Vijenac 224

Maticahrvatska

Goran Ivaniš

Dominacija moćnih

»Motrišta«, Matica hrvatska Mostar

Dominacija moćnih

»Motrišta«, Matica hrvatska Mostar, gl. ur. Jago Musa, br. 24, Mostar, 2002.

Novi broj »Motrišta« otvara rubrika Aktualno koja u cijelosti prenosi predavanje Globalistički kapitalizam i nacionalizam koje je prof. dr. Edo Pivčević sa Sveučilišta Bristol održao u Matici hrvatskoj u Mostaru 12. travnja 2002. Kapitalističko poduzetništvo ima za cilj proizvesti i povećati dobit, a to znači da mora rasti i širiti polje djelovanja ako ne želi propasti — naglašava na početku Pivčević. U svom širenju kapitalističko poduzetništvo dolazi i na područja drugih država u kojima pronalazi povoljne uvjete za rast. Pivčević argumentirano izlaže tezu da su međunarodne korporacije najveći protivnik nacionalnih država, ukazuje na posljedice dominacije moćnih, upozorava na probleme koje donosi multikulturalnost i u zaključku naglašava da se male države, ukoliko se žele održati, moraju boriti svim sredstvima za očuvanje vlastite suverenosti i nacionalnog identiteta, štititi svoju raznolikost, kulturnu posebnost, jezik i predaju.

Baština člankom Anđelka Zelenike obilježava 550. obljetnicu spomena grada Mostara koje se prvi put javlja u spisu iz 1452. godine u kojem stoji da se sin poznatoga hercega Stjepana Kosače, Vladislav, odmetnuo od oca i zauzeo pored ostalih i »do castelli da ponte di Neretua«. Još je mnogo nepoznanica kada su točno podignuta naselja na suprotnim obalama rijeke kao i stari lančani most na Neretvi. Zelenika na temelju trenutno poznate građe zaključuje da je to bilo oko 1440. Izgradnju je financirao najvjerojatnije Stjepan Kosača, a most su izgradili dubrovački majstori. (Čuveni kameni most preko Neretve podignut je u Mostaru 1566)

U tekstu Mostar — slike iz povijesti urbane kulture življenja jednog grada. Jaroslav Vego analizira razvoj urbane kulture u Mostaru od druge polovice 19. stoljeća do danas, od kasabe na periferiji Otomanskog Carstva, preko grada srednjoeuropskoga podrijetla u doba austrijske vladavine do kvalitativne degradacije u arhitekturi, koja je u novije vrijeme sve više uzela maha. Arhitektura i urbanizam samo su materijalizirani odraz stanja jedne zajednice u danom vremenskom okviru — istaknut će na kraju Vego uz pitanje — Je li ovo Mostar doista zaslužio?

Stota obljetnica kazivanja fra Grge Martića (1822-1905) koja je 1901. zapisao Janko Kuharić, a koji su tiskani 1906. u Zagrebu pod naslovom Zapamćenja bila je povod Ljerki Lukić za kratki osvrt na Martićevo stvaralaštvo, posebice na memoriografsko-historiografska Zapamćenja, koja su njegovo najzrelije djelo.

Goran Ivaniš

Vijenac 224

224 - 5. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak