Vijenac 225

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Imre Kertész dobitnik Nobelove nagrade

KNJIŽEVNI GLOBUS

Imre Kertész dobitnik Nobelove nagrade

slikaŠvedska Kao prvi Mađar, Imre Kertész ove je godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Središnja je tema Kertészova djela iskustvo Holokausta. Njegov roman, objavljen 1975. godine, Sorstalanság (Čovjek bez sudbine) smatra se jednim od najvažnijih romana europske književnosti 20. stoljeća. Kertész je rođen 1929. godine u židovskoj obitelji u Budimpešti, godine 1944. deportiran je u Auschwitz, a 1945. oslobođen u Buchenwaldu. Od 1976. radi kao prevoditelj njemačkih autora na mađarski, između ostaloga Nietzschea, Freuda, Wittgensteina i Schnitzlera. Posljednjih je godina dobio brojne nagrade, između ostaloga Brandenburšku književnu nagradu i Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje. Nagrada će mu biti dodijeljena 10. prosinca, na obljetnicu smrti Alfreda Nobela, a iznosi 1,1 milijun eura.

Objavljeni finalisti za Booker

slikaVelika Britanija Među šestero finalista za uglednu, sa pedeset tisuća funti dotiranu književnu nagradu Booker, ove godine nalaze se uglavnom manje poznati autori, dok su favoriti ispali iz konkurencije. U užem su izboru Yann Martel s romanom Life of Pi, Rohinton Mistry za Family Matters, Carol Shields za Unless, William Trevor za The Story of Lucy Gault, Sarah Waters za Fingersmith te Tim Winton za Dirt Music. Finalisti su tako iz užeg izbora izgurali favorite Howarda Jacobsona s Who’s Sorry Now? i drugi roman Zadie Smith, The Autograph Man. Ime dobitnika Bookera bit će objavljeno 22. listopada na svečanostii u British Museumu.

Otkrivena nepoznata pjesma Gottfrieda Benna

slikaNjemačka U ostavštini Gottfrieda Benna (1886-1956) otkrivena je dosad nepoznata pjesma pod naslovom Liebe. Pjesma je nastala za vrijeme putovanja Bennove supruge Ilse u Italiju, a upućena je do sada nepoznatoj Elsi, s kojom je Benn imao aferu u Berlinu za ženine odsutnosti. Pjesma je do sada bila skrivena u Bennovoj ostavštini u književnom arhivu u Marbachu. Prošle su godine u Stuttgartu objavljena Bennova pisma njegovim drugim dvjema ljubavnicama iz pedesetih godina, Astrid Claes i Ursuli Ziebarth, a o Elsi, koju Benn u svojim dnevnicima vodi pod inicijalima E. L., do sada nisu poznati nikakvi detalji. Pjesma Liebe sljedeće godine bit će uključena u sedmi svezak Bennovih sabranih djela, koje izdaje nakladnik Klett-Cotta.

Dodijeljena bavarska nagrada Corine

Njemačka Međunarodna književna nagrada Corine u kategoriji za životno djelo ove je godine dodijeljena hamburškom autoru Siegfriedu Lenzu te, posmrtno, švedskoj autorici dječjih romana Astrid Lindgren. Savez bavarskih nakladnika i knjižara, koji predaje nagradu, dodijelio ju je ukupno omorici autora, među njima i američkoj spisateljici bestsellera Barbari Wood i Brazilcu Paulu Coelhu. Ovo je druga godina da se predaje nagrada Corine. U ime Astrid Lindgren, koja je preminula u siječnju, nagradu će primiti njezina kći, a Siegfried Lenz, autor romana, Deutschstunde i Heimatmuseum dobiva počasnu nagradu premijera Bavarske Edmunda Stoibera. Nagrada će biti predana 6. studenoga u teatru Cuvilliés u Münchenu.

Eggers objavljuje u vlastitoj nakladi

slikaSAD Dave Eggers, autor bestselera A Heartbreaking Work of Staggering Genius šokirao je američke izdavače i knjižare objavivši novi roman u vlastitoj nakladi. You Shall Know Our Velocity, roman o dvoje mladih Amerikanaca koji putuju svijetom i daruju novac, moći će se kupiti samo u nezavisnim knjižarama u Sjedinjenim Državama i putem »McSweeney’s«, njujorškog časopisa i web-stranice koju je osnovao sam pisac. Time su iz prodaje isključeni divovi Barnes & Noble, Borders i Amazon.com. Roman, koji je tiskan na Islandu, a zatim se šalje u Boston, bit će ponuđen samo u deset tisuća primjeraka, po cijeni od dvadeset dolara, što je oko deset dolara manje nego što bi nakladnici tražili za knjigu autora poznata poput Eggersa. Ovaj Eggersov postupak kritizirali su veliki izdavači, a sam autor tvrdi da je »vlastita naklada jedan od načina da budete sigurni da će knjiga biti onakva kakvom ste je zamislili«.

Izdanje neobjavljene Nerudine zbirke

Čile Dosad neobjavljena zbirka pjesama koje je prije pedeset godina napisao čileanski nobelovac Pablo Neruda bit će objavljena u studenome u luksuznom izdanju, istodobno u Santiagu, Havani, Parizu i Buenos Airesu. Knjiga pod naslovom Oda a las flores de Datitla sadržavat će zbirku pjesama koje je Neruda napisao za boravka u Urugvaju 1952, gdje je bio s ljubavnicom Matildom Urrutia, dok je još bio u braku s argentinskom slikaricom Deliom del Carril. Neruda se oženio Matildom, koja je ostala s njim do pjesnikove smrti 1973. godine. Knjiga će biti objavljena u ograničenoj nakladi od samo tisuću i petsto primjeraka.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak