Vijenac 225

Mm

FUTUROPOLIS

Tenisice s čipom

FUTUROPOLIS

Tenisice s čipom

slikaImati air ili pump tenisice stvarno više nije ništa nova. Čak ni revolucionarne opruge, koje pojačavaju odraz nositelja, nisu više senzacija. Ali ipak, tehnološka dostignuća na području obuće još dugo neće doživjeti vrhunac. VectraSence iz Massachusettsa ugradio je čip u potplat svojih tenisica. Zašto? Da bi osigurali maksimalan komfor nošenja i idealnu konfiguraciju u ekstremnim uvjetima. Drugim riječima, ako se polagano šećete, čip će omogućiti da potplat bude mekan i udoban. Ako se trzate lijevo-desno, već prema potrebi, prilagodit će obuću da stopalo ne posklizne ili izvrne. Radujte se, sportaši!

www.thinkshoe.com

Samopokretan usisavač

slikaEvo i savršenog kućnog druga za neženje: Dysonov DC06 usisavač robot. Pametno kućno pomagalo ima ugrađena tri računala i, kako njegovi izumitelji tvrde, više senzora od marslandera. Čemu sve to? Da bi mogao sam usisati sobu. Robot kreće izvana i kružnim kretnjama ide prema sredini prostorije. Senzori ga upozoravaju ako se približi prepreci, a memorija ga podsjeća koje je dijelove već počistio. Zapaža i stube, pa nema opasnosti od pogibeljna pada. I bolje da je tako, ako imamo na umu ne baš skromnu cijenu od tri i pol tisuće dolara.

www.dyson.com

Digipen

Računala nikada neće zamijeniti rukopis? Netočno. Prvo su popularni PDA uređaji ponudili touchscreene koji su prepoznavali rukopis (i tako stvorili simbiozu između informatike i ručnog rada), a sada je zahvaljujući Digital Ink n-scribeu takav način zapisa u potpunosti odvojen od sama uređaja. Drugim riječima — ne treba vam više dlanovnik po kojem ćete pisati da biste dobili digitalan zapis rukom pisanih misli. Digipenom jednostavno pišete po bilo kojoj površini, a on pamti što ste napisali. Sprema sve u .jpg ili .pdf formatu. Na taj način u njega možete pohraniti do pedeset stranica rukopisa. A kada se napuni memorija (1MB), jednostavno spojite pisalo na mobitel ili PDA s modemom i pošalje sve na računalo.

www.n-scribe.com

MP3, ručni sat

Sony se bacio na proizvodnju ručnih satova. Ali, dakako, ne baš običnih satova. Riječ je, naime, o hibridima između uobičajenoga kronometra i MP3-playera. Iako se ne može tvrditi da je riječ o vrhunskom modelu, ipak je posrijedi vrlo pristojan proizvod. Prije svega uzmemo li u obzir trenutnu ponudu prenosivih MP3 playera u Hrvatskoj. Wrist Audio Player, kako ga zovu u Sonyju, može memorirati do 33 minute glazbe u kvaliteti prosječnog CD-a, a baterija bi trebala izdržati do četiri sata sviranja. Jedino je prebacivanje željenih pjesama s računala na uređaj prava tlaka. Za komad od četiri minute treba čak 70 sekundi. Sam sat nudi, osim spomenutog, i štopericu te alarm i još nekoliko standardnih funkcija.

www.casio.com

3D zaslon

slikaTko se ne sjeća senzacionalne 3D tehnologije osamdesetih godina? Zastrašujućeg blockbustera Ralje 2 i onih pomalo blesavih dvobojnih naočala koje su omogućavale tu iluziju? Te su naočale vjerojatno bile i razlog što usprkos popularnosti 3D nikada nije posve prihvaćen. Ali tom, naizgled nerješivu, problemu stali su na kraj inženjeri tvrtke DTI. Razvili su tehnologiju koja omogućuje 3D iluziju na računalnim zaslonima! Korisniku se čini da vidi predmete i do dvanaest centimetara ispupčene iz samog ekrana. I sve to bez naočala! Postigli su to posebnim načinom lomljenja slike, tako da svjetlost, to jest slika, pada na jedno oko. Drugo oko vidi tek odraz. Tako se naizgled stvaraju dvije slike koje se u mozgu spajaju u jednu — trodimenzionalnu. Iako ekran još nije na tržištu, već danas mu predviđaju zlatnu budućnost. Kako u smislu računalnih igrica, tako i na ozbiljnim područjima poput arhitekture i inženjerstva. Čekamo da dođe i u naše urede.

www.dti3d.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak