Vijenac 224

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

William Christie gost dirigent Berlinske filharmonije

GLAZBENI GLOBUS

William Christie gost dirigent Berlinske filharmonije

slikaBerlin Stručnjak za baroknu glazbu William Christie bit će prvi gost dirigent Berlinske filharmonije koji u Berlin stiže na poziv Simona Rattlea. Christie će u Berlinu ravnati Purcellovom suitom iz opere The Fairy Queen i Rameauovim djelom Les Sauvages: http://www.arts-florissants.com/.

Film Callas Forever premijerno prikazan u Parizu

slikaPariz Film Franca Zeffirellija prikazan je 16. rujna, na dvadeset i petu obljetnicu smrti slavne primadone. Glavna uloga povjerena je francuskoj glumici Fanny Ardant. »Točno sam pokazao koju je cijenu platila za svoju umjetnost«, prokomentirao je za Associated Press poznati redatelj: http://www.callas.it/.

Koliko košta tišina?

slikaLondon Šesteroznamenkastu cifru platio je Mike Batt, menedžer crossover-grupe The Planets, Zakladi Johna Cagea za skladbu A One Minute Silence koja se našla na njihovu posljednjem albumu Classical Graffiti. Dogovor je postignut nakon što je Zaklada protiv Batta podigla tužbu za plagiranje Cageove skladbe 4’33’’.

Dohnányi na čelu NDR-a

Hamburg Christoph von Dohnányi (73) imenovan je prvim dirigentom Simfonijskog orkestra Sjevernonjemačkog radija. Dohnányi se tako vraća u grad koji je napustio prije dvadeset godina, gdje je bio šef dirigent tamošnje operne kuće:http://www.ndr.de/sinfonie/.

Obljetnice: Akademie für Alte Musik u dvadesetoj

Berlinska Akademie für Alte Musik obilježava dvadesetu obljetnicu postojanja. Ansambl za ranu glazbu koji su 1982. utemeljila trojica leipziških studenata danas održava koncertnu sezonu u berlinskoj Konzerthaus te sedamdesetak koncerata godišnje u najrazličitijim dijelovima svijeta: http://www.akamus.de/.

Glazbena arheologija: Izgubljeni Hindemithov Glasovirski koncert pojavio se u Pennsylvaniji

slikaRukopis je pronađen u kući seoskog imanja u Pennsylvaniji, među papirima koji su pripadali pijanistu Paulu Wittgensteinu, starijem bratu filozofa Ludwiga. Nakon smrti 1961. Wittgensteinova se udovica preselila u Pennsylvaniju, a s njom je tamo otišla i muževa ostavština. Sve do njezine smrti prošle godine ostavština je bila nedostupna javnosti, a sad se nalazi u New Yorku. Paul Wittgenstein, ugledni pijanist koji je desnu ruku izgubio u Prvome svjetskom ratu, naručio je čitavu seriju djela za lijevu ruku. Među njima se, uz Hindemithovo, nalaze i ona Ravela, Prokofjeva, Brittena i Korngolda. Hindemithov Koncert dovršen 1923. godine nikad nije izveden, niti muzikološki obrađen: http://www.hindemith.org/.

Glazba iz arhiva: Kad tinta zaprijeti

Kustosi širom svijeta zabrinuti su zbog tinte koja bi mogla uništiti tisuće rukopisa, od da Vincijevih skica, do Bachovih i Händelovih partitura. Posrijedi je, naime, tinta koja u sebi sadrži željezo; ono u dodiru s radikalima kisika razara celulozu u malene molekule, a papir zbog toga žuti te postaje porozan. Što je više tinte na papiru, to je proces propadanja brži. Dva znanstvenika iz amsterdamskoga Instituta kulturne baštine ugrožene rukopise kupaju u otopini dobivenoj od sjemenja, tako da se molekule koje bi reagirale s kisikom i potom razorile papir vežu s molekulama otopine. Otopina se još testira te zasad nije primijenjena ni u jednom arhivu.

Glazba i tehnologija: Internet 2

Prvi put u povijesti ozbiljne glazbe Internet 2 iskorišten je na nekom koncertnom događaju. Sustav koji prenosi informacije brzinom svjetlosti, u realnom vremenu, u DVD-kvaliteti zvuka i slike, a trenutno ga mogu uživati jedino znanstvenici i sveučilišta, primijenjen je na koncertu New World Symphony u Miamiju. Slika američkih skladatelja Johna Adamsa i Aarona Jaya Kernisa koji su komentirali svoja djela prenošena je uživo s njujorških Columbia University i University of Minnesota na velike zaslone u Lincoln Theatreu. Za 29. listopada orkestar priprema i koncert koji će se istom tehnologijom prenositi u Bing Theatre pri University of Southern California. Tamo će stručnjaci medijskoga laboratorija Star Wars Georgea Lucasa izgraditi virtualnu pozornicu kojom žele stvoriti dojam da orkestar svira na njoj, a ne u Miamiju.

Diskografija: Novi formati — DVD-A i SACD

Za jesen diskografska kuća Warner Vision najavljuje šezdeset albuma na novom formatu: DVD-A naziv je DVD-audioformata koji se može reproducirati na DVD-playeru i u 5.1 surround tehnici. Predstavnici Warnera tvrde da novi format donosi još bolju kvalitetu zvuka, a usto ga, navodno, neće biti moguće ripati kao standardne CD-e. U Sonyju paralelno rade na sličnom formatu, nazvanu Super Audio CD (SACD).

Borko Špoljarić

Vijenac 224

224 - 5. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak