Vijenac 226

Mm

Kultura na Internetu: www.mic.hr

Brzo i učinkovito

Kultura na Internetu: www.mic.hr

Brzo i učinkovito

Dizajn je stranice minimalistički i osim logotipa MIC-a i Koncertne direkcije uglavnom isključuje fotografije i drugi materijal koji bi joj veličinom usporavali pristup

Muzički informativni centar (MIC) utemeljila je grupa skladatelja i kulturnih djelatnika u Zagrebu 1971. MIC je neprofitna organizacija sa svrhom dokumentiranja i promicanja hrvatske glazbe u zemlji i svijetu. Glavnu podršku djelatnosti MIC-a pružaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Poglavarstvo grada Zagreba. Od 1973. godine hrvatski MIC djeluje u okviru Koncertne direkcije Zagreb.

Rad MIC-a okrenut je prije svega profesionalnim glazbenicima, ali i svima drugima koji trebaju informaciju, note ili bilo što drugo u vezi s hrvatskom glazbom. Aktivnosti MIC-a uključuju: baze podataka (osobe, institucije i djela hrvatske glazbe); izdavanje knjiga, nota, CD-a; produkciju notnih materijala; distribuciju glazbenih izdanja (knjige, note, CD-i...) i prikupljanje neobjavljenih partitura hrvatske suvremene glazbe.

Ovaj kratki uvod (preuzet većim dijelom s internetske stranice) bio je potreban kako bi se bolje uputili u uistinu razgranatu djelatnost MIC-a na području hrvatske glazbe. Iz njega je također očito da je putem stranice dostupna velika količina informacija koje su pregledno složene unutar različitih kategorija. Mali tim MIC-a (tri muzikologa — Ivan Živanović, Borko Špoljarić, Jelena Vuković i tajnica Željka Potočnik) djeluje vrlo učinkovito.

Kad krenemo u istraživanje stranice, postaje jasno zašto je u svom predstavljanju MIC naglasio da je stranica namijenjena profesionalnim glazbenicima — dizajn stranice je minimalistički i osim logotipa MIC-a i Koncertne direkcije, uglavnom isključuje fotografije i druge materijale koji bi svojom veličinom usporavali njezin rad.

MIC imenik donosi imenike institucija, manifestacija i osoba, a moguće ga je pretraživati u dijelovima ili u cijelosti. Podaci koji su tu dostupni samo su dio podataka pohranjenih u Središnjem informacijskom sustavu hrvatskog glazbenog života Quercus. Ukoliko pretraživanjem ne uspijemo naći traženi podatak, moguće je poslati poruku s upitom. Važno je naglasiti da su svi podaci iz sustava Quercus javno dostupni i da se mogu koristiti u istraživanjima, publikacijama i sl. uz jedinu obvezu, a to je navođenja imena: MIC KDZ informacijski sustav Quercus.

MIC katalog je katalog hrvatskih glazbenih izdanja i literature. Katalog također koristi Quercus sustav. Djela je moguće pregledavati po glazbenim vrstama, a za većinu su dostupni podaci o vremenu nastanka, datumu i mjestu praizvedbe, te biografska zabilješka o autoru kao i cjelokupni katalog njegovih djela.

MIC kalendar predstavlja pravo iznenađenje prilikom prve posjete. Osim trenutnih koncertnih zbivanja, moguće je pregledati koncertne programe najavljene za tekuću sezonu, ali i zaviriti dvadesetak i više godina u prošlost koncertnih zbivanja i dobiti podatak o organizatoru, izvođačima (imena dirigenata, orkestara i solista) kao i o djelima koja su bila izvedena na određenom koncertu. Uistinu je šteta što su se priređivačima potkrale neke greške (primjerice nije navedeno da je koncert Filharmonijskog orkestra Milanske Scale pod dirigentskim ravnanjem Rikarda Mutija koji se trebao održati 23. rujna ove godine — otkazan, niti je zbog toga izostavljen s popisa) što dovodi u pitanje i vjerodostojnost ostalih kalendarovih podataka.

Glazbena burza je mjesto na kojem putem oglasa svatko može ponuditi i zatražiti sve što ima veze s glazbom (ne samo ozbiljnom, i ne samo hrvatskom).

Novosti svoje stranice prepuštaju glazbenicima, glazbenim institucijama i svima čiji je rad vezan uz glazbu, kako bi mogli objaviti informacije koje smatraju važnima za hrvatski glazbeni život. Novosti su za sada ograničene samo na područje ozbiljne glazbe. Vijesti je moguće dostaviti elektronskom poštom, faksom, pismom ili osobno.

Internetske stranice MIC-a zatvoreni su informacijski sustav, s čijih stranica nije moguće pristupiti postojećim internetskim stranicama institucija i pojedinaca čije je djelovanje vezano uz hrvatsku glazbu. U budućnosti bi svakako valjalo porazmisliti o uključivanju linkova prema tim stranicama.

Sandra Cekol

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak