Vijenac 226

Maticahrvatska

Sandra Cekol

Život i užonce

Ante Karlić Rava, Iluzija moga sna, Matica hrvatska Zadar, Povjereništvo Kukljica, 2002.

Život i užonce

Ante Karlić Rava, Iluzija moga sna, Matica hrvatska Zadar, Povjereništvo Kukljica, 2002.

Prije no što počnemo čitati pjesme Ante Karlića Rave dobro je pročitati njegovo uvodno slovo i zaviriti u bilješku o piscu. Biografsko-bibliografski podaci tvore čovjeka, ali i omogućuju bolje razumijevanje pjesnika. Čovjek (Ja) i pjesnik dva su bića koja nemirno žive u jednom tijelu — reći će za sebe Karlić, rođenjem Zadranin, koji je od djetinjstva živio u Kukljici na otoku Ugljanu. Otok s kojeg je, kao mladić, 1966. emigrirao u Sjedinjene Države ostavio je najdublji trag na dušu pjesnika i njemu će se uvijek, barem poezijom, vraćati. Premda mu je prva zbirka čakavske poezije Život je pisma tiskana tek 1999. u Zadru, Ante Karlić, nadimkom Rava, nipošto nije pjesnički početnik. Godine 1985. izdana je u SAD njegova prva zbirka pjesama (na engleskom jeziku) Life is a Poem. Česti gost pjesničkih večeri u Kukljici Ante Karlić Rava dobitnik je nekoliko nagrada na pjesničkim natjecanjima. Pjesma From the Distance tiskana je u knjizi Course of Soul, a pjesma Losing her Space objavljena je u zbirci Poetry’s Elite: The Best Poets of 2000 objavljenoj u SAD.

Zbirka pjesama Iluzija moga sna donosi sedamdesetak pjesama pisanih pjesniku bliskim dijalektom čakavštine otoka njegove mladosti i tematski je podijeljena u tri dijela. Uz prvi, Iluzija moga sna, po kojem je naslovljena i cijela zbirka, tu su Zvuk ljubavi te Život i užonce.

Karlić Rava se kao pjesnik javlja u zrelim godinama i njegova poezija zrcali u sebi, kako to u svom iscrpnom pogovoru napominje Ivica Milić, sve što nam donosi život: uspone i padove, sreću i nesreću, uspjehe i neuspjehe, zdravlje i bolesti, zadovoljstvo i gorčinu...

Pjesničke misli često su različite od misli obična razmišljanja i duboka misao ponekad se gubi kao svjetlo zvijezde repatice, reći će o pjesniku u sebi Ante Karlić Rava. Svjetlost Karlićeve pjesničke zvijezde repatice ostavlja trag ljepote. Zbirka Iluzija moga sna krije u sebi taj trag, kao i zapise duboko proživljenih emocija pretočenih u stihove iz kojih se iščitava ljubav prema domu, zavičaju i bliskim osobama, ljubav kao istinski izvor života. Doživljaji iz prošlosti, u sjećanju još tako svježi, predstavljaju sigurnost poznatog i proživljenog i kontrast su (emocionalnoj) nesigurnosti današnjice. Kontrast, ovaj put između ljubavi i smrti, oblježava i Zvuk ljubavi, drugi dio zbirke. Treći dio, Život i užonce, pjesnički su vapaj za pravdom, poštenjem, ljubavlju i iskrenim odnosima među ljudima.

Kako bi se pjesme približile čitateljima kojima čakavski dijalekt u kojem su pisane nije detaljnije poznat, pri kraju zbirke objavljen je mali rječnik.

Sandra Cekol

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak