Vijenac 224

Likovnost

Izložba Joela Steina, Galerija Rigo

Spona prošlog i sadašnjeg

Stein se u tom galerijskom prostoru predstavio umjetničkim djelima kojima je zajednička geometrijska komponenta.

Izložba Joela Steina, Galerija Rigo, Novigrad, rujan 2002.

Spona prošlog i sadašnjeg

Stein se u tom galerijskom prostoru predstavio umjetničkim djelima kojima je zajednička geometrijska komponenta. U radovima iz šezdesetih godina gdje kombinira lim i kuglice postiže igru oblika i zvukova koje oni proizvode. Djelo u obliku postamenta — labirint — pomični kvadratni geometrijski oblici koji asociraju na meandar — također je segment izlagačkoga predstavljanja u Novigradu

U novigradskoj galeriji Rigo otvorena je izložba uglednoga francuskog umjetnika Joela Steina. Stein se u tom galerijskom prostoru predstavio umjetničkim djelima kojima je zajednička geometrijska komponenta. U radovima iz šezdesetih godina gdje kombinira lim i kuglice postiže igru oblika i zvukova koje oni proizvode. Djelo u obliku postamenta — labirint — pomični kvadratni geometrijski oblici koji asociraju na meandar —također je segment izlagačkoga predstavljanja u Novigradu. Osim već opisanoga Stein se osobito utječe geometrijskim oblicima. Tako je u ovom postavu, od ranih do recentnih radova izložio tri slike naslovljene Transparence u tehnici akrilika na platnu, s krugovima i kvadratima u zaokruženoj formi — slici.

Stein nam ovom izložbom podastire konkretnu umjetničku formu — kuglice, trokute, krugove i kvadrate, kojima svjetlo naglašava dinamiku i živost u prostoru. Nije isključena niti taktilna komponenta, jer objekte je moguće dotaknuti, auditivna — čuje se zvuk kretanja kuglica, uz neizostavnu vizualnu komponentu. Kombinirajući te tri komponente postiže se potpuni angažman konzumenta umjetničkih djela.

Geometrijski svijet boje

Osim geometrije, esencijalna je i boja, kojom Stein daje živo(s)t izloženim slikama. Njegovi geometrijski oblici nisu monokromni, nego tu nalazimo i boje koje se nadopunjuju: crvenu, žutu i plavu, kojima je dodatna sastavnica bitna za pojačavanje dojma izložaka: sjene.

Iz Steinova životopisa izdvajamo: školovao se u majstorskoj radionici Fernada Legera u Parizu da bi 1956. godine izradio prve slike po matematičkim programima, koje ga 1958. dovode do koncepta labirinta. Važan podatak za njegov životni put jest činjenica da je postao dijelom G. R. A. V. A. (skupine za istraživanje vizualne umjetnosti osnovane u Parizu 1960), koja djeluje do 1968. Potom Stein, kako navodi ravnatelj Montbeliardskih muzeja Bernard Fauchille, nastavlja svoj put u dva smjera, od kojih jedan vodi u filmsku scenografiju, a drugi u slikarstvo. Stein u katalogu priznaje: »Više se preobražavam ja koji se vrtim oko njega otkrivajući mu pojedine aspekte nego oblik sam.«

Otvarajući izložbu Joela Steina Jerica Ziherl, povjesničarka umjetnosti i voditeljica galerije, izjavila je da je tom izložbom umjetnik stvorio sponu između radova iz šezdesetih i recentnih djela.

Na otvaranju su bili i Getulio Alviani, Ivan Picelj, Dušan Džamonja te kolekcionar Joseph Lenz. Izložba, otvorena do 30. rujna, realizirana je uz pomoć Francuskog kulturnog instituta u Zagrebu. Realizaciju te vrijedne izložbe, kao i tiskanje kataloga, omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Odjel za kulturu Županije istarske i Grad Novigrad.

Ante Kovač

Vijenac 224

224 - 5. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak