Vijenac 227

Maticahrvatska

Antonija Vranić

Ekonomija moderne

Ekonomija moderne

U Matici hrvatskoj 25. listopada održana je Prva konferencija Ekonomije moderne, udruge za promicanje suvremene ekonomske misli, a suorganiziratori su bili Matica hrvatska i Friedrich Naumann Stiftung. Tema konferencije bila je Odnos države i tržišta na putu integracije Hrvatske u svjetske gospodarske tokove. U organizacijskom odboru bili su Amina Ahec-Šonje, Vedran Šošić i Boris Cota.

Konferenciju su otvorili Neven Mimica, ministar za europske integracije, i Olgica Spevec, pomoćnica ministra gospodarstva. Odmah na početku istaknuta je važnost događaja kojemu je svrha potaknuti domaće radove o temi ekonomske problematike, posebno u doba kada se Hrvatska nalazi u pripremama kako bi se stvorili uvjeti da postane punopravna članica Europske unije. Kao predavači, diskutanti i moderatori sudjelovali su brojni priznati ekonomski stručnjaci s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani, Instituta za javne financije, Instituta za međunarodne odnose, Ekonomskog instituta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske narodne banke i nekih hrvatskih banaka i drugih institucija koje se bave tom problematikom.

U cjelodnevnom radu konferencije u sklopu te tematike predavanja su održali Andrea Mervar, Ekonomski rast i zemlje u tranziciji, Siniša Kušić i Vladimir Cvijanović, The Importance of Foreign Direct Investment for Stimulating Economic Growth in Croatia, Jelena Budak, Institucionalni okvir suradnje znanosti i gospodarstva u Hrvatskoj, Dinko Dubravčić, Kritika tranzicijske ekonomike, Polona Domadenik i Maja Vehovec, Defensive Restructuring of Firms in Transition Economies: the Case of Croatia and Slovenia, Ivan Boras, Vesna Pušar i Denis Buterin, Prilagodba hrvatskog tržišta rada potrebama politike zapošljavanja, Krešimir Peračković, Zaposlenost u informacijskom društvu — In memoriam sigurnom radnom mjestu, Marijana Bađun, Zaštita prava manjinskih dioničara i tržište vrijednosnih papira u Hrvatskoj, Vedran Šošić i Lana Dukić Nemonetarne transakcije u Hrvatskoj, Martina Dalić, Financijski sustavi tranzicijskih zemalja, Velimir Šonje Utjecaj valutne supstitucije na monetarne pokazatelje u zemljama u tranziciji: pouke za izbor politike tečaja, Mia Mikić, Trgovinska liberalizacija: lekcije koje treba još ponavljati, Davor Galinec i Krešimir Jurlin, Kako potaknuti hrvatski robni izvoz nakon višegodišnje stagnacije i Ana-Maria Boromisa, Uključivanje Hrvatske u EU: retorika ili realnost. Završnu riječ na konferenciji imao je Ante Babić, predstavnik Ekonomije moderne.

Antonija Vranić

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak