Vijenac 226

Film

FILMSKA ČETVRT

Misteriji i erotika

Filmska četvrt

slikaMisteriji i erotika

Zagreb Uz znanstveno-fantastične Misteriozne znakove M. Nighta Shyamalana s Melom Gibsonom koji u hrvatske kinodvorane stižu 31. listopada s epitetima režije rođenog filmaša i iznimno dobre glume, u prvoj će se polovici studenog domaćoj kinopublici predstaviti doista raznolik repertoar. U kina dolaze španjolska erotska drama Zvuk mora Bigasa Lune, zatim američki špijunski triler Bourneov identitet Douga Limana s Mattom Damonom, animirano-igrani spektakl Scooby-Doo Raje Gosnella, te horor Noć vještica: Uskrsnuće Ricka Rosenthala s neizbježnom Jamie Lee Curtis, ovaj put u efektnoj epizodi u uvodu filma.

S rive na Reviju

Split Tradicionalna Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva ove se jeseni održava po 34. put, a domaćin joj je od 22. do 24. studenog grad Split. Riječ je o godišnjoj priredbi na kojoj se prikazuju recentni filmski i videoradovi hrvatskih državljana koji žive i stvaraju bilo u domovini, bilo u inozemstvu. U Splitu će tako biti predstavljeni filmski i videonaslovi autora, iz organizacija udruženih u Hrvatski filmski savez, odnosno samostalnih autora od kojih najmlađi mogu biti srednjoškolske dobi. Inače, svaki se autor i udruga mogao do 18. listopada natjecati neograničenim brojem radova, dok je trenutačna zadaća Ocjenjivačkog suda, koji je imenovao Izvršni odbor Hrvatskog filmskog saveza, do početka Revije selektirati najbolje filmove. Ovogodišnju manifestaciju zajednički organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Split.

slikaZujanjem za Oscar

Ljubljana Sudeći prema pristiglim kandidatima, među kojima su i francuski 8 femmes, finski Mies vailla menneisyyttä, te meksički El Crimen del padre Amaro, utrka za Oscar 2002. u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku bit će veoma neizvjesna. Slovenski je kandidat akcijska drama Zvenenje v glavi redatelja Andreja Košaka (Autsajderi) koja se može pohvaliti ne samo dobrim prijamom u domaćim kinima nego i visokim ocjenama s niza međunarodnih festivala. Film je snimljen prema istoimenom romanu slovenskoga književnika Drage Jančara, a u toj priči o zatvorskoj pobuni tijekom finalnoga susreta Svjetskog košarkaškog prvenstva u Ljubljani 1970. glavnu je ulogu ostvario Jernej Šugman. Zanimljivo je da Zvenenje v glavi uz slovenski Novi Val ima i hrvatskog koproducenta — tvrtku Gral Film.

slikaFatalna kradljivica

Los Angeles Premda premijerno predstavljena još ovoga proljeća u Francuskoj, a zatim i na festivalima u Moskvi i Torontu, kriminalistička drama redatelja i scenarista Briana De Palme Femme Fatale tek će 6. studenog krenuti i u američka kina. Nakon izleta u znanstvenu fantastiku sa spektaklom Misija na Mars iz 2000. De Palma se ponovno zaokuplja prepoznatljivim tematskim predlošcima nasilja, erotike i mučne potrage za identitetom, pri čemu u središte filma stavlja ženu kriminalne prošlosti koja preuzevši lik svoje tjelesne dvojnice upada u još veći životni kaos no prije. Nju glumi Rebecca Romijn-Stamos (Rollerball), a partneri su joj u 35 milijuna dolara vrijednoj produkciji Antonio Banderas i Peter Coyote. Prema dosadašnjim kritikama, Femme Fatale tek je vizualno dojmljiv film, čiji osnovni problemi leže u nezgrapnoj naraciji i lošoj glumačkoj podjeli.

slikaKnjiga

John Cork & Bruce Scivally, James Bond, the Legacy: Forty Years of 007 Movies, Harry N Abrams, 2002. Od premijere prvoga nastavka bondijane, filma Dr. No iz 1962, prošlo je točno četrdeset godina, a taj je jubilej nadahnuo Johna Corka i Brucea Scivallyja na literarnu posvetu jednom od najvećih filmskih serijala uopće. Time iscrpan prikaz stvaranja svih filmova o Jamesu Bondu i njihova kulturološkog značenja prethodi 20. dijelu koji pod naslovom Die Another Day u svjetska kina stiže 22. studenog.

Časopis

»Shivers«, britanski (dvo)mjesečnik posvećen filmovima i serijalima strave i užasa, također ima razloga za slavlje. U studenom izlazi njegov stoti broj, u čijem se članku urednik David Miller osvrće na višegodišnje novinarsko i kritičarsko praćenje radova tog popularnog žanra. Slavljenički broj posebno predstavlja horor Noć vještica: Uskrsnuće i glumicu Saru Michelle Gellar, a godišnja mu je pretplata za inozemstvo za osam brojeva 37 funta.

slikaCD

Naqoyqatsi (Original Motion Picture Soundtrack) »Život kao rat« logo je artističkog dokumentarca Naqoyqotsi redatelja Godfreyja Reggia, koji od 18. listopada u američkim kinima na veoma sugestivan način ocrtava povijest i podrijetlo pogubne čovjekove želje za ratovanjem. Dojmljivu sliku prati jednako dojmljiva glazba skladatelja Philipa Glassa (Kundun), uz Reggia, i koscenarista filma.

slikaInternet

http://www.filmsi.net/ Otvorena početkom 2000, web-stranica »FilmSi« informativni je vodič kroz slovensku kinematografiju, o kojoj najbolje svjedoči gotovo tri tisuće naslova različitog formata i produkcije.

Boško Picula

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak