Vijenac 226

Časopisi

Marko Kružić

Iskustva i strategije

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, br. 1, Zagreb, lipanj 2002.

Iskustva i strategije

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, br. 1, Zagreb, lipanj 2002.

Prebogata hrvatska kulturna i umjetnička baština velikim nam je dijelom dostupna upravo zaslugom muzejskih stručnjaka koji izdaju časopis »Vijesti muzealaca i konzervatora«, stručni časopis koji približava rad i djelovanje Hrvatskog muzejskog društva, ali češće govori o temama koje kronično smetaju i sputavaju tu plemenitu struku. U ovom broju »Vijesti«, na više od stotinu stranica, muzealci donose niz zanimljivih tema, od narodne baštine Gorskog kotara, zatim o tradicijskom nakitu, obnovi šibenskih fresaka na crkvi Sv. Frane i kući Chiabov, sve do prikaza povijesnih izložbi te ankete kako one utječu na posjetitelje, stanu i memorijalnoj zbirci Viktora Kovačića u zagrebačkoj Masarykovoj ulici...

Osim tekstova koji obrađuju pojedine izložbe i muzeje, u »Vijestima« možemo pročitati i inozemna, austrijska i danska, muzejska iskustva i strategije iz kojih se može štošta naučiti. Posebne dijelove časopisa čine uski, stručni tekstovi o konzervatorskim zahvatima, teorijske i praktične naravi. U ovom je broju opisano čišćenje, zaštita i održavanje umjetničkih predmeta i starina od željeza i njegovih slitina. Pored ICOM-ova kodeksa profesionalne etike iz srpnja 2001, koji je tiskan kao posebna knjižica-prilog ovom broju časopisa, njegov je sastavni dio i zanimljiva izložba postavljena na njegovim posljednjim stranicama; u ovom slučaju izložba Križeva i križnih putova u nama i oko nas autora Natka Paše.

»Vijesti muzealaca i konzervatora« izlaze iz okvira uskog, stručnog časopisa te, svakim novim brojem, postaju skroman, ali respektabilan časopis koji predstavlja struku koja bi na svakom malom kulturnom koraku trebala glasno istaknuti svoje mišljenje, jer nas svojim djelovanjem vezuje uz, toliko željenu, kulturnu Europu.

Marko Kružić

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak