Vijenac 226

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Wilkinson/Eyre osvojili nagradu Stirling

ARHITEKTONSKI globus

Wilkinson/Eyre osvojili nagradu Stirling

slikaNajprestižnija britanska arhitektonska nagrada, što nosi ime znamenitog arhitekta Jamesa Stirlinga, pripala je ove godine dvojcu Wilkinson/Eyre za njihov Milenijski most preko rijeke Tyne u sjevernoengleskom gradu Gatesheadu, u čijem je novom centru suvremene umjetnosti BALTIC održana svečanost dodjele nagrade što ju je u udarnom terminu subotom navečer prenosila nacionalna televizija. To je prvi put da je nagrada dodijeljena istim autorima drugu godinu zaredom. Naime, Wilkinson i Eyre nagradu su Stirling, u iznosu od 20 000 funti, osvojili i prošle godine za Magna centar u Rotherhamu. Spektakularno zdanje mosta, koje je u javnosti prozvano žmirkajuće oko, članovi žirija opisali su ovako: »Ideja je iznad svega jednostavna, svedena na par lukova, od kojih jedan figurira kao paluba koju nosi drugi luk. Cijeli se most podiže, podvrgnut metamorfozi, u grandiozan luk, u procesu što evocira polagano otvaranje divovskog oka. Inženjerski je izazov neizmjeran, rješenje inovativno, smjelo i atraktivno. Svaki aspekt mosta, od koncepcije i detalja do izvedbe, jednostavno je i nevjerojatno elegantan.« Nagrađeni projekt, težak 17,7 milijuna funti, proglašen je favoritom na kladionicama, a u oštroj borbi za nagradu potukao je ugledne konkurente, među inima i lorda Richarda Rogersa.

Steven Holl izlaže u Vicenzi

slikaNastavljajući seriju predstavljanja svjetskih arhitektonskih zvijezda, nakon prošlogodišnje spektakularne instalacije Toya Ita, u Palladijevoj bazilici u Vicenzi do 1. prosinca je postavljena izložba radova proslavljenog američkog arhitekta Stevena Holla, čiji je izložbeni postav zasnovan na suprotnosti mjerila javne urbane dimenzije i intime doma. Njegov projekt za grad Nanning generira krivulju izložbe što spaja različite projekte — amsterdamsku zračnu luku Schipol, pariški I’ll Seguin, Phoenix, Rochester, Manhattan te stanovanja za MIT, Makuhary, Fukuoku i Seaside, s interpolacijom modela kuće u naravnoj veličini za umjetnika Richarda Tuttlea. Omanja rezidencija, projektirana za lokaciju u pustinji Novog Meksika, izvedena je kao nastanjiva metalna skulptura unutar koje se projiciraju slike Hollove arhitekture.

Otvorena Aleksandrijska knjižnica

slikaU egipatskoj Aleksandriji, na istom mjestu na kojem je prije sedamanest stoljeća izgorjela stara Aleksandrijska knjižnica, riznica znanja i kulture staroga vijeka, otvorena je nova knjižnica pod službenim imenom Bibliotheca Alexandrina. Staru je knjižnicu utemeljio 228. godine prije nove ere egipatski kralj Ptolomej Soter, a njezina suvremena nasljednica, vrijedna dvjesto milijuna dolara, podignuta je egipatskim i stranim novcem (u omjeru pola-pola) prema ideji norveške arhitektonske grupe Snřhetta, pobjednika na međunarodnom natječaju 1989. godine. Knjižnica ima jedanaest etaža, od kojih su četiri pod zemljom, s korisnom površinom od 85 000 četvornih metara i kapacitetom od 8 milijuna naslova, a u njezinoj zbirci nalazi se i deset tisuća starih manuskripata. Knjižnica, smještena na obali Sredozemnoga mora, izranja iz zemlje u obliku grandioznog diska, nagnuta pod kutom od dvadeset stupnjeva prema sjeveru, a u pogledu s mora asocira na golemi val koji je zapljusnuo obalu, ljeskajući se na suncu. Veliki krovni disk, strukturiran od rastera krovnih nadsvjetla, kontrolirano propušta indirektno dnevno svjetlo i otvara vizure na pučinu iz unutrašnjosti čitaonice. U kameni granitni zid bez otvora, kojim je knjižnica opasana s južne, kopnene strane, ugravirana su slova svih svjetskih pisama kao nijema posveta raznolikosti svjetske kulture i učenju bez granica. Zdanje što simbolički u sadašnjosti spaja prošlost i budućnost završeno je u jesen prošle godine ali je otvoreno tek sada zbog nestabilne političke situacije na Bliskom istoku.

Prvi aerodromski muzej

slikaPočetkom studenog otvara se prva muzejska galerija u nekoj zračnoj luci, i to ekstenzija amsterdamskog Rijksmuseuma na tamošnjem Schipholu. Galerija se izvodi prema zamisli nizozemske arhitektonske prakse Benthem Crouwel, inače kućnih aerodromskih arhitekata, koji su izložbeni prostor podigli na gornju etažu zasebnog paviljona unutar lobija, s informacijskim centrom i muzejskim dućanom ispod galerije. U upravi Schiphola naglašavaju kako je nova galerija materijalizacija planova o pretvaranju zračne luke iz mjesta kroz koje se što brže prolazi u »dinamično središte susretanja ljudi i svjetova, po uzoru na suvremeni grad«, čemu trebaju pridonijeti sadržaji poput galerije ili već izvedena kasina. U novom izložbenom prostoru postavit će se stalna izložba majstora zlatne ere nizozemskoga slikarstva, uključujući van Ruisraela, Rembrandta i de Hoocha.

Vinko Penezić

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak