Vijenac 226

Fotografija

U FOKUSU

Projekt/izložba mladih francuskih fotografa

U FOKUSU

Projekt/izložba mladih francuskih fotografa

U Medijateci Francuskog instituta postavljena je izložba Putujuće fotografije (Images et itinérence) Benjamina Géminela, Caroline Vaillant, Marije Randjelović i Thibaulta Férié, koja je nastala za putovanja Francuskom, Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Jugoslavijom i Rumunjskom. Putujući tim zemljama autori su željeli uspostaviti vezu s mjesnim stanovništvom te izlagali fotografije sela u kojima su bili, interpretirajući ih na četiri individualna načina. Nastavak projekta trebao bi početi u Rumunjskoj, a namjera je autora pokazati te fotografije u francuskim kulturnim centrima europskih zemalja. Izložbu možete pogledati do 20. studenog.

Marvilleov Pariz u galeriji Greenberg

U njujorškoj galeriji Howard Greenberg trenutno su izložena djela francuskog fotografa Charlesa Marvillea (1816-1879). Fotogafija 19. stoljeća već je neko vrijeme u žarištu zanimanja mnogih sakupljača (jedan od razloga vrlo je malen broj originala koji su u optjecaju). Charles Marville snimao je Pariz i njegovu arhitekturu pedesetih i šezdesetih godina 19. stoljeća budući da je službeno postao fotograf Pariza 1862. Grad Pariz naručio je od fotografa fotografije/dokumente starijih predjela Pariza prije promjena koje je donijela modernizacija, snimao je obnovu i gradnju građevina, te zgradu pariške Opere. Također je poznato da je radio za Muzej Louvre snimajući djela iz njegove velike zbirke. U profesionalnom radu koristio se negativima od papira i staklenih ploča (po struci školovan je za slikara, grafičara i crtača), a proputovao je Italiju, Njemačku i Alžir.

Mjesec fotografije u Parizu

slika

Kao i svake godine već tradicionalna megamanifestacija međunarodne fotografije o Mois de la Photogarphie održat će se od 28. listopada do 29. studenog 2002. u Parizu. Organizatori toga cijenjenog festivala fotografije, Henry Chapier i Jean Luc Monterosso, ocijenili su da se festival treba prilagoditi suvremenim trendovima te su okupili autore u smislu poticanja kulturne različitosti te naglasili nekoliko tema: žene u fotografiji, metamorfoze suvremene mode i predstavljanje manje poznatih zemalja i fotografskog medija. Ovom prigodom surađuju mnoge galerije, kulturni centri i muzeji, a prednjači Maison Européenne de la Photographie, te će se tijekom studenog moći pogledati šezdesetak izložbi stranih i francuskih autora. Tako će se predstaviti Nobuyoshi Araki, Inge Morath, Elisabeth Lennard, Suvremena fotografija s Kube, James Startt, Yohji Yamamoto, Martha Rosler, Mary Ellen Mark, Sophie Delaporte, Zuzanna Janin, Antonio Lopez, Quentin Bertoux i Pierre Gayte, Sophie Ristelhueber.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak