Vijenac 224

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Poziv na 18. biennale

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Poziv na 18. biennale

slikaOsijek Osječka Galerija likovnih umjetnosti po osamnaesti put organizira Slavonski biennale. Natječaj za sudjelovanje na izložbi otvoren je do 15. listopada, a pravo sudjelovanja imaju likovni stvaratelji koji žive i rade u Slavoniji ili su životom i djelom vezani uz Slavoniju. Na 18. slavonskom biennalu, koji će se održati u prosincu, bit će zastupljeno slikarstvo, kiparstvo, multimedija, grafika, video, urbanizam i arhitektura. Na uvid se primaju djela nastala tijekom protekle dvije godine. Za ostale informacije obratite se u Galeriju likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, 31 000 Osijek, tel. 031 / 213 586, 213 587; e-mail glu-osijekŽos.hinet.hr.

Manet i impresionisti

slikaStuttgart Izložba Edouarda Maneta, jednog od najvećih revolucionara u slikarstvu, postavljena je u Staatsgalerie u Stuttgartu. Prva je to izložba impresionista takva opsega u Njemačkoj, projekt koji je uspio zahvaljujući velikom broju posudbi, kako iz privatnih, tako i muzejskih zbirki, sa svih strana svijeta. Izložbu Edouard Manet und die Impressionisten koja će biti otvorena sve do 9. veljače 2003, čini pedesetak Manetovih djela, ali i tridesetak radova Moneta, Renoira, Degasa, Morisota, Sisleyja, Pissarroa i Caillebottea. Ostale informacije potražite na www.staatsgalerie.de.

Vječni Egipat

slikaSan Francisco U Fine Arts Museums of San Francisco trenutno je postavljeno otprilike sto i pedeset izložaka egipatske umjetnosti na izložbi naslovljenoj Eternal Egypt — Rare masterpieces of Ancient Egyptian art from the renowned collection of The British Museum. Prva je to izložba kojoj se pristupilo s povijesno-umjetničkog gledišta, ali i prva u ovom stoljeću u kojem se, izvan British Museuma, predstavlja jedna od najboljih zbirki umjetnosti staroga Egipta. Djela iz svih egipatskih razdoblja, što obuhvaćaju više od tri tisućljeća, možete pogledati do 11. studenog ili na www.famsf.org.

Nadrealizam 1919-1944.

slikaDüsseldorf U Kunstsammlung Nordrhein — Westfalen Am Grabbeplatz u Düsseldorfu do 24. studenog postavljena je velika izložba Surrealismus 1919 — 1944. Golemi broj izložaka, njih više od pet stotina, objašnjavaju i pokazuju preteču i povijest nadrealizma, Bretona, Aragona i Eluarda... Na izložbi je predstavljen velik broj umjetnika poput Arpa, Brassaia, Buńuela, de Chirica, Dalíja, Duchampa, Ernsta, Giacomettija, Dore Maar, Magrittea, Miróa, Picabije, Picassa, Raya, Tanguyja i mnogih drugih, ne nužno likovnjaka. Pogledajte na www.kunstsammlung.de.

Knjige

slikaIngo F. Walther, Masterpieces of Western Art, Taschen, 2002. Na više 750 stranica, u knjizi je prikupljeno devet stotina slika zapadne umjetnosti koje danas smatramo remek-djelima. Razdoblje koje obuhvaća knjiga seže od srednjeg vijeka do danas. U deset poglavlja esejima se nastoji prikazati svako umjetničko razdoblje, njegova dostignuća, umjetnike i djela s pojedinim komentarima. Taj imaginarni muzej osamstoljetnog umjetničkog razvoja sa više od petsto umjetnika odličan je pregled, pregled na kakve smo, kad je o Taschenu riječ navikli.

CD-ROM

slikaFlemish And Dutch Painters, Thames & Hudson Digital U box-setu od pet CD-ROM-ova predstavljeni su Van Eyck, Breugel, Rubens, Rembrandt i Vermeer. Odličnim reprodukcijama, kojih se na ovim diskovima nalazi na tisuće, a koje imaju mogućnosti pregleda do u najmanje detalje, osim spomenute petorice predstavljeni su i Bosch, Ter Borch, De Hooch i drugi umjetnici sa sjevera. Na CD-ROM-ovima nalaze se i tekstualni i zvučni komentari povijesti te umjetničkih razdoblja renesanse i baroka na sjeveru, a sve u usporedbi s tadašnjom Italijom.

Internet

slikawww.museum-der-moderne.de Grad München bogatiji je za zbirku i izložbeni prostor veličine dvanaest tisuća četvornih metara, usporedivo s londonskom Tate Modern ili pariškim Beaubourgom. U neposrednoj blizini Alte i Neue Pinakothek, u Barer Strasse 40, 16. je rujna otvorena Pinakothek der Moderne. Na internetskoj stranici upoznajte se s novim muzejem, novom zgradom arhitekta Stephana Braunfelsa i zbirkom koja će privući velik broj posjetitelja u bavarski glavni grad. Velika je zbirka sastavljena od golema broja slika, skulptura, crteža, grafika, dizajna te zajedno sa spomenutim institucijama postaje jedno od najvrednijih umjetničkih kompleksa u svijetu.

Marko Kružić

Vijenac 224

224 - 5. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak