Vijenac 225

Glazba

CD jazz

Ležerno i žestoko

Lionel Hampton, Made in Japan, Timeless, CD SJP 175

CD jazz

Ležerno i žestoko

Lionel Hampton, Made in Japan, Timeless, CD SJP 175

Nedavna je smrt velikana swinga, vibrafonista, bubnjara, skladatelja i bandleadera Lionela Hamptona potaknula mnoge da se osvrnu i na njegov bogat diskografski opus. Vrijedi spomenuti da je Hampton, kao ekskluzivni jazz-umjetnik, gramofonske ploče počeo redovito snimati još daleke 1937. godine, i to za tada veoma uglednu etiketu Victor. U šezdesetak godina neprekidna djelovanja i na diskografskom polju, snimio je golem broj svih mogućih nosača zvuka, među koje valja zahvaljujući tvrtki Timeless zahvaliti i ovaj autentični live CD, snimljen u Japanu te zbog toga i naslovljen Made in Japan. Hampton je na tu japansku turneju poveo sasvim pomlađeni big band, u kojem je tada jedino ime mladog saksofonista Rickyja Forda nešto značilo, no iskusni vođa swing-orkestra, kojem će ostati vjeran do kraja života, nije ni ovaj put pogriješio, što nam demonstriraju snimke. Orkestar je naime u svim zahtjevima znatno starijeg leadera funkcionirao izvrsno, a Hampton ne samo što nije zazirao od suradnji sa znatno mlađim glazbenicima znatno modernijih shvaćanja u improvizacijama nego je u programe nastupa big banda rado uvrštavao i njihove skladbe i aranžmane. Pritom nije ni u jednom trenutku zapostavljao svoje, godinama provjerene swing-hitove poput: Air Mail Special, Mess is’ Here, Flying Home, Hay-Ba-Ba-Re-Bop i drugih.

CD Made in Japan tako i započinje izvedbom Hamptonove Specijalne zračne pošte u novom aranžmanu, ali i originalnom brzom tempu, napisane još prije više od pola stoljeća. Tu je zatim i zanimljiva aranžerska kombinacija dviju znanih melodija spojenih u cjelinu, Carmichaelove Stardust i Moonglow, koja je također proslavila Lionela Hamptona. Mess is Here standard je Hamptonovih big bandova starijega datuma koji dobro pamte ljubitelji jazza iz četrdesetih i pedesetih godina, sada dakako u novom aranžmanu. Na disku je, uz spomenute Hamptonove teme, predstavljen i niz skladbi i aranžmana mlađih autora, poput skladbi Advent Johnnyja Walkera, Minor Thesis Jamesa Williamsa, Interpretation Opus 5 Tickyja Forda i Jodo Freddieja Hubbarda.

Hamptonovo ležerno, ali istovremeno i žestoko solističko muziciranje, zarazan i u srži jednostavan i prihvatljiv swing, nizovi logičnih ali ipak i zahtjevnih aranžmana, obilježja su diska Made in Japan, koji itekako upotpunjuje već spomenuti bogat diskografski opus sad već nažalost pokojnog kralja swing-vibrafona Lionela Hamptona.

Mladen Mazur

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak