Vijenac 225

Kazalište

TEATROSKOP

Karlovac — (k)raj na Zemlji

slikaProšle je sezone KUFER (Kazališna udruga frustriranih redatelja) predstavama Tragedija mozgova i Adam i Eva pokazala kako se i bez jake institucionalne potpore može napraviti dobro kazalište, što je čak i potvrđeno nizom gostovanja i nagrada. Ove sezone KUFER nastavlja rad u Tvornici Jedinstvo na Savskom nasipu, pa je prva ovosezonska premijera odigrana 12. listopada. U dramaturškoj obradi i režiji Marija Kovača tekst Philadelphia Davida Ivesa, dramatičara kojeg je upravo Kovač promovirao u Hrvatskoj predstavom Sjajno prolazno vrijeme, nosi naslov Karlovac — (k)raj na Zemlji i redatelj je opisuje kao komediju o crnim rupama u svakodnevnom životnom ritmu. U predstavi igraju Nikša Marinović, Petar Leventić, Zrinka Cvitešić, Maksimilijan Ružinski, Anđelko Petrić/Dean Krivačić te Zrinka Kušević/Dora Lipovčan. Datumi igranja do kraja mjeseca su 26, 27. i 30. listopad.

Velika očekivanja

slikaU zagrebačkom kazalištu Trešnja jaka se momčad okupila oko Velikih očekivanja, dramatizacije Dickensovog romana koji rijetko pronalazi put do pozornica. U režiji Saše Broz i dramaturgiji Darka Lukića te uz koreografiju Snježane Abramović, glazbu Dinka Appelta i kostime Doris Kristić, u predstavi glavne uloge igraju Radovan Ruždjak, Tamara Garbajs i Senka Bulić. Za program i termine igranja adresa je www.kazaliste-tresnja.hr.

Mliječni Zub

U produkciji Kazališta Mala scena od 22. do 27. listopada u Zagrebu se održava treće izdanje Mliječnog Zuba — festivala kazališta za djecu. Tematska okosnica trećeg Mliječnog Zuba je Dunav — rijeka koja spaja i razdvaja, pa je i festival zamišljen kao pozornica za produkcije iz zemalja koje Dunav povezuje, ukupno njih devet. Na zagrebačkim kazališnim lokacijama u pet dana igrat će devet gostujućih i pet domaćih predstava, u izboru nacionalnih centara ASSITEJ, udruge prosfesionalnih kazališta za djecu i mlade. Program i svi podaci o Mliječnom Zubu nalaze se na www.milk-tooth.com.hr i www.mala-scena-hr.

Ujak Vanja

slikaPrva ovosezonska premijera Drame osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, najavljena za 25. listopada, Čehovljev je Ujak Vanja u režiji Petra Večeka. Autorska ekipa predstave pravu je pozornicu i pravi trenutak za još jedno hrvatsko uprizorenje Ujaka Vanje vidjela upravo u današnjem Osijeku, »na čiji kolodvor ne stižu vagoni ni sa svježim niti sa smrznutim oštrigama«. Čehovljeve »prizore iz seoskog života« odigrat će Davor Panić, Tatjana Bertok Zupković, Velimir Čokljat, Sandra Lončarić, Milenko Ognjenović, Ana Stanojević i drugi, u kostimima Željka Nosića, koreografiji Antuna Marinića i uz glazbu Igora Valerija.

Budala za večeru

slika...stiže u zagrebačko kazalište Komedija (www.komedija.hr) premijerno 25. listopada. Riječ je o komediji francuskog scenarista i redatelja Francisa Vebera nezahtjevnog zapleta, gdje se intelektualno nadmoćniji natječu u izboru bizarnih gostiju na večeri, a koja će ponovno pružiti šansu već Bubom u uhu uhodanom dvojcu Jiűi Menzel — Damir Lončar. U Menzelovoj režiji Budale za večeru uz Lončara glume Igor Mešin, Ivica Zadro, Davor Svedružić, Sanja Marin Ožbolt i Jasna Palić Picukarić.

Antigona u New Yorku

slikaNakon uspješne Četvrte sestre i domaća se kazališna javnost zainteresirala za tekstove poljsko-američkog dramatičara Janusza Glowackog pa na njegovoj obradi Antigone Teatar Rugantino radi već nekoliko mjeseci. Osim drama u kojima redovito postoji emigrantsko-otpadnička tematika, čak i kad su samo autorske obrade više ili manje kanonskih djela svjetske dramaturgije, Glowacki piše i kratke priče, no pravi mu je uspjeh ipak donijela upravo Antigona u New Yorku, gdje je poznate likove predstavio kao beskućnike u Central Parku. Ovu crnu komediju za Teatar Rugantino režira Joško Juvančić, u njoj igraju Ivica Vidović, Sreten Mokrović, Gordana Gadžić, Dražen Šivak i Vinko Kraljević. Premijera je u Teatru &TD 27. listopada.

Asfodel

Pulskim izvedbama u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem 29. i 30. listopada scenski će život započeti i »šarmantna tragedija« Asfodel Borislava Vujčića, nagrađena »Marinom Držićem« 1995, u režiji Jasmina Novljakovića. Repertoarnim planom predstava je dio off-scene riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, čiji ansambl je i igra, no riječku će premijeru pričekati do siječnja 2003.

Igor Ružić

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak