Vijenac 226

Maticahrvatska

Kulturna politika

Vujić predsjedava svjetskom mrežom ministara kulture

Kulturna politika

Vujić predsjedava svjetskom mrežom ministara kulture

Na konferenciji ministara kulture međunarodne mreže kulturnih politika (INCP) održanoj u Cape Townu od 12. do 16. listopada, na kojoj je uz dvadeset i jednog ministra kulture sudjelovao i hrvatski ministar Antun Vujić, a na kojoj je glavna tema bila kulturna različitost, s posebnim naglaskom na zemlje u razvoju, i izazovi globalizacije, donesena je odluka da od sljedeće godine Hrvatska postane predsjedavajuća u toj organizaciji. U sklopu toga u listopadu sljedeće godine Hrvatska će biti i domaćin konferencije koja će se održati u Opatiji, a na kojoj će se raspravljati o odnosima kulture, gospodarstva i politike, ponovno s naglaskom na zemlje u tranziciji. Hrvatsko sudjelovanje na konferenciji proširilo je njezinu međunarodnu suradnju i osnažilo položaj u međunarodnoj zajednici.

Balić na čelu Odbora za kulturu Vijeća Europe

Ugodna vijest za Hrvatsku na polju kulture stigla je ovih dana i iz Vijeća Europe, gdje je pomoćnica ministra kulture Naima Balić postala predsjednica Odbora za kulturu.

Sajam knjiga u Beogradu

U nastojanju Hrvatske da stvori što bolje odnose sa susjedima, prema riječima ministra kulture Antuna Vujića, Hrvatska je ove godine odlučila prvi put sudjelovati kao zemlja izlagač na Sajmu knjiga u Beogradu, koji se održao od 22. do 28. listopada, a ne, kako je do sada bila praksa, da izlažu samo pojedini izdavači. Hrvatsku je predstavljalo 189 izdavača sa više od 1100 naslova, svih tema i žanrova. Sajam je u petak, 25. listopada, posjetio i hrvatski ministar u društvu sa srpskim Branislavom Lečićem. Cilj sudjelovanja Hrvatske na ovom sajmu bio je omogućiti našim izdavačima i knjigama da prijeđu granicu i pronađu svoje mjesto na tržištu Jugoslavije, što bi poboljšalo situaciju u našem izdavštvu.

Tjedni hrvatske kulture u Berlinu

Kao rezultat tradicionalno dobre suradnje s federalnim državama Savezne Republike Njemačke u tijeku su Tjedni hrvatske kulture u Berlinu, koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Savezne Republike Njemačke Johannesa Raua i predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. U program manifestacije uključeni su različiti oblici umjetničkog stvaralaštva (glazba, kazalište, likovna umjetnost, literatura, film). Manifestacija je započela vrlo uspjelim koncertom Dunje Vejzović, na kojem je bio prisutan velik broj uglednih uzvanika, predstavnika njemačkoga ministarstva vanjskih poslova, te dvadesetak veleposlanika. Središnji događaj bit će svečani koncert Simfonijskog orkestra i zbora HRT s djelom Igora Kuljerića Hrvatski glagoljaški rekvijem, koji će se održati 5. studenog u Konzerthausu nakon kojeg će biti svečano primanje na kojem će biti potvrđena suradnja Njemačke i Hrvatske, posebno na polju kulture.

Predviđen je i okrugli stol koji bi se trebao održati 6. studenog u Akademie der Kuenste o promjenama na području kulture i kulturnoj politici u doba oblikovanja nove Europe, nakon pada Zida i mijenjanja političke slike Europe.

U glazbenom dijelu programe su dosad imali ansambl Cantus iz Zagreba sa suvremenim hrvatskim stavaralaštvom i Zagrebački kvartet s djelima Detonija, Janačeka i Šostakoviča, a za 11. studenoga predviđen je koncert skladatelja Silvija Foretića, koji će izvoditi svoja djela za klavir, a sljedećega dana recital će održati Neven Belamarić uz klavirsku pratnju Manuela Langea. Od plesno kazališnih programa dosad je nastupilo ZKM s Krležinim Velikim meštrom sviju hulja, te BADCo. sa Solo Me i Performing Unit Boruta Šeparovića Who is? Woyzeck, te Nesigurna priča Bobe Jelčića i Nataše Rajković. Od eksperimentalnih programa održan je Aesque, Blashko, Qwerty, zatim Panel 1 — Nova Europa — procesi priključivanja i Panel 2 — Post Politics, a 19. listopada održan je interdisciplinarni simpozij Performing Theory and Easiness, a istoga dana Marin Blažević je uz videoprezentaciju govorio o Suvremenom razvoju mladih kazališnih skupina i performansa.

U likovnom dijelu programa Nada Beroš održala je predavanje o temi The End of Grand Narratives, a postavljene su i izložbe Hrvatski simbolisti — 2 kazališna zastora HNK Zagreb i Osijek o Vlahu Bukovcu i Beli Čikošu Sesiji, te izložba o Friedrichu Overbecku i kartonima za freske u đakovačkoj katedrali, kao i izložba fotografija Damira Fabijanića More. Sve izložbe bit će otvorene i tijekom studenog. U filmskom programu prikazuju se hrvatski filmovi, igrani i crtani, a bilo je govora i o 40 godina zagrebačke škole crtanog filma. U književnom dijelu organizirana su čitanja u literarnom salonu djela Zorana Ferića, Miljenka Jergovića, Jurice Pavičića, Zorice Radaković i Ivane Sajko, a sudjelovao je i Nedjeljko Fabrio.

Najave

Od važnijih događaja možemo najaviti Dane mađarske kulture, koji će se održati od 20. do 24. studenog, te Dane bavarske kulture.

Antonija Vranić

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak