Vijenac 224

Fotografija

U FOKUSU

Petkovićev Jeruzalem u KIC-u

U FOKUSU

Petkovićev Jeruzalem u KIC-u

slikaU galeriji fotografija KIC klub 25. rujna otvorena je izložba fotografija Darija Petkovića Jeruzalem 2002 (do 25. listopada). Riječ je o urbanom pejsažu i portretima stanovnika Jeruzalema koje je autor snimio za boravka u Izraelu. Ova izložba dio je niza izložbi u kojima se predstavljaju fotografi u galeriji KIC klub, a osim izložbi najavljena su aktivna događanja pa ćemo imati prilike pratiti problemska predavanja i tribine o fotografiji kao vodećem mediju suvremene vizualne kulture. Neki od autora na programu galerije su Bane Pazić, Damir Tiljak, Ivana Vučić, Danko Friščić, Franjo Anzlovar, Dušan Gačić, Filip Horvat, Damir Šagolj, Boris Missirkov, Georgi Bogdanov, Davor Mezak, Mio Vesović, Nino Šolić i Luka Mjeda.

Retrospektiva Vladka Lozića

Galerija Spot priredila je retrospektivnu izložbu fotografa-amatera Vladka Lozića (od 24. rujna) te tako obilježila pedesetu obljetnicu njegova članstva u Foto-klubu Zagreb, a autor je već dvadeset godina tajnik te fotografske asocijacije. Motivi gradova i detalji svakodnevice nalaze se na fotografskim slikama u crno-bijeloj tehnici redaju se od najranijih snimaka s kraja pedesetih godina do današnjih dana. Izložbu ste u manjem obujmu mogli vidjeti u Rovinju ove godine.

Witkin ponovo u New Yorku

slikaAmerički fotograf Joel-Peter Witkin danas je jedan od najintrigantnijih autora umjetničke scene s predznakom nadrealizma. Newyorška Ricco/Maresca Gallery priredila je izložbu Witkinovih fotografija, enkaustika i crteža pod naslovom Mistery of Presence. Ovo je njegova prva samostalna izložba u pet godina u Velikoj jabuci, a godine 1995. Solomon R. Guggenheim Museum priredio je retrospektivnu izložbu njegovih radova, te se njegovi radovi nalaze u zbirci američke umjetnosti Whitney Museuma. Fotografske slike koje su po svojim motivima šokantne, groteskne i neobične nadopunjene su ovaj put kolažima, crtežima i enkaustikama koje pokazuju Witkinovu metodu rada na svakoj od fotografija koje prolaze faze od crteža do složenih fotografskih tehnika. Nadahnuće je pronašao u nadrealističnom slikarstvu i povijesti umjetnosti (slikarstvo H. Boscha, francusko slikarstvo romantizma), te njegove kreacije aludiraju na teme vjere i psiholoških stanja čovjeka. Slavu je stekao tijekom osamdesetih te je izlagao na mnogim fotografskim manifestacijama i grupnim izložbama.

David Bailey — zlatne godine

slikaEngleski fotograf David Bailey šezdesetih je godina dvadesetog stoljeća promijenio svijet modne fotografije. Kao jedan od najutjecajnijih fotografa tog vremena postaje slavan kao i zvijezde i modeli na njegovim fotografijama. Izdavačka kuća Thames and Hudson priredila je opširno izdanje pod naslovom David Bailey/Archive One 1957-1969, koja prati zlatne godine fotografa, od njegovih početaka u londonskom East Endu te se nastavlja na godine suradnje s časopisom »Vogue« i glazbenom scenom, posebno s grupama Beatles i Rolling Stones. Knjiga koja će oduševiti poklonike šezdesetih opremljena je s više od tristo fotografskih priloga koji uključuju Baileyjeve ključne modne fotografije, te njegove snimke East Enda i niz dosad neobjavljenih dokumentarnih fotografija. ISBN 0500542295.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 224

224 - 5. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak