Vijenac 226

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Čitluk

U sklopu Dana Matice hrvatske u Brotnju, 13. listopada, Matica hrvatska Čitluk organizirala je predstavljanje knjige fra Andrije Nikića Kratka povijest Bosne i Hercegovine do 1912. u Galeriji fra Didaka Buntića. O knjizi je govorio Miroslav Zelenika, a o fra Andrijinu izdavaštvu i velikom radu — sedamdeset i sedam (!) knjiga Krešimir Šego. Autor se publici obratio riječima: »Misao da napišem knjigu o povijesti Bosne i Hercegovine proganja me od studentskih dana. Nadam se da će ta knjiga biti poticaj povjesničarima i istraživačima da se povijest te lijepe zemlje i dalje istražuje, proučava te da se objavljuju nove knjige.«

I Matica hrvatska Dubrovnik, u organizaciji radinog i vrijednog prof. Andrije Stojića, predstavila je svoj rad u Čitluku. O dubrovačkoj Matici govorio je njezin predsjednik mr. Vlaho Benković, a stihove Luke Paljetka i Vlade Gotovca iz 1991. čitao je dubrovački glumac Miše Martinović. Dio izdanja Matice hrvatske Dubrovnik predstavio je dr. sc. Miljenko Foretić, koji je govorio o povezanosti Dubrovnika i Brotnja. Akademik Luko Paljetak pročitao je osam svojih pjesama. U glazbenom dijelu programa nastupio je na gitari Josip Zubac sa svojim učenicima Ivanom Militićem i Franjom Gagrom iz osnovne škole Čerin. Program je vodila prof. Mirna Brkić. Organizator, prof. Andrija Stojić, zahvalio gostima i mnogobrojnim posjetiteljima i 25. listopada najavio gostovanje akademika Josipa Bratulića i prof. dr. sc. Stjepana Damjanovića. U srijedu 30. listopada u dvorani crkve Sv. Petra i Pavla na Biletić Polju otvorena je izložba slika livanjskoga slikara Zdravka Mihaljevića. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su mladi glazbenici iz Brotnja Irena Vučić, violina i Ivana Vučić, gitara.

Metković

Dvadeset i drugoga listopada ogranak Matice hrvatske Metković održao je redovitu izbornu skupštinu. Analizirajući podnesena izvješća za proteklo dvogodišnje razdoblje utvrđena je vrlo bogata aktivnost Matičina ogranka, što se očituje u realizaciji zacrtanih programa i to u tri bitna smjera. To su prije svega izdavačka djelatnost — posebno treba istaknuti vrijedna izdanja Don Radovan Jerković Život i djelo, Mapa Narona, rad Ive Donelija, Jurica Jurić Nema veće ljubavi, zbirka pjesama posvećena domovinskom ratu. Organiziran je niz velikih izložbi akademskih slikara i kipara: Vanje Radauša, Petra Barišića, Vatroslava Kuliša, Mladena Veže i Josipa Škerlja i dr., te organizacija javnih predavanja i susreta sa stručnjacima iz raznih područja društvenoga djelovanja na tribinama Matice hrvatske. Na tribini Matice hrvatske Metković gostovali su: predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, general Janko Bobetko, prof. dr. Stjepan Damjanović, prof. dr. Marko Samardžija i dr. Posebnu pozornost ogranak Matice hrvatske Metković posvetio je i pitanjima organizacijskog karaktera, primanju novih članova te suradnji s ostalim ograncima Matice hrvatske i Središnjicom. Zbog takve aktivnosti Ogranka na skupštini čule su se samo pohvale, a to je potvrđeno i jednoglasnim izborom upravnih tijela — za predsjednika je ponovno izabran prof. Ivo Gabrić, za dopredsjednika Ratko Krstičević, za tajnika Božidar Lovrić. Na izbornoj skupštini prihvaćen je i okvirni program proslave 125. obljetnice Matice hrvatske Metković, koja će biti proslavljena u idućoj godini.

Mostar

Četrnaestoga listopada u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u čast 160. obljetnice Matice hrvatske Mostar Matica je organizirala gostovanje svjetski poznata i priznata pijanista Ive Pogorelića. U Hercegovini je prije dolaska maestra vladala prava glazbena groznica, a njegov dolazak bio je dar slavnoga majstora Matici u povodu njezina 160. rođendana. Prijateljstvo između mostarske Matice i gospodina Pogorelića traje već dulje vrijeme, a učvršćeno je u lipnju, kada je Pogorelić posjetio Međugorje i Mostar, i kada je napisao pismo u kojem je pohvalio kulturnu manifestaciju Uskrs s Maticom hrvatskom. Ivo Pogorelić u Mostar je stigao dan prije koncerta i prvu probu izveo u večernjim satima. Svirajući na nešto manjem Steinwayu nego inače na koncertima, Pogorelić je u Mostaru izveo dvije Beethovenove klavirske sonate i Rahmanjinovih Šest glazbenih trenutaka u do posljednjega mjesta ispunjenoj dvorani. Glazbenik Miljenko Puljić, jedan od domaćina Matice hrvatske, rekao je da je način kako je Pogorelić izveo ta djela bacio novo svjetlo na njihovu izvedbu. To je djelo genija, savršenstvo. Božanstveno! Sam Pogorelić kratko je izjavio nakon oduševljenja prepunog gledališta da mu je u Mostaru posebno lijepo i kako je prigodom svoga posljednjeg posjeta u lipnju bio zadivljen kako su ga primili i dočekali dragi ljudi mostrske Matice te mu je sada iznimno drago što ovom gradu može darovati svoj nastup. Josip Muselimović, predsjednik Matice hrvatske Mostar, koji je, uz umjetničkog ravnatelja maestra Vjekoslava Šuteja, jedan od najzaslužnijih za dolazak Ive Pogorelića u Mostar, ponosan što je doveo najslavnijeg pijanista u grad na Neretvi organizirao je i svečani ručak u hotelu Ero s biranim hercegovačkim specijalitetima kojima je gospodin Pogorelić ljetos bio oduševljen...

Rijeka

U okviru Mjeseca knjige, 18. listopada, u organizaciji Matica iz Rijeke, Delnica i Samobora, na Tribini Matice hrvatske Rijeka prof. Zlata Bujan-Kovačević održala je predavanje, uz prikazivanje dijapozitiva pod naslovom Aljaskom do polarnog kruga. Nakon predavanja prof. Nives Marijanović, predsjednica Matice hrvatske Denice i prof. Ljubica Šego iz Matice hrvatske Samobor predstavile su novi roman Zlate Bujan-Kovačević Nevenka s Aljaske.

Sarajevo

Devetnaestoga listopada u okviru manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu 2002. Matica hrvatska Sarajevo u suradnji s Međunarodnom smotrom folklora iz Zagreba organizirala je koncert marijanskih i hodočasničkih pjesama O, Marijo, bolne duše likarijo. Koncert je održan u sarajevskoj katedrali. Taj je koncert, u kojem su sudjelovale pjevačke skupine iz Hrvatske, Rumunjske, Mađarske i s Kosova, prvi put održan na Međunarodnoj smotri folklora 2002. u Zagrebu. U Sarajevo je prenesen kompletan i dopunjen pjevačkim skupinama iz Bosne i Hercegovine. Nakon koncerta uzoriti kardinal Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić organizirao je svečanu večeru za sve izvođače. Pozdravljajući ih rekao je da mu se ostvario san o susretu Hrvata iz svih krajeva gdje oni žive, nadajući se da će pri nekom idućem susretu biti prisutni i moluški i gradišćanski Hrvati. Pohvalio je Maticu hrvatsku Sarajevo što, organizirajući sadržaje koji donose bogatstvo boja i zvukova narodnoga blaga, dosljedno čuva i otima od zaborava folklorno nasljeđe i duhovnu tradiciju hrvatskoga naroda.

Slavonski Brod

Petnaestoga na prvi dan manifestacije Mjesec hrvatske knjige, Matica hrvatska Slavonski Brod predstavila je zbirku poezije za djecu Slavice Popović Ogrlica od zvjezdica. Promocija je održana u staklenoj dvorani Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić Mažuranić.

Zadar

Matica hrvatska Zadar organizirala je 10. listopada, u Matičinim prostorijama, predstavljanje knjige Zoonoze i otrovi riba, rakova i školjaka mora i slatkih voda mr. Božidara Šoše. Knjigu su predstavili dr. sc. Boris Dželalija, infektolog i dr. sc. Tomislav Vrčić, zadarski veterinarski stručnjak.

Zadar – Povjereništvo Benkovac

U Gradskoj knjižnici Zadar postavljena je izložba umjetničkih slika benkovačkih likovnih umjetnica u organizaciji Matice hrvatske Povjereništvo Benkovac i Gradske knjižnice Benkovac. Na izložbi su se prvi put zadarskim ljubiteljima umjetnosti predstavile Marijana Prskalo i Dinka Vuksan-Ćusa.

A. Č.-K.

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak