Vijenac 225

Ples

Plesni seminar

Suvremeni Laban

Plesni seminar

Suvremeni Laban

Potkraj kolovoza u Školi suvremenog plesa Ane Maletić održan je, pod vodstvom Janet Kaylo, seminar o primjeni somatskih tehnika u programima poduke Labanove prostorne harmonije i eukinetike. Odličan seminar bacio je novo svjetlo na važnost Labanova učenja, te naglasio neke nove tendencije u njegovoj suvremenoj primjeni. Janet Kaylo diplomirala je analizu pokreta na Labanovu i Bartenieffinu institutu u New Yorku, te predaje kao stalni predavač Labanova centra u Londonu i povremeni predavač u Centru za studij pokreta u Montrealu. Zanimljiva su njezina iskustva s Labanovim učenjem, posebno u spoju s tehnikom Irmgard Bartenieff, koja se bavila fizioterapijom i plesnom terapijom, te je osnovala već spomenuti institut u New Yorku. Naime, ta se tehnika pokazala kroz plesnu praksu kao jedina koja zadovoljava zahtjeve koreografa najrazličitijih stilskih izraza, a da ne zadire u osobenosti pojedinoga stila. Imajući na umu kako su američki plesači morali mijenjajući plesne trupe i njihove koreografe neprestance mijenjati i sasvim različite, njima pripadajuće plesne tehnike, jasno nam je kako je ovakva jedinstvena osnovna plesna tehnika, koja ujedinjuje Labanovo učenje prostorne harmonije i eforta s primijenjenom anatomijom, fizikalnom medicinom i raznim somatskim tehnikama (Alexander, Fedelkreis i sl.), za njih značila pravi dobitak. Ta se nova tehnika poslije u nizu varijacija pod općim nazivom release proširila po Europi.

Svim tim varijantama zajednička je integracija disanja u pokret, primjena težine tijela, kinetičkih lanaca i veza u tijelu, te napor da se omogući dulje i sigurnije profesionalno bavljenje plesom.

Nakon završena studija Janet Kaylo našla se u Velikoj Britaniji. Tamo je zatekla s jedne strane release tehniku očišćenu od Labanova učenja, dočim je s druge strane nailazila na ostatke Labanova ekspresionizma u poluamaterskom terapeutskom plesu i njegovu analizu pokreta prilagođenu glumcima. Tako je shvatila da se Labanovo učenje u jednoj od njegovih matičnih zemalja počelo rastakati. Stoga je bila nužna injekcija iz Sjedinjenih Država, koja je udahnula život Labanovoj analizi pokreta vraćanjem na tjelesno (dah, centralno distalno povezivanje, povezivanje gornjeg i donjeg dijela tijela, homolateralno i kontralateralno povezivanje).

Na isti je način i nas u Zagrebu održani seminar povezao s recentnim istraživanjima na polju plesa i naveo na ponovno vrednovanje Labanova rada. Suradnja će se nastaviti i sljedeće godine, novim seminarima i plesnim radionicama.

Jasna Čižmek Tarbuk

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak