Vijenac 226

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Dekadencija ponovno u Exitu

slikaNakon godina upita i žalosti onih koji nisu vidjeli jednu od prvih predstava Teatra Exit, Dekadencija Stevena Berkoffa u režiji Matka Raguža vraća se na repertoar kazališta, koje je u međuvremenu dobilo dvoranu, prvom obnovom 2. studenog. Nataša Lušetić i Vili Matula opet će biti tri klasno različita para suvremenih Londončana kroz koje je Berkoff pokušao oslikati unutarnje napetosti suvremenoga društva Velike Britanije. Prvom polovicom studenog Dekadencija će igrati nekoliko puta subotom i utorkom, što je prava prilika za provjeru koliko je istine u urbanoj legendi ispletenoj oko

Tillina kutija u ZKM-u

slikaU nastavku repertoarne odrednice prošlosti koja to još nije, a uz priključak autorskog potencijala Teatra Thalassa Dubravke Crnojević-Carić, na Sceni Polanec 2. i 3. studenog premijerno će igrati Tillina kutija. Okosnica predstave je Zagreb 1945, tekst njemačke glumice Tille Durieux, koja je u Zagrebu preživjela Drugi svjetski rat i ostavila jedinstven, iako pomalo zaboravljen, trag u hrvatskom glumištu tih godina. Autorski glas Tille Dureiux u ovoj polubiografskoj inscenaciji nadopunjen je glasovima Pessoe, Lowitha i Šnajdera u dramaturškoj obradi i režiji Dubravke Crnojević Carić. U Tillinoj kutiji igraju Suzana Nikolić, Ksenija Ugrina, Zdenka Marunčić, Anica Tomić, Ivana Krizmanić, Csilla Barath-Bastaić, Krstijan Ugrina, Saša Anočić i Rajko Bundalo. Pored toga, ZKM će 6. i 7. studenog domaćoj javnosti pokazati i verziju Velikog meštra sviju hulja uvježbanu na njemačkom za potrebe gostovanja te predstave.

Indošev Školski autobus u Tvornici

slikaU Tvornici u Šubićevoj 7. studenog zagrebačku će premijeru imati novi projekt Damira Bartola Indoša i njegova »House of extreme music theatre«. Kao svojevrstan nastavak teme kojom se bavio u hvaljenom Njihanju, i Školski autobus nastao je iz intimnih ispovijedi djece, kakve je u Razgovorima s djecom objavio rodonačlenik natipsihijatrije R. D. Laing. U Školskom autobusu, performansu temeljenu na dramatičnom odnosu djece i roditelja, ali i djece i djece, nastupaju uz Indoša i polaznici Waldorfske škole u Zagrebu. Predstava je nastala u suradnji s dubrovačkom Art radionicom Lazareti.

Nejasno, nepostojano, nerazumljivo

...naslov je simpozija o suvremenim kazališnim praksama i pravcima njihova akademskog istraživanja koji će se u organizaciji magazina za izvedbene umjetnosti »Frakcija«, Centra za dramsku umjetnost i Akademije dramskih umjetnosti održati u Zagrebu od 7. do 10. studenog. Izlaganja i rasprave eminentnih imena kao što su Valentina Valentini, Mĺrten Spĺngberg, Jackie Smart, Georg Schoelhammer, Chris Mills, Emil Hrvatin, Bojana Kunst, Miško Šuvaković, kojima će se pridružiti i domaće snage uglavnom stalnih ili pridruženih članova uredništva »Frakcije«, održavat će se u prostorima Kluba Mama i zagrebačkog Goetheova instituta. Simpozij je garniran i predstavljanjem domaćih izdanaka novoga plesa i kazališta pa će sudionici pogledati Indoša, Brezovca, Bad Co. i Trafik.

Kvartet Teatra u gostima

Nakon trideset sezona i nešto više naslova Teatar u gostima priprema novi naslov i najavljuje premijeru u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski 8. studenog. I ovaj put u režiji Relje Bašića nastupaju Vanja Drach i Pero Kvrgić s ništa manje proslavljenim partnericama Sandom Langerholz Miladinov i Ivankom Boljkovac/Slavicom Jukić. Takav je kvartet TUG sastavio zbog Kvarteta Ronalda Harwooda, komada o glazbenicima u trećoj životnoj dobi koji ustaljenu svakodnevicu umirovljeničkoga doma zamjenjuju još jednom — predstavom. U kostimima Dijane Kosec Bourek i na sceni Petra Mihanovića, Kvartet nakon 8. studenog igra svakoga petka i subote.

Je li tko za seks u Teatru &TD

slikaPrva ovosezonska samostalna premijera vizualno osvježena Teatra &TD bit će 10. studenog i praizvedba je još jedne obrade američkog dramatičara Davida Ivesa u režiji Marija Kovača. Ivesov tekst Misterij župe Twicknam i sam je persiflaža kriminalističkoga zapleta u kojem se miješaju groteska i bizarnost, uz dodatak britanskog humora. Sve je to Kovač začinio montipajtonovskim okvirom uz glazbu grupe Zvonko i gradski ured za kulturu, pa će Nataša Dangubić, Ecija Ojdanić, Tvrtko Jurić, Pero Juričić i Dražen Šivak imati priliku pokazati i kako pjevaju, pored toga što će se morati baviti raznim seksualnim devijacijama kojima domaća obrada Ivesova teksta i duguje naslov. Od ove sezone Teatar &TD, pored pretplatničke kartice za građanstvo, uvodi i novost za studente, koji sad u to kazalište mogu, uz prethodnu najavu i uz predočenje iksice, i besplatno.

Mamet u GKM Split

slikaGradsko kazalište mladih u Splitu u suradnji sa Zborom studenata splitskog sveučilišta otvara Večernju scenu, organizacijsku novost koja bi se trebala odraziti i na repertoar, premijerom predstave Dionice, obveznice, umjetnine, nekretnine 12. studenog. Riječ je o hrvatskoj praizvedbi teksta Davida Mameta Glengarry Glen Ross u prijevodu i režiji Gorana Golovka. Gotovo trilerski zaplet ove tragikomedije o kapitalizmu, iz koje se i bez preinaka može čitati i domaća zbilja, odigrat će Filip Radoš, Franko Strmotić, Vladimir Davidović i Vinko Mihanović te gosti iz splitskog HNK Ante Čedo Martinić, Trpimir Jurkić i Elvis Bošnjak.

Igor Ružić

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak