Vijenac 225

Film

FILMSKA ČETVRT

Matanićeve djevojke

FILMSKA ČETVRT

Matanićeve djevojke

slikaZagreb Tri mjeseca nakon uspjeha na Filmskom festivalu u Puli drama Fine mrtve djevojke u režiji Dalibora Matanića kreće u redovitu hrvatsku kinodistribuciju. Ovjenčan Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, nagradom publike Zlatna vrata, Oktavijanom, te još četirima Zlatnim arenama, od kojih je jedna pripala i redatelju, Matanićev uradak domaćim gledateljima predstavlja suvremenu priču o dvjema djevojkama, na čiju će ljubav nasrnuti lokalni primitivizam i mržnja prema drukčijem. Glavne junakinje portretiraju Nina Violić, protagonistica iz Matanićeva dugometražnog debija Blagajnica hoće ići na more, te Olga Pakalović, koja je uz Ivicu Vidovića i nagrađena Zlatnom arenom za najbolju epizodnu ulogu. Uz hrvatski film godine, 17. listopada pred našu kinopubliku stiže i akcijski triler XXX redatelja Roba Cohena s Vinom Dieselom, dok se tjedan poslije u domaćim kinima očekuju Disneyjeva animirana razbibriga Lilo i Stich Deana Debloisa i Chrisa Sandersa te Crveni zmaj Bretta Ratnera s Anthonyjem Hopkinsom kao neuništivim dr. Hannibalom Lecterom.

Zlatni jubilej na filmu Magična Arena

slikaPula Tko će sve sljedećeg ljeta osvojiti Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, zasad je nemoguće prognozirati, ali je izvjesno da će to pedeseto jubilarno izdanje središnje filmske manifestacije u zemlji obilježiti i — jedan dokumentarac. Naime, ovih su se dana zahuktale pripreme za realizaciju dokumentarnog filma Magična Arena u čijem je središtu povijest Pulskog festivala kontekstualizirana kroz bogatu polustoljetnu faktografiju, izjave mnogobrojnih suvremenika iz različitih faza Festivala, te društveno i kulturološko značenje same smotre. Film režira mladi zagrebački redatelj Tomislav Mršić, čiji je kratkometražni dokumentarni film Rio Bravar ove godine nagrađen Oktavijanom na Danima hrvatskog filma. Scenarist je Magične Arene doajen povijesti hrvatske kinematografije Ivo Škrabalo, a autorsku ekipu filma čija je premijera najavljena upravo za pedeseti Pula Film Festival, čine i narator Relja Bašić, skladatelj Davor Rocco, te snimatelj Alan Stanković.

British accent

slikaLondon U odnosu na Filmski festival u Puli, ali i najveći broj sličnih manifestacija u svijetu, 46. londonski filmski festival (6-21. studenog 2002) u svojoj koncepciji ne predviđa nagrade, nego mu je prvobitna svrha popularizacija filmske umjetnosti, čiji radovi, prema riječima organizatora, nužno trebaju imati ravnopravan tretman. Festival će prikazati čak 179 filmova iz 48 zemalja, pri čemu je poseban naglasak stavljen na suvremenu britansku produkciju. Tako tu cijenjenu smotru otvara socijalna drama o londonskim imigrantima Dirty Pretty Things redatelja Stephena Frearsa, dok će je zatvoriti priča o ljubavnom trokutu dvije sestre i supruga jedne od njih The Heart of Me u režiji Thaddeusa O’Sullivana s Helenom Bonham Carter u glavnoj ulozi. Od ostalih se pak britanskih predstavnika ističu The Magdalene Sisters Petera Mullana, Pure Gilliesa MacKinnona, te M1157811 Michaela Winterbottoma.

Kad Charlie utihne

slikaLos Angeles U režiji oskarovca Jonathana Demmeja (Kad jaganjci utihnu) američkoj se i kanadskoj kinopublici 25. listopada predstavlja nova inačica klasika Charade Stanleyja Donena iz 1963. Trideset i devet godina poslije priča o Amerikanki Regini koja stiže u Pariz zbog razvoda od supruga Charlieja, ali otkriva da je on umro u sumnjivim okolnostima, nosi naslov The Truth about Charlie. Film se očekuje s posebnim nestrpljenjem, jer Demmejeva karijera posljednjih godina, u umjetničkom smislu, itekako zaostaje za uspjesima s početka devedesetih. U glavnim su ulogama Thandie Newton, poznata iz redateljeva filma Beloved, zatim Tim Robbins (Igrač), Stephen Dillane (Zanimanje: špijun), te Mark Wahlberg (Kralj pornića) kao Reginin pratilac Joshua, koji joj i otkriva nepoznate detalje o suprugovu životu. Podsjetimo, Donenov je izvornik proslavio središnji par u interpretaciji Audrey Hepburn i Caryja Granta.

Knjiga

slikaMark Cotta Vaz & Craig Barron, The Invisible Art, Chronicle Books, 2002. Znate li da je sekvenca požara u Atlanti u filmu Zameo ih vjetar, baš kao i povlačenje Crvenog mora u spektaklu Deset zapovijedi, najvećim dijelom rad likovnih umjetnika, naknadno dodan snimljenoj građi? O njihovu malo poznatu prinosu mnogim projektima u povijesti kinematografije govori ova knjiga s pripadajućim CD-ROM-om, čiji je uvodničar redatelj George Lucas.

Časopis

»Vanity Fair« u britanskom se izdanju, u odnosu na svoj američki original, više bavi domaćim temama, ali i stilom i sadržajem promiče temeljnu zamisao izdavača o najboljem magazinu za zabavu i umjetnost. Što se tiče filma, listopadski je broj posvećen Harryju Potteru i odaji tajni, devedesetoj godišnjici Paramounta, te Madonninom glumačkom angažmanu u komediji Swept Away supruga Guya Ritchieja.

CD

slikaEminem & Various Artists, 8 Mile ŠSoundtrackš Uz Madonnu najpoznatiji je glazbenik ove jeseni na filmu Eminem, čiji nastup u drami 8 Mile Curtisa Hansona mnogi ocjenjuju maestralnim. Film u američka kina stiže 8. studenog, a glazbu je skladao, dakako, glavni glumac.

Boško Picula

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak