Vijenac 226

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminula Zara Nelsova

GLAZBENI GLOBUS

Preminula Zara Nelsova

slikaNew York Ugledna kanadska violončelistica ruskoga podrijetla preminula je 10. listopada u osamdeset i četvrtoj godini života. Debitirala je u Londonu u dobi od dvanaest godina uz Londonski simfonijski orkestar i dirigenta Malcolma Sargenta. Tijekom dugogodišnje karijere nastupala je uz najveće orkestre Europe i SAD-a. Blisko je surađivala sa skladateljem Ernestom Blochom, koji joj je posvetio dvije od tri violončelističke suite. Izvela je violončelističke koncerte Samuela Barbera te Williama Waltona pod dirigentskim vodstvima samih autora. Bila je profesorica na Juilliardu od 1985. sve do početka ove godine.

Natječaji: Projekt Kvarteta Kronos

slikaGudački kvartet Kronos, gorljivi promicatelji suvremene glazbe, proglasili su prvoga pobjednika njihova projekta Under 30. Dobitnica narudžbe novoga djela, što će ga članovi Kvarteta praizvesti travnja sljedeće godine, američka je skladateljica Alexandra du Bois. Ona je izabrana između tristo skladatelja iz trideset i dvije zemlje svijeta. Novi natječaj raspisan je na internetskim stranicama: http://www.kronosquartet.org/.

Diskografija: Rattleov Mahler na vrhu top-liste

slikaRatlleova snimka Mahlerove 5. simfonije, realizirana na njegovu nedavnom debitantskom koncertu s Berlinskom filharmonijom, popela se na sam vrh britanske klasičnoglazbene top-liste, mjesto koje obično zauzimaju relaksirajuće kompilacije i crossover glazbenici. EMI, diskografska kuća koja potpisuje izdanje CD-a, reklamirala je ovaj proizvod čak i na britanskoj televiziji, što je slučaj nezapamćen u povijesti trgovanja diskografskim proizvodima.

Muzeologija: Jedan glasovir — dva muzeja

slikaMuzeji gradova Beča i Linza u ljutu su boju oko glasovira koji je jednom pripadao Ludwigu van Beethovenu. Beethoven ga je rabio od 1803. do 1824, kad se vjeruje da ga je predao bratu koji je živio u Linzu. Nakon Drugoga svjetskog rata glazbalo je preneseno u Beč, a 1987. natrag u Linz. Ironično je to da je Wilfried Seipel, direktor bečkoga muzeja, nekada bio direktor muzeja u Linzu, te da je upravo on prije petnaest godina isposlovao transfer instrumenta u taj grad. Otkad se pred tri godine preselio na višu dužnost u austrijsku prijestolnicu, bezuspješno se pokušava domoći skladateljeva glasovira.

Interaktivna glazba: 3DMusic

3DMusic interaktivna je orkestralna skladba engleskoga skladatelja Sama Haydena, posebno skladana za izvedbe na Internetu. Skladba rabi desetke zvučnih fileova kojim se rukuje na način računalnih igara, a ono što korisnik sluša ovisi o tome gdje je i što čini u skladbinu virtualnom svijetu. Djelo je naručio i fileove realizirao ansambl London Sinfonietta, a skladbu prate slike digitalnoga umjetnika Eduarda Carilla. http://www.ntlworld.com/3dmusic/.

Internet: www.georgsolti.com

slikaUdovica Georga Soltija pokrenula je internetske stranice posvećene životu i djelu slavnoga dirigenta. Site donosi dosad neobjavljene videozapise Soltijevih intervjua i izvedbi, audio-fragmente te najrazličitije memorabilije.

Borko Špoljarić

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak