Vijenac 225

Časopisi

Jelena Gluhak

Zapiske anđela

»Mogućnosti«, časopis za književnost, umjetnost i kulturne probleme

Zapiske anđela

»Mogućnosti«, časopis za književnost, umjetnost i kulturne probleme, gl. ur. Josip Belamarić, br. 1/3, Split, 2002.

Tradiciju brojnih nezagrebačkih kulturnih časopisa usmjerenih na nešto lokalnije teme nastavlja i ovaj broj »Mogućnosti«, okrenuvši se ponajprije širem splitskom području. Zanimljivo je da se ovog puta obrađuju isključivo književno-jezične teme, od kojih se ponajviše ističe, ponajprije zbog svog obujma, ali i politički obojena naslova — drama Feđe Šehovića Svi smo mi Frano. U suvremeni društveno-politički kontekst Šehović je ubacio i ljubavnu štoriju, no, ipak nije uspio izbjeći stereotipe likova i političkih situacija karakterističnih za većinu takvih literarnih tematskih pokušaja. Prilično stanjen ostatak broja ravnopravno dijele prijevodi, poezija, eseji i osvrti.

Jedan od rijetkih iskoraka iz domaćih književnih okvira »Mogućnosti« predstavljanje je poznatog portugalskog egzistencijalista — sada već osamdesetogodišnjeg Urbana Tavaresa Rodriguesa. Kratki esej Nikice Talana te autorova novela Lažni istražitelj (napisana tijekom najplodnijega piščeva razdoblja — šezdesetih) na dobar način prezentiraju stil i teme koje su Rodriguesu pribavile brojne laskave epitete. Kao posljednji originalni literarni uradak iz ovog broja vrijedi izdvojiti zanimljivo komponirane Zapiske anđela Tomislava Ribića. Od prologa do epiloga tu se redaju naizgled nabacani stihovi, citati, naslovi i prozni ulomci s pesimističnim vizijama budućnosti i svijeta. Posebno je impresivna Uspavanka za 20. stoljeće, koja je i nagrađena na Susretima riječi u Bedekovčini 1999.

U preostalih pedesetak stranica najdojmljivija je opsežna studija Amedeo di Francesca i Arianne Quarantotto o svećenicima i čarobnjacima iliti grabancijašima u ugarsko-hrvatskim školskim dramama, koja uključuje točne definicije pojma grabancijaša te brojne zaključke o razlozima i načinima uprizorivanja djela s tom temom. Nažalost, nešto manje ambicioznu čitatelju brojne reference i izvorni citati bit će prevelik teret toj inače zanimljivoj i rijetko obrađivanoj temi. U trendu populariziranja suvremene domaće poezije valja izdvojiti i osvrt Ivane Kurtović na Dugu nad maslinama Miljenka Mandže, koja donosi svojevrstan panoramski pregled stvaralaštva 27 pjesnika sa zadarskog područja.

Možemo zaključiti kako ovaj broj »Mogućnosti« nastavlja prezentirati prepoznatljiv književni koncept koji uključuje predstavljanje nešto opsežnijega dramskog teksta te nekoliko manjih domaćih i stranih literarnih cjelina. Upravo se u posljednjim najčešće i mogu naći najzanimljiviji ulomci časopisa, dok između nešto težih i lakših esejističkih kategorija svatko povremeno može pronaći i nešto po svojoj mjeri.

Jelena Gluhak

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak