Vijenac 226

Časopisi

Ljubica Ivanišević

Kritično i informativno

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 116, Zagreb, 2002.

Kritično i informativno

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 116, Zagreb, 2002.

Dinamika izlaženja »Cantusu« onemogućava pretjeranu aktualnost, no omogućuje mu da se s vremenskim odmakom osvrne na glazbena zbivanja i sagleda ih iz drukčije perspektive.

U sklopu tradicionalne »Cantusove« rubrike pregleda glazbenih događanja između dva broja časopisa, zanimljivošću privlači tekst Hrvatski zabavno glazbeni festivali u ljetnom ruhu Nenada Marjanovića — Zulima. Radi se o tekstu kojeg, sumirajući poznato i podsjećajući na manje znane, zbog apsurdnosti ponekad i smiješne detalje vezane uz Melodije Istre i Kvarnera (MIK) i Melodije hrvatskog Jadrana (MHJ), Marjanović — Zulim zaključuje tvrdnjom da su ljetni festivali, u obliku u kojem ih danas poznajemo, potrebni samo medijskim diletantima i svojim ’šeretski nasmijanim vlasnicima’.

»Cantus« je glasilo Hrvatskog društva skladatelja i u svakom broju predstavlja opus jednog hrvatskog skladatelja. Na početku ovogodišnje kazališno-koncertne sezone Nenad Turkalj predstavlja skladatelja, dirigenta i muzikologa Zorana Juranića, novog ravnatelja opere HNK Zagreb. Nakon opširne uvodne biografske bilješke, Turkalj čitatelje upoznaje sa Juranićevim skladateljskim opusom vrhunci kojega su ’simfonijski torzo’ Inter arma narrant musae (1994) i višestruko nagrađivana ’operna farsa’ Govori mi o Augusti.

Dvadeset godina od smrti Jakova Gotovca Cantus je obilježio skladateljevom fotografijom na naslovnici i tekstom Jagode Martinčević Jesmo li majstoru ostali štogod dužni? Martinčević je uspjelo istaknula vrhunce Gotovčeve karijere kao i prepreke na koje je u svom radu nailazio, a kao odgovor na pitanje iz naslova podsjetila na zlosretnu sudbinu koju su doživjela dva majstorova djela: opera Kamenik (izvedena samo jednom 1946) i opera-oratorij Petar Svačić (praizvedena tek 1992). Kao autor libreta Petra Svačića dvaput je krivo naveden Zlatko Tomčić. Na kraju časopisa u vrlo kritičkom osvrtu Andrija Tomašek ukazuje na neshvatljive propuste u natuknicama vezanim uz glazbu u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku (nakladnik Novi liber).

Ljubica Ivanišević

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak