Vijenac 225

Fotografija

U FOKUSU

Fotografija Mladena Grčevića u MUO

U FOKUSU

Fotografija Mladena Grčevića u MUO

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorit će se 18. listopada izložba fotografija Mladena Grčevića, jednog od najcjenjenijih majstora ovog medija na našim prostorima. U dugoj karijeri fotografa istaknuo se reportažnom fotografijom i putopisma po dalekim zemljama, te snimajući arhitekturu. Također je jedan od najboljih poznavaoca povijesti naše fotografije te je autor studije naslova Umjetnička fotografija u Hrvatskoj 1891-1940, fenomen zagrebačke škole (po struci još povjesničar umjetnosti). Izložba će se moći pogledati do 17. studenog.

29. Zagreb Salon

Tradicionalna međunarodna izložba fotografija amatera i profesionalnih fotografa otvorit će se ove godine u Galeriji Kristofor Stanković u Ćirilometodskoj ulici u Zagrebu, točnije 22. listopada (ostaje otvorena do 8. studenog). Autori koje su selektori odabrali za ovogodišnji Zagreb Salon imali su slobodan izbor tema za prezentaciju svojih radova. Organizator manifestacije je Fotoklub Zagreb, koji njeguje taj tip predstavljanja fotografije od 1910. godine, a sadašnji naziv dobila je šezdesetih.

Portreti Richarda Avedona u Metropolitanu

slikaNjujorški Metropolitan Museum of Art ove jeseni priredio je veliku izložbu portreta američkog fotografa Richarda Avedona (ostaje otvorena do 5. siječnja 2003). Riječ je o izboru od sto osamdeset portreta glumaca, intelektualaca i političara, kao što su: Marilyn Monroe (iz 1957), Truman Capote, Charlie Chaplin, Dwight D. Eisenhower, Marcel Duchamp i Joseph Brodsky. Uključene su i fotografije Avedonova oca prije njegove smrti, te veliki formati portreta Andyja Warhola i članova njegove Tvornice iz 1969 godine. Premda je Avedon poznat kao modni fotograf, njegova portretna fotografija zauzima posebno mjesto u ponovnoj interpretaciji klasičnog portreta. Zanimljivo je da su uvršteni radovi od najranijih, koje je snimio kasnih četrdesetih, do recentnih fotografija, te ga neki uspoređuju s francuskim fotografom 19. stoljeća Nadarom. Richard Avedon (rođen u New Yorku 1923) karijeru je izgradio kao fotograf modnih časopisa »Harper’s Bazaar« i »Vogue«, te poslije radi za novine »The New Yorker«. Uz izložbu priređena je i publikacija Richard Avedon: Portraits izdavača Harryja N. Abramsa.

Knjiga o Anselu Adamsu

slikaJohn Szarkowski smatra se jednim od najutjecajnijih kritičara i kustosa fotografije. Autor je knjige o američkom fotografu Adamsu, koja je nastala uz veliku izložbu radova ovog majstora, a započela je svoju turu u San Franciscu da bi obišla mnoge gradove Sjeverne Amerike i Europe. Ansel Adams at 100 izdao je Little, Brown and Company (ISBN 08212225154) te je u njoj objavljeno 114 fotografija uz esej Szarkowskog, u kojem se njegov cjelokupni rad smješta u kontekst moderne umjetnosti. Cijena ove publikacije u SAD je 150 dolara.

Aukcija fotografija kod Christie’s

slikaU New Yorku će se 22. listopada održati dražba fotografija suvremene fotografije pa će se tako prodavati djela Cindy Sherman, Hiroshija Sugimota i Williama Egglestona. Uz tu seriju pridodane su i fotografije Dorothee Lange i fotografija Mana Raya, koja je nekoć bila u zbirci Andyja Warhola Kale iz 1931, čija se vrijednost procjenjuje između 80 i 100 američkih dolara.

Iva Brezovački-Biđin

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak