Vijenac 225

Maticahrvatska

Katarina Marić

Nova čitanja

Mladen Dorkin, Prosudbe o književnosti i knjigama, Matica hrvatska Zadar, Zadar, 2002.

Nova čitanja

Mladen Dorkin, Prosudbe o književnosti i knjigama, Matica hrvatska Zadar, Zadar, 2002.

Prosudbe o književnosti i knjigama nova je knjiga dr. Mladena Dorkina, redovnoga profesora na Filozofskom fakultetu u Zadru (1996. objavio je književno-znanstvenu monografiju Lirika na razmeđu stoljeća, u kojoj je razmatrao pjesništvo hrvatske moderne). U ovoj knjizi sakupljeni su njegovi tekstovi objavljivani u duljem razdoblju u brojnim zbornicima te periodici (»Zadarska smotra«, »Zora dalmatinska«, »Zadarska revija«, »Forum«).

Dvadeset tekstova u ovoj knjizi podijeljeno je u dvije cjeline — njih dvanaest u dijelu Poetska i prozna riječ u vremenu te osam u dijelu Osvrti i prikazi. Pritom pristup piscima i njihovim djelima u Dorkina ponajprije označava njihovo estetsko vrednovanje, ali i nužno povijesno motrište. Ovi kritički rukopisi uglavnom su pak recenzije i rasprave, koje se odnose na ključne hrvatske književnike — Petra Preradovića, Silvija Strahimira Kranjčevića, A. G. Matoša (u prvoj cjelini knjige), ali i osvrt na važan zadarski časopis s kraja 19. stoljeća — »Iskra«,; odnosno razmatranje Kurlana Mirka Božića, pri čemu su u svim tekstovima omogućena nova iščitavanja navedenih književnika i njihovih djela.

U drugoj cjelini, Prosudbi o književnosti i knjigama, Dorkin se okreće brojnim svojim interesima — počesto lingvističkim pitanjima i domaćoj dijalektalnoj poeziji, ali i estetskom i kulturološkom simbolu Mediterana — maslini, primjerice, baš kao i likovnim temama.

Prosudbe o književnosti i knjigama, međutim, u svakom su slučaju vrijedan prinos proučavanju hrvatske književnosti.

Katarina Marić

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak