te razvija posebnu estetiku fotografija snimljenih na putu. Te su fotografije izložene u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku 1967. pod nazlovom New Documents, te je tako Winogrand postao vodeći fotograf za interpretaciju promjena šezdesetih godina u Americi.

Retrospektiva Ivana Posavca

slikaU Galeriji Klovićevi dvori otvorena je 7. studenog izložba fotografa Ivana Posavca. Izložba je retrospektivnog karaktera te uključuje više od dvjesto fotografija nastalih od 1971. do 2002, portrete, pejsaže i reportažnu fotografiju. Ivan Posavec završio je filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti te je neko vrijeme radio zajedno s fotografom Mijom Vesović u tandemu MO (meko okidanje), a njegovi raniji radovi vezani su uz »Polet« i »Start« te reportažnu fotografiju političkih magazina.

Online-informacije za umjetnike

New York Foundation for the Arts objavila je da će od 18. studenog omogućiti slobodan pristup na NYFA Source, koji će sadržavati banku podataka o stipendijama, publikacijama i informacijama potrebnim umjetnicima svih medija. Na popisu će se naći više od 2500 programa, 2000 službi i 700 publikacija. Isto tako njegovi će korisnici moći preko pretraživača pronaći lokaciju, rokove za stipendije i slično. Kontaktiranjem na e-mail adresu sourcevisualŽnyfa.org mogu se osobno javiti toj službi za pomoć oko željenih informacija.

Smrt najvećega meksičkog fotografa

slikaDevetnaestoga listopada stigla je vijest o smrti meksičkog fotografa Manuela Alvareza Brava, koji je nedavno navršio stotu godinu života, u Mexico Cityju. Fotograf je bio vođa umjetničke renesanse Meksika nakon revolucije 1921-21. te je surađivao s nadrealistima i Andréom Bretonom. Nedavno je J. Paul Getty Museum priredio njegovu veliku retrospektivnu izložbu, a prije nekoliko godina Fotografski odjel Muzeja moderne umjetosti u New Yorku posvetio mu je veliku publikaciju.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak