Vijenac 225

Maticahrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Bjelovar

Nova zbirka pjesama Branka Kreštana pod naslovom Pukotine izašla je iz tiska u nakladi Matice hrvatske Bjelovar, koja je predstavila knjigu u povodu obilježavanja Dana Bjelovara. U studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović knjigu su, uz autora, predstavili prof. Ivan Pinter, urednik i prof. Mladen Medar, tajnik Matice hrvatske Bjelovar. Pjesme su čitali učenici Prve osnovne škole, članovi skupine Plamak.

Cavtat — Konavle

Matica hrvatska Cavtat i općina Konavle dvadeset i sedmoga rujna predstavile su u Đ urinićima, rodnom mjestu Stijepa Mijovića Kočana, njegovu novu knjigu Sic transit — u Kini i drugdje, koju je objavila Matica hrvatska u ediciji Koloplet hrvatske proze. O knjizi i autoru govorili su Ivo Orešković, predsjednik Matice hrvatske Cavtat i Mislav Burđelez, a ulomke iz knjige pročitao je glumac Kazališta Marin Držić Frane Perišin.

Čakovec

U prigodi sto šezdeset i pete obljetnice smrti hrvatskoga kajkavskog pjesnika Tomaša Goričanca (1815-1837) Matica hrvatska Čakovec otkrila mu je u njegovu rodnom mjestu, Maloj Subotici, spomen-ploču. Tomaš Goričanec vrlo je važno ime preporodnoga razdoblja. Napisao je izvanredan spjev Opseđenje i poboj sisečki, posvećen Sisačkoj bitki 1593. U svojim istraživanjima otkrio ga je dr. Zvonimir Bartolić, koji je prigodom otkrivanja spomen-ploče istaknuo da spjev govori o velikoj povijesnoj bitki, bitki kod Sigeta, koja je značila prekretnicu ne samo u hrvatskoj povijesti nego i u povijesti Europe. Sisačka pobjeda hrvatske vojske, i združene kršćanske vojske, označavala je početak kraja četristogodišnjega rata protiv Hrvatske i protiv čitave Europe. U svojem spjevu Goričanec govori o hrvatskim junacima, o Zrinskom, Frankopanu, Erdędiju, Draškoviću, njemačkim saveznicima koji se suprotstavljaju porobljavanju Hrvatske i Europe... Djelo Tomaša Goričanca najočiglednije govori da je hrvatska kajkavština bila na tako visoku stupnju jezične izgrađenosti da je mogla preuzimati sve funkcije razvijenog društva... Spjev Opseđenje i poboj sisečki i do danas ide u red najvažnijih epskih ostvarenja u cjelokupnoj hrvatskoj književnosti. Na samom kraju Bartolić je naglasio da to što danas stojimo ovdje i bez ikakvih ograda i straha svečano obilježavamo nadnevak svojega mjesta, nije zasluga nas koji smo ovdje. Najveća je zasluga za to onih kojih danas ovdje nema među nama, onih tisuća i tisuća mladih Hrvata koji su dali svoje mlade živote u Domovinskom ratu, u najvažnijem od bezbrojnih ratova što su ih Hrvati u dugoj povijesti vodili. Ono najmanje što mi možemo danas učiniti jest da dignemo glas protiv lažnih suđenja i sudova Domovinskom ratu. Iako je prilikom postavljanja spomen-ploče bilo nazočno više od petstotinjak mještana hrvatski dnevni listovi nisu o tim događaju donijeli nikakvu vijest.

Na župnoj crkvi Sv. Jakoba u Prelogu 5. listopada otkrivena je spomen-ploča znamenitim Hrvatima te župe. Od brojnih zaslužnih rođenih u župi Prelog posebno povjerenstvo izdvojilo je dvanaest znamenitih: Valencije Glavina, teolog i leksikograf, Štefan Foxy, župnik i pisac, Stjepan Mlinarić, kanonik i preporoditelj, Dragutin Antolek Orešek, zastupnik u Hrvatskom saboru, Franjo Glad, humoristički pisac i orguljaš, Franjo Perčić, kateheta i publicist, dr. Dominik Premuž, pomoćni biskup zagrebački i pisac, Ignac Rodić, svećenik i generalni vikar za Međimurje, dr. Ivo Kečkeš, liječnik i prosvjetitelj, Kalman Mesarić, književnik i dramaturg, Ivan Glavina, pučki pisac i Miroslav Milinović, književnik. Spomen-ploču su, u znak zahvalnosti, postavili Matica hrvatska Čakovec i Braća hrvatskoga zmaja, a blagoslovio ju je biskup Marko Culej, koji je tom prigodom naglasio da spomen-ploča treba biti opomena mladima da život nije počeo s njima, ali i opomena starijima da s njima život nije završio. Podno ploče vijence su postavili dr. Zvonimir Bartolić, predsjednik Matice hrvatske Čakovec, Milan Logožar, gradonačelnik Preloga i Tomislav Đ urić. U sklopu svečanosti pjevao je crkveni zbor župe Sv. Jakoba, a književne tekstove čitao je Tomislav Lipljin, prvak varaždinskoga HNK.

Garešnica

Gost ogranka MH u Garešnici 1. listopada bio je ugledni hrvatski književnik, akademik Nedjeljko Fabrio. Ugodno iznenađen prisustovao je, kako je sam ushićen duhovito primijetio »svjetskoj praizvedbi« svoje drame Kralj je pospan Dramske družine garešničke Srednje škole Augusta Šenoe. Naime riječ je o drami prelamanja povijesti ovog dijela Europe, u kojoj vlast nudi mačeve, a junaci se pretvaraju u mrtvace. Napisana je 1971. i nikada nakon ugašenog Hrvatskog proljeća do ove u amaterskom smislu vrlo dobre predstave nije izvedena. Do nje, kako kaže sam autor, barem s jednom izvedbom godišnje slovio je kao dramatičar. Od tada mada u toj vrsti upravo u usponu tog stvaralaštva više nije objavio ni jedno kazališno djelo. Povratak na kazališnu scenu Nedjeljka Fabria u garešničkom izdanju zbio se u tamošnjem Hrvatskom domu. Akteri predstave u režiji prof. Zvonka Farage (predsjednik garešničkog ogranka MH) bili su: Josip Šustra, Valentin Rebrović, Ivan Bilandžija, Bojan Kezele, Alen Misliveček, Đ urđica Salaj i Mario Bosanac. Fabrio je odgovorio na više pitanja postavljenih iz predstavi nazočne brojne mlade publike. Govorio je i o aktualnom stanju na hrvatskoj književnoj sceni, kojoj, kako je rekao — ovo vrijeme za razliku od njegove mladosti omogućuje slobodu priče. Posebno je u promicanju kulture naglasio vrijedno djelovanje ogranaka Matice hrvatske. (D. P.)

Imotski

slikaU nakladi Matice hrvatske Imotski, kojoj je na čelu Milan Glibota, tiskana je spomen-knjiga Smrt Petra Svačića koju je u povodu devetstote obljetnice potpisivanja Pacta conventa i prenošenja hrvatske krune u ruke ugarskih kraljeva priredio Petar Vulić. Vuletić je sakupio pedesetak pjesama, lirskih dramoleta i libreta trideset i pet autora, koji su u zborniku poredani abecednim redom. Od imotskih autora zastupljeni su pjesnici Mirko Anić, Mario Bilić, Lujo Medvidović, Anka Petričević, Ivan Ujević i Mladen Vuković. Knjiga je ilustrirana crtežima i slikama. U splitskoj pinakoteci franjevačkoga samostana Gospe od Zdravlja, dvadesetipetoga rujna knjigu su predstavili Petar Opačić, Petar Tomaš i Mladen Vuković, uz pratnju ženske klape »Kamen«.

Karlovac

U petak, 4. listopada, u Domu Hrvatske vojske Zrinski Ogranak Matice hrvatske Karlovac predstavio je knjigu dr. Danka Plevnika Rat i mir za Hrvatsku. Knjigu su predstavili Ivan Jurković, predsjednik karlovačke Matice, Šime Erak, predsjednik Udruge 110, Branko Primužak, bivši pomoćnik ministra obrane, Miljenko Crnjac, general u mirovini i Vinko Brešić, sveučilišni profesor.

Križevci

slikaMatica hrvatska Križevci, na čelu s Renatom Husinec, organizator je izložbe akademske slikarice Sunčanice Tuk, poznate po apstraktnom likovnom izrazu. Izložbu je otvorio Tonko Maroević, potpredsjednik Matice hrvatske, koji je i autor teksta u katalogu izložbe. Na otvaranju su o autorici i njezinim radovima govorili Marijan Špoljar, likovni kritičar, Ivan Kožarić, kipar, Ivica Župan, likovni kritičar. Izložba je otvorena 23. rujna, a moći će se pogledati do 16. listopada.

Kutina — Povjereništvo Popovača

Knjiga Iz forenzičke psihijatrije nagrađena o. g. Srebrnom poveljom MH, čiji su nakladnici MH Kutina i Ceres iz Zagreba, nailazi na osobite odjeke kako stručne tako i opće javnosti. Nakon Siska, Zagreba i Osijeka njezin je sadržaj 10. listopada predstavljen i u Garešnici. Teme o nasilju i silovanju koje su iznijeli stručnjaci Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot iz Popovače: dr. Tia Žarković Palijan (uz Dražena Kovačevića urednica knjige) i dr. Igor Molnar našle su se pred profesionalno zainteresiranim slušateljstvom iz sudstva, policije, te područja socijalne skrbi. U raspravu aktivno su se uključili i prosvjetni radnici. Bilo je i zanimljivih prijedloga, primjerice — kako i u Garešnici u situacijama poremećaja najčešće u obitelji pomoći unesrećenima društvenim angažiranjem, primjerice uvođenjem sigurnog telefona ili ih zaštiti smještajem. Najavljeni su i daljnji susreti i na druge brojne teme koje donosi ova iznimno vrijedna knjiga (12 autora, 440 stranica). Njima je KUD Antun Radić iz Garešnice, zajedno s povjereništvom MH iz Popovače, kako je to bilo u ovom prvom uspješnom pokušaju, i dalje spreman biti domaćin i jedan od organizatora. (D. P.)

Novi Marof

Unutar manifestacije Miholjsko proštenje Matica hrvatska Novi Marof organizirala je izložbu Etnografska baština novomarofskoga kraja na fotografijama. Izloženo je dvjestotinjak fotografija na kojima su snimljeni predmeti i starine kojima su se ljudi služili pri obradi zemlje i za druge poslove. Glavnina je predmeta u privatnom vlasništvu, a najveći je dio iz privatne zbirke Ivana Rabuzina, koji je dao poticaj za takav način čuvanja baštine.

Orebić

Dani kulture Orebić 2002, manifestacija koju su organizirali Matica hrvatska Orebić i Centar za kulturu Orebić, završili su izložbama slika i skulptura trojice umjetnika iz obitelji Radovanović: oca Ivka, kćeri Tatjane i sina Iva.

Ploče

U izdanju Matice hrvatske Ploče, a u suradnji sa zbornikom Kačić, iz tiska je izašla knjiga Opuzen, prošlost i sadašnjost grada autora Mihovila Vukše iz Opuzena. Knjiga je predstavljena u opuzenskoj Gradskoj vjećnici, a uz autora su govorili Ivan Markota, predsjednik Matice hrvatske iz Ploča i fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, urednik zbornika Kačić.

Požega

Ogranak Matice hrvatske Požega, Gradsko poglavarstvo grada Požege i Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske organizirali su, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci, koji je 11. i 12. listopada održan u Velikoj županijskoj vijećnici u Požegi. Na znanstvenom skupu izlagali su Marko Tarle, Ivo Padovan, Željko Glavić, Pavle Bucić, Miljenko Holtzleitner, Ivica Martinović, Filip Potrebica, Krešimir Blažević, Ivan Šugar, Danijela Bertić, Ivica Ajanović, Ivan Perak i Aleksandar Šolc.

Rijeka

Matica hrvatska Rijeka bila je organizator književne tribine koja je održana 26. rujna u velikoj dvorani Filodrammatike, na kojoj je predstavljena knjiga autora Ivice Đ ovanija Matešića Jeremije Mir tebi gardo. Knjiga je posvećena znanim herojima Domovinskoga rata, ali i onima neznanima kao što su pedesetak mladića iz Matešićeve postrojbe koji su na sebe digli ruku jer se nisu mogli miriti s današnjim dovođenjem u pitanje vrijednosti Domovinskoga rata. Autora i knjigu predstavili su mr. sc. Darko Deković, predsjednik Matice hrvatske Rijeka, prof. Vesna Božić, prof. Danijela Marot, dr. med. Zlatko Tomašić i akademik Juraj Plenković. Odlomke iz knjige čitale se Nada Boban i Višnja Deković, a svečano predstavljanje pjesmom su popratile muške klape »Luka-Rijeka« i klapa »Grobnik«.

Sarajevo

Uz višednevno obilježavanje stogodišnjice HKD Napredak u nedjelju, 28. rujna, svečanoj akademiji u sarajevskoj »Skenederiji« bilo je nazočno i izaslanstvo MH iz Zagreba s potpredsjednikom Stjepanom Sučićem i članicom Glavnog odbora Renatom Husinec. Na neobično bogato djelovanje Napretka čija se Stoljetnica slavi pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, a supokrovitelj je Vlada RH, podsjetili su njegov predsjednik prof. dr. Franjo Topić i kolažni kulturni program satkan od dramskog kazivanja, filmskih zapisa do opernih i folklornih izvedaba. Iste večeri u osobito svečanoj prigodi, na kojoj je rečeno da Hrvatsko kulturno društvo Napredak od obnove, 29. rujna 1990, ima 20 000 članova u 66 podružnica u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama čestitke je uputio i potpredsjednik MH Stjepan Sučić, prenijevši najbolje želje za dalji rad predsjednika Igora Zidića i brojnih Matičinih ogranaka. Podsjetio je na zajedničke napore da se, na politički osjetljivu prostoru BiH dogodi najprimjerenija kultura, primjerice u ratom granatiranom Sarajevu. »Oružju se odgovaralo, koncertima, književnim susretima, likovnim izložbama i nadasve iskazanom humanitarnom potporom u nezamislivim uvjetima, ali kultura se mora prepoznati i djelovati uz i za svaki životni trenutak. Zajednički u tome smo se prepoznali. To je ono što sjetom oplemenjuje i ovaj jubilarni trenutak», rekao je Sučić slavljeniku, pljeskom posebno srdačno pozdravljen od brojnih sudionika skupa. Iz nakladničke produkcije MH Napretku je u skladu s jubilarnom godinom darovano sto knjiga bogato ilustrirane antologije književnih tema Vukovar, koju je priredio akademik Josip Bratulić. Činu iskaza poštovanja MH prema stogodišnjem slavljeniku bili su nazočni i Josip Vrbošić, hrvatski veleposlanik u BiH, te Biserka Cvjetičanin, zamjenica ministra kulture RH. (D. P.)

Senj

U izdanju Matice hrvatske Senj izašla je iz tiska pjesnička zbirka Kolka Nade Barac-Jelčić, profesorice rođene u Bribiru koja je radni vijek provela u Zagrebu i prvi put se predstavila zbirkom čakavskih pjesama. Urednik zbirke je Mile Butković, tajnik Matice hrvatske Senj, a recenzenti su prof. Maja Gračaković i prof. Milorad Stojić.

Vinkovci

Dvadeset i sedmoga rujna u sklopu poticanja susreta i međusobne suradnje između ogranaka Matice hrvatske u Matici hrvatskoj Vinkovci trodnevni gosti vinkovačke Matice bili su članovi Matice hrvatske Sinj. Večer s Maticom hrvatskom Sinj i klapom Sinj otvorili su prof. Josip Ante Soldo, predsjednik sinjske Matice i dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačke Matice. Kratku povijest sinjske Matice, koja nakon obnavljanja 1990. vrlo aktivno djeluje popratili su pjesmom članovi klape Sinj dijelom njihova bogata repertoara, koji njeguje izvorne i novouglazbljene dalmatinske pjesme, te klasične i crnačke i duhovne skladbe. Brojne nagrade i priznanja, koje je klapa »Sinj« osvojila tijekom dvadesetogodišnjega djelovanja svrstava je među najbolje hrvatske vokalne skupine.

Zadar — Povjereništvo Preko

Matica hrvatska Povjereništvo Preko, organizirala je dvadeset i drugoga rujna, u vjeronaučnoj dvorani časnih sestara u Preku, predstavljanje knjige pjesama Osječanke koja živi u Vancouveru, Vere Valčić-Belić, Zapaljene svijeće. Iako nastale na obalama Tihoga oceana, pjesme Vere Valčić Belić usmjerene su prema Hrvatskoj i zapravo su autobiografija u stihu, o porušenim i pogašenim snovima, o mladosti i pogledu u budućnost. U ime Matice hrvatske Preko tu toplu, lirsku poeziju predstavila je prof. Maja Rušev, Također su govorili prof. Zlata Derossi i književnik Joja Ricov.

Zadar — Povjereništvo Vrlika

U Vrlici, u okviru proslave Dana grada Vrlike i blagdana nebeske zaštitnice mjesta Gospe Ružarice predstavljen je roman Gastikina dolina, autora Emira Kazimira Žeravice. Predstavljanje knjige organizirala je zadarska podružnica Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak. Radnja romana, u izdanju Matice hrvatske Vrlika, smještena je u dolinu, u kojoj je cetinski župan Gastika u devetom stoljeću, u selu Cetini, uza sam izvor rijeke, sagradio starohrvatsku crkvu Sv. Spasa kao zavjetnu crkvu, danas jednu od najstarijih sačuvanih starohrvatskih građevina. Autora je predstavio dr. Stijepo Obad, a o knjizi je, uz autora, govorio mr. Miljenko Buljac, književnik i profesor književnosti u sinjskoj gimnaziji.

A. Č.-K.

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak