Vijenac 227

Mm

Kultura na Internetu: www.filmski-centar.org

Bogato i pregledno

Internetske stranice Filmskog centra na kvalitetan način prezentiraju njegov bogat program

Kultura na Internetu: www.filmski-centar.org

Bogato i pregledno

Internetske stranice Filmskog centra na kvalitetan način prezentiraju njegov bogat program

Filmski centar (FC) zamišljen je kao mjesto koje će objedinjavati prikazivačku, predavačku, radioničku, posudbenu, distribucijsku, nakladničko-promotivnu i izložbenu djelatnost povezanu s filmskom kulturom; kao mjesto gdje će se moći pogledati klasični i suvremeni svjetski film; te pronaći filmska literatura; povezati se sa svijetom i promovirati hrvatsku kinematografiju. Planirano je programe Filmskog centra distribuirati po Hrvatskoj — poglavito po univerzitetskim centrima.

Hrvoje Turković i Ladislav Galeta, zajedno s pokojnim Vjekoslavom Majcenom, pokrenuli su 1998. projekt Filmskog centra. Ustanove, predlagači i potpisnici idejnog projekta su Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovne umjetnosti, Muzička akademija, Arhitektonski fakultet, Studij dizajna, Filozofski fakultet, Hrvatska kinoteka pri Državnom arhivu, Hrvatski filmski savez, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatsko društvo filmskih redatelja.

Kako bi se širi krug ljudi upoznao s radom i programima Filmskog centra, kreirane su internetske stranice FC-a. Naslovnica donosi glavni izbornik koji uz najave predstojećih događanja u organizaciji Filmskog centra (moguće je prijaviti se na mailing listu Filmskog centra i tako primati redovite najave programa e-meilom), sadrži program Filmskog centra u predstojećem razdoblju, te centar koji iscrpnije predstavlja FC i njegovu djelatnost.

Nakon ulaska u bilo koju od opcija na glavnom izborniku, ekran se dijeli u dva stupca nejednakih širina. U lijevom, užem, na vrhu je sažeti glavni izbornik a ispod njega podizbornik izabrane opcije.

Teorija i kritika

Centar donosi informacije o centru (uz kraći informativni članak preuzet u uvodu ovog teksta, moguće je pročitati i duži info o projektu Filmskog centra Zagreb, zamišljenog kao središnja filmsko-kulturna ustanova u gradu Zagrebu); saznati članove projektnog tima FC-a; upoznati njegove partnere i donatore, čijim stranicama, kao i zanimljivim filmskim adresama, možemo pristupiti putem linkova.

Program je moguće pregledati na dva načina. Cijeli program FC-a predstavlja trenutno aktualna događanja u FC-u. Svaki film najavljen je osnovnim podacima (redatelj, glavni glumci, trajanje, godina nastanka), kratkim sadržajem, datumom zadnjeg ili predstojećeg prikazivanja, a većina i kadrom iz filma ili filmskim plakatom. Putem linkova moguće je dobiti osnovne biografske podatke te filmografiju reatelja, kao i pročitati širi tekst koji je na neki način vezan uz film (o ciklusu u sklopu kojeg je prikazan, o Bollywoodu uz film Gandhi, kritičarski osvrti na cjelokupni opus pojedinih redatelja i sl.). Autori tih tekstova teoretičari su filma i filmski kritičari (Peterlić, Rubeša, Kurelec, Tomić,...).

Drugi dio programa čini arhiva filmova i redatelja, koju je moguće pretraživati ili dobiti izlistani popis svih filmova i imena svih redatelja koji se u njoj nalaze, kao i pregled proteklih programa FC-a. Broj redatelja u bazi FC-a trenutno je šezdeset i devet, dok je ukupan broj filmova u bazi sto šezdeset i osam.

Zaključno, internetske stranice Filmskog centra vrlo su dobro zamišljene, realizirane i pregledne za korištenje. Nadamo se da će fond filmova kojima raspolaže Filmski centar, kako klasičnih tako i suvremenih svjetskih, ubrzo biti znatnije obogaćen novim naslovima, te da će program FC-a zaživjeti i u drugim gradovima.

Sandra Cekol

Vijenac 227

227 - 14. studenoga 2002. | Arhiva

Klikni za povratak