Vijenac 226

Glazba

CD world music

Antiglobalist i pacifist

Manu Chao, Radio Bemba Sound System, Virgin/Dallas Records

CD world music

Antiglobalist i pacifist

Manu Chao, Radio Bemba Sound System, Virgin/Dallas Records

Studijski albumi Manua Chaoa, negdašnjeg člana francuske grupe Mano Negra, prilično se razlikuju od koncerata po kojima je taj glazbenik nadaleko poznat. Naime, njegova prva dva samostalna albuma Clandestino i Prosima eskalazion... Esperanza, donose pjesme snažno obilježene južnoameričkim, afričkim, francuskim i drugim folklorima, ali u smirenijim verzijama koje su lako prihvatljive široj publici naklonjenoj world music-izričaju. Dakle, studijski albumi Manua Chaoa mogu biti idealna pozadina za ispijanje jutarnje kavice ili laganu vožnju automobilom, no iste te pjesme izvedene na koncertima najbolja su prateća glazba za kakvu razuzdanu veselicu na kojoj se pleše do zore.

U tu tvrdnju mogli su se uvjeriti svi koji su 16. srpnja ove godine bili na Šalati i prisustvovali jednom od najboljih koncertnih gostovanja koje se Zagrebu desilo posljednjih godina. Live-album Mano Chaoa Radio Bemba Sound System s pravom nosi isti naslov kao i njegov prateći bend, jer riječ je o grupi iznimno uigranih i darovitih glazbenika virtuoza koji oduševljavaju i kao solisti i kao sastav. A za uzavrelu i raspojasanu atmosferu koja prati svaki njihov koncert čak su i zaslužniji nego njihov frontman. O njihovu nesvakidašnje prisnu odnosu s publikom, ma gdje svirali, najbolje svjedoči podatak da im nastup rijetko kada traje manje od tri sata. Iako na CD ne stane tri sata glazbe, live-album Radio Bemba Sound System donosi čak 29 pjesama, koje apsolutno vjerno dočaravaju koncertnu atmosferu.

Vrlo kratke pauze između pjesama ili još češće pretapanje jedne pjesme u drugu recept je koji Manu koristi i na studijskim albumima, ali kad je riječ o koncertu, takav pristup je posebno efektan jer jamči stalno povišen adrenalin. Upravo zbog toga na CD je i stalo 29 pjesama. S druge strane, ovaj koncertni album možemo gledati i kao vrlo dobar presjek Manuove dosadašnje samostalne karijere, ali i kao zanimljiv podsjetnik na njegove rane pankerske dane u Mano Negra.

Najveći dio pjesama otpjevan je na španjolskom, ali Manu kao istinski građanin svijeta jednako dobro zvuči i kad su mu stihovi na engleskom i francuskom. Teško je izdvojiti neku pjesmu s albuma, ali to je i zbog toga jer sve one na jednom mjestu daju posebno značenje. Kao predani antiglobalist i pacifist Manu naime svim svojim pjesmama šalje lako razumljive poruke o želji za mirnim suživotom, rasnoj toleranciji, ljubavi, veselju... i svim onim malim, ali bitnim stvarima koje mogu uljepšati život, bez obzira ne kojoj se geografskoj širini ili dužini on živi. Ako se do kraja godine ne pojavi bolji album uživo, Radio Bemba Sound System zasigurno će ponijeti titulu najboljeg ovogodišnjeg koncertnog izdanja.

Ispravak

Ispričavam se cijenjenim čitateljima »Vijenca« zbog pogreške u tekstu Pjesme širokog horizonta, koji je objavljen u 225. broju, u kojem sam napisao da je Zoran Predin bio negdašnji frontman grupe Pankrti, što je greška, jer je on bio pjevač grupe Lačni Franc.

Goran Jovetić

Vijenac 226

226 - 31. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak