Vijenac 226

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Klimtovi pejzaži

LIKOVNI GLOBUS

IZLOŽBE

Klimtovi pejzaži

slikaBeč Nakon sjajne izložbe Klimt und die Frauen bečki Gornji Belvedere od 23. listopada do 23. veljače postavio je izložbu posvećenu Gustav Klimt. Landschaften. Klimtovi pejzaži s Atterseea, iz Italije ili Schönbrunna pristigli su iz raznih muzeja i privatnih zbirki. Uz veliki broj posebnih događanja koja će pratiti izložbu organizatori su ponosni na Klimtov opus, koji se prvi put, u tom obujmu, predstavlja kulturnoj javnosti. Sve potrebne informacije možete potražiti na www.belvedere.at te na posebnoj stranici www.klimt-landschaften.at.

Lüpertz iz Würtha

Künzelsau — Gaisbach, Njemačka Museum Würth predstavlja djela Markusa Lüpertza, njemačkog umjetnika čija je četrdesetogodišnja karijera usmjeravala brojne umjetnike. Izložba je postavljena ne bi li pokazala presjek kroz Lüpertzovo stvaralaštvo od apstraktnih slika iz 1960-tih, slike s političko-ironičnom konotacijom iz 1970-tih, skulpture iz 1980-tih te istraživanjem tradicije koje se proteže cijelim Lüpertzovim opusom. Retrospektiva Markusa Lüpertza traje do 3. studenog, kada je zakazan razgovor sa samim autorom. Ostale informacije pogledajte na www.wurth.com.

Pejsaži unutrašnjosti

slikaBoston Izložba kineskog umjetnika Chen Zhena (1955-2000) Inner Body Landscapes postavljena je u bostonskom Institute of Contemporary Art i traje točno do kraja ove godine. Riječ je o pomno odabranim skulpturama koje su nastale u posljednjih pet godina umjetnikova života, a obilježuju ih njegovi pokušaji sučeljavanja kineske tradicije i znanja o zapadnoeuropskoj avangardi u različitim oblicima i temama, od političkih odnosa do medicinskih istina o opsesiji materijalnom kulturom. Ostale informacije o izložbi i umjetniku koji je potkraj života gostovao u Zagrebu na www.icaboston.org/exhibits/chenzhen.cfm.

Posljednje Picassovo desetljeće

slikaPadova U padovanskoj Palazzo Zabarella otvorena je izložba Picasso 1961 — 1972, koja predstavlja šezdesetak majstorovih djela koja su nastala u razdoblju od desetak godina prije njegove smrti. Izložba je postavljena u suradnji sa Images Modernes i Bernard Ruiz-Picassom, Pablovim nećakom te Musée des Beaux Arts iz Nantesa. Cjelokupnost izložbi daje i pozamašan prikaz originalnih dokumenata, fotografija i sugestivne scenografije. Izložbu Picassovih posljednjih radova pogledajte do 12. siječnja u Palazzo Zabarella, Via San Francesco 27, Padova.

Novi Talijani

slikaTorino U povodu otvaranja torinskoga centra za suvremenu umjetnost, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo predstavila je projekt Exit, New Geography of the Italian Creativity, kojem pripada čak šezdeset i tri mlada talijanska umjetnika pod kustoskom palicom Francesca Bonamija. Pokazavši recentne radove, mladi umjetnici ujedno predstavljaju i smjernice talijanske umjetnosti u trećem tisućljeću. Izložba prikazuje videoradove, skulpture, instalacije, slike i fotografije i traje do 6. siječnja 2003. Web info na www.fondsrr.org/eng/mostre/mostra_evento.php?id_evento=80&id_cat=0.

KNJIGE

slikaAmy Dempsey, Art in the Modern Era, Harry N. Abrams, 2002 Ova knjiga-vodič s podnaslovom A Guide to Styles, Schools & Movements: 1860 to the Present daje nam praktičan pregled moderne i suvremene umjetnosti od impresionizma do digitalnoga doba. Upoznavanje je to s glavnim razvojima zapadnoeuropskoga slikarstva, skulpture, arhitekture i dizajna, a sve putem jednostavnih, ali esencijalnih pitanja tipa tko?, gdje?, kada?, kako? ili zašto?. Knjiga na tri stotine stranica donosi i velik broj ilustracija u boji te mnoge referencije i istraživanja u stoljeću velikih umjetničkih mijena.

Internet

slikawww.museumofsex.com Na njujorškoj Petoj aveniji, početkom listopada, otvoren je Museum of Sex, čija je misija, kako njihova internetska stranica kazuje, sačuvati i prikazati povijest, razvoj i kulturološko značenje ljudske seksualnosti. Muzej se osnivao pune četiri godine pod vodstvom Daniela Glucka, ali i mnogobrojnih akademika, profesora, povjesničara i umjetnika. Inauguracijska izložba NYC Sex: How New York City Transformed Sex in America traje do 3. srpnja 2003, a ova vrlo kvalitetno oblikovana internetska stranica uključuje osnovne informacije, sadašnju izložbu, posebne projekte i trgovinu. Zanimljivo.

Marko Kružić

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak