Vijenac 226

Maticahrvatska

Antonija Vranić

Ideje multikulturalnog svijeta

Ideje multikulturalnog svijeta

Odjel za filozofiju Matice hrvatske organizirao je 23. listopada predavanje akademika Abdulaha Šarčevića o temi Um, dekonstrukcija metafizičkoga predstavljanja, zajedničko tlo za pluralitet. Akademik Šarčević profesor je filozofije u Sarajevu, a za Zagreb ga vežu studentski dani na Filozofskom fakultetu. Član je bosansko-hercegovačke Akademije znanosti i umjetnosti, urednik i suosnivač filozofske biblioteke Logos, a objavio je više od dvadeset knjiga, te je za svoje zasluge odlikovan brojnim priznanjima. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini, kada je ostao bez svoje biblioteke i uvjeta za rad, boravi u Sjedinjenim Državama gdje je predavao na Sveučilištu u Arizoni. U Sarajevu je bio jedan od osnivača svojevrsne sarajevske filozofske škole, čije je djelovanje prekinuto ratom, a prekinut je i njegov napor u podizanju novih generacija filozofa, što je uz njegovo znanstveno djelo veliko dostignuće.

U svom filozofskom radu na umu uvijek ima veliku dramu 20. stoljeća, sve ono što se dogodilo u svjetskoj povijesti do današnjeg vremena i sveprisutne globalizacije, kada je sve postalo tehničko, kada je važna tehnička sposobnost proizvodnje, a i politika igra važnu ulogu. Vezano uz to jedno od glavnih pitanja u današnjoj svjetskoj filozofiji rasprave su o univerzalizmu i pripadnosti, a sve to u sjeni opasnosti od propasti, u vremenu kada se sve pretvara u funkcionalno, te se razara zajedništvo. Moderno društvo nesposobno je za pravu sreću, a životom vlada strah jer je pojedinac nesposoban da se suprotstavi moćnom aparatu. Današnje vrijeme raskorijenjeno je i traži se odgovor na pitanje što bi danas moglo biti djelotvorno kao što je to nekad bila religija, filozofija, etos, i gdje je danas čovjek s obzirom na svoj izvor. Čovjek kao biće već tisućljećima sposobno da umno oblikuje svijet, sposobno za istinu kojom ispunjava svoj život, danas se nalazi u specifičnoj situaciji, a u pitanje se dovodi njegova budućnost. Zna se da je sreća dosezanje istine, a to je ono što povezuje ljude, što je univerzalno. Ali pitanje je što je to istina.

Akademik Šarčević zastupnik je ideje multikulturalnoga svijeta. Pluralitet mišljenja, kultura, tradicija transverzalni je um, a pluralitet je moguć samo na putu drukčijega mišljenja. Pravo na pluralitet iskonsko je pravo.

Antonija Vranić

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak