Vijenac 225

Mm

Televizija

Politika iz zanimljivijeg kuta

Brisani prostor, politička emisija, urednik i voditelj Goran Milić, HTV

Televizija: Brisani prostor, politička emisija, urednik i voditelj Goran Milić, HTV

Politika iz zanimljivijeg kuta

Interes za aktualna politička zbivanja i druge društvene probleme, to je sada već sigurno, traže ležerniji i originalniji pristup

Nekako se ustalilo da su specijalizirane političke emisije na HTV-u jedan od najboljih sinonima za dosadu. Uostalom, možda takvim beskrvnim pristupom televizija kao najmoćniji medij izravno utječe i na zabrinjavajuću apolitičnost mladih u Hrvatskoj. Iskreno, koga uopće mogu zanimati malo šire obrađene teme u kojima je u velikoj većini slučajeva ponovljeno sve što smo imali prigodu vidjeti i čuti u središnjem Dnevniku? Sigurno ne »obične građane« koji nemaju političkih aspiracija i sigurno ne mlade koji muku muče s odabirom najadekvatnijeg studija, a potom i sa zapošljavanjem u struci. Interes za aktualna politička zbivanja i druge društvene probleme, to je sada već sigurno, traže ležerniji i originalniji pristup.

Na svu sreću, jednu takvu emisiju možemo gledati na HTV-u. Riječ je o Brisanom prostoru kojeg uređuje i vodi veliki novinarski profesionalac i maher Goran Milić. Osnovni plus emisije vrlo su zanimljive i raznolike teme, uvijek solidno obrađene. Ali specifikum Brisanog prostora želja je urednika da već prežvakane teme pokaže iz nekog drugog, previđenog kuta, i tako im udahne novu dimenziju važnosti i aktualnosti. Markantna Milićeva pojava i, za naše uvjete, originalan stil vođenja emisije, samo su dodatni plusevi. Klasična HTV-ovska scenografija, pristojno uređen studij, u pozadini upečatljivi logo »BP«, urednik-voditelj u sredini i slobodno mjesto za gosta, na prvi pogled ne nude ništa posebno. Međutim, intonacija govora, promjene izraza lica urednika, daju čitavoj emisiji nevjerojatno pitak karakter. Ali, nije tu riječ o nikakvoj trivijalizaciji bitnih političkih problema, nego o dobitnoj kombinaciji koja jamči da će i ponekad teški sadržaji uspješno doći do najšireg sloja gledateljstva.

U jesenskoj programskoj shemi Brisani prostor dobio je termin četvrtkom navečer, iza popularnog kviza Tko želi biti milijunaš. Na prvi pogled čini se nezahvalnim govoriti o politici nakon sjajne zabave. No, tu je prividnu manu Milić iskoristio kao prednost, a upravo je to odlika kvalitete dobrog urednika. Prvo ovosezonsko izdanje Brisanog prostora prikazano je u četvrtak 3. listopada, i Milić je odmah u uvodu naglasio da se potrudio napraviti poveznicu između njegove emisije i one prijašnje — zabavne. To je hvale vrijedan napor, jer se tako daje na živosti i koherentnosti ukupnog HTV-ovog programa. Spomenuta poveznica bila je tema, što najprofitabilnije hrvatske tvrtke misle o izručenju generala Bobetka Haaškom sudu? Od anketiranih tvrtki većina nije dala odgovore, a i oni koji su nešto priopćili učinili su to oprezno i u rukavicama. Takvim smionim potezom Milić je gledatelje privolio na razmišljanje o modusima odnosa gospodarstva i politike u Hrvatskoj. Potom je opet plasiran vruć politički problem — razlikuje li Haaški sud žrtve i agresore, ali iz drugog kuta, definitivno zanimljivijeg prosječnoj publici. Nakon bizarnog priloga nekadašnje televizije Srpske krajine o baki Danici koja se u vojnim akcijama oko Divosela priključila srpskim paravojnim formacijama, i prilogu o njezinoj smrti u jednoj borbi, Milić priopćava da je ime bake Danice pronađeno na listi žrtava rata koje posjeduje sud u Haagu. Ona se našla na listi mrtvih vojnika, a ne civila, te je tako na intrigantan i svima razumljiv način pokazano kako su haški suci odlično upućeni u sve detalje Domovinskog rata.

U istoj emisiji slijedili su nešto manje kvalitetni prilozi o propovijedima velečasnog Zlatka Sudca, te o izborima u Bosni i Hercegovini. Međutim, kao gost u studiju se pojavio predsjednik udruge paraplegičara Milan Užegović, koji je Miliću predložio da istraži bizarnu činjenicu koja se temelji na osjećaju da se u Hrvatskoj svi politički skandali pažljivo režiraju i doziraju, primjerice uočljiv je precizni slijed: kriza u Vladi, kriza oko Piranskog zaljeva i pitanje izručenja generala Bobetka. A tako intrigantan uvod majstorski je iskorišten za plasiranje važnog problema o pravima paraplegičara u Hrvatskoj, koji sigurno ne bi osigurao interes šire publike da nije ovako efektno upakiran. Na kraju Milić hladno odjavljuje emisiju i kaže da im nažalost nije stao prilog koji se odnosi na pitanje biraju li mladi krive fakultete i zbog toga kasnije čame na burzi za zapošljavanje. Uistinu, nema bolje najave za iduće izdanje Brisanog prostora. Tako to rade profesionalci koji osjećaju kako kuca bilo publike.

Goran Jovetić

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak