Vijenac 225

Mm

Kultura na Internetu: www.open.hr/com/zg-fh

Ispraviti poneko škripanje

Kultura na Internetu: www.open.hr/com/zg-fh/, Zagrebačka filharmonija

Ispraviti poneko škripanje

Trenutni izgled stranice nije vrhunski, no dobra je osnova na kojoj je moguće kvalitetno graditi

Najjednostavniji put do internetskih stranica Zagrebačke filharmonije (ZF) vodi preko pretraživača (Yahoo, Google). Nakon obilaznog dolaska na stranicu ugodno je iznenađenje njezina preglednost, što omogućava vrlo brz pristup traženim informacijama (ukoliko na stranici postoje). Na naslovnici se nalazi glavni izbornik, dok je na njezinu dnu najavljen sljedeći koncert datumom održavanja, dirigentom, solistom i kompozitorima čija se djela izvode. Glavni izbornik nudi mogućnost pregledavanja stranice na engleskom jeziku. Sadržaj stranice na engleskom identičan je sadržaju na hrvatskom jeziku.

Pregledavanje na nekoliko načina

Pri pregledu sadržaja stranice u uskom stupcu na lijevoj strani ekrana uvijek će se nalaziti glavni izbornik što omogućuje pregledanje drugih opcija bez povratka na naslovnicu koji je također moguć. Programi se otvaraju pozdravnom porukom ravnatelja ZF Berislava Šipuša i zatim slijede kronološki poredani svi koncerti (uz navođenje imena dirigenta, solista i koncertnog programa) koje će Filharmonija održati tijekom sezone. Program je moguće pregledati na nekoliko načina (svi koncerti, svi budući koncerti, po pretplatničkim ciklusima, koncerti izvan pretplate, inozemna gostovanja (koja je moguće vidjeti i izborom opcije gostovanja na glavnom izborniku), koncerti ovog mjeseca, koncerti sljedećeg mjeseca te koncerti počasnog šefa-dirigenta i koncerti stalnog gosta-dirigenta).

Na stranici nisu dostupni podaci koji se objavljuju u koncertnim programskim knjižicama (biografije dirigenata, solista i kompozitora, kao ni podaci o djelima koja su na repertoaru), što bi znatno obogatilo sadržaj stranice i pružilo dodatne razloge za odlazak na koncert. Highlights upozoravaju na vrhunce koncertne sezone Zagrebačke filharmonije, koji su, kao i u programu, najavljeni samo osnovnim informacijama.

Šturo o Horvatu

Izdanja donose pregled recentnih diskografskih izdanja ZF, kao i knjiga i medalja ZF. Diskografska su izdanja predstavljena naslovnicama CD-a, ali za velik broj njih nije dostupan podatak o sadržaju. Bilo bi dobro prilikom redizajna stranice uvrstiti mogućnost preslušavanja nekoliko glazbenih ulomaka iz različitih djela te tako i na taj način predstaviti Filharmoniju.

Dirigenti i orkestar predstavlja počasnoga šefa-dirigenta Milana Horvata i stalnog gosta-dirigenta Juliana Kovatcheva fotografijama i profesionalnim biografijama, pri čemu je biografija maestra Horvata vrlo štura te stoga neprimjerena osobi njegova ugleda. Orkestar je predstavljen kraćim tekstom u kojem piše da ZF uspješno djeluje od 1971. (riječ je očigledno o grubom previdu jer orkestar postoji od 1871), kao i navođenjem svih glazbenika koji u njoj sviraju.

Pretplata uz informacije o uvjetima pretplate predstavlja i Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, u kojoj ZF održava pokuse i izvodi koncerte.

Nagrada prenosi Pravilnik o dodjeli nagrade Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za mladog glazbenika godine, kao i fotografije dosadašnjih laureata.

U rubrici Kontakt nalazi se adresa, broj telefona i e-mail putem kojih je moguće kontaktirati s Upravom orkestra ZF.

Trenutni izgled stranice nije vrhunski, no dobra je osnova na kojoj je moguće kvalitetno graditi.

Sandra Cekol

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak