Vijenac 224

Film

FILMSKA ČETVRT

Bolje spriječiti nego...

FILMSKA ČETVRT

Začarani ljubavlju

slikaZagreb U prvoj polovici listopada pred kinopubliku u Hrvatskoj stižu jedna romantična komedija, jedan akcijski spektakl i — jedna obiteljska drama. Prvu žanrovsku odrednicu nosi prošlogodišnji uradak redatelja i scenarista Woodyja Allena Prokletstvo škorpiona, u kojem autor ponovno poseže za nostalgičnim ozračjem New Yorka iz 1940-ih. Sam Allen u filmu tumači i glavnu mušku ulogu uspješna agenta osiguravajuće tvrtke, čiji se nesporazumi s mrskom kolegicom, u interpretaciji Helen Hunt, potpuno zakompliciraju kada oboje posjete hipnotizera varalicu. Vodeće je pak ime drugog noviteta u domaćim kinima Cijena straha Ben Affleck koji u filmu redatelja Phila Aldena Robinsona, snimljena prema romanu Toma Clancyja, glumi obavještajca na tragu međunarodnih terorista naoružanih nuklearnom bombom. Napokon, drama Nevjerna redatelja Adriana Lynea u hrvatske kinodvorane dolazi kao nova inačica Chabrolove Nevjerne žene, čije supružnike pred razlazom ovaj put glume Richard Gere i Diane Lane.

Noću postprodukciji

slikaZagreb Nakon što je u rujnu na zagrebačkim lokacijama dovršeno snimanje filma Noćas je noćredatelja i scenarista Zvonimira Jurića, ekipa se te ljubavne drame prihvatila postprodukcijskog posla kako bi Jurićev dugometražni debi pred kinopubliku stigao početkom proljeća sljedeće godine. U središtu su filma, čiji je producent Boris T. Matić, direktor Motovun film festivala, bivši mladić i djevojka koji se slučajno susretnu nakon dvije godine i pokušavaju u posve neobičnim okolnostima oživiti vlastitu romancu. Njihovi su interpreti Bojan Navojec i Nataša Dangubić, dok u ostalim ulogama nastupaju Daria Lorenci, Rakan Rushaidat i Asja Potočnjak. Redatelj Zvonimir Jurić filmskoj je javnosti najpoznatiji po svojim nagrađivanim dokumentarnim filmovima iz Osječke trilogije, a cjelovečernji igranofilmski prvenac realizira u koprodukciji Matićeva Propeler filma i HRT-a, te uz sredstva Ministarstva kulture.

Novi uspjeh Novog Zelanda

slikaWellington S titulom najboljega filma prema ocjeni publike na nedavno završenu 27. međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, drama Whale Rider novozelandske redateljice i scenaristice Niki Caro (Memory & Desire) uskoro kreće i u međunarodnu kinodistribuciju. Riječ je o priči o maorskoj djevojčici Pai, koja unatoč djedovoj namjeri da novoga vođu plemena pronađe među prvorođenim sinovima u selu, sama želi biti na čelu svoje zajednice. Film je prema mišljenju kritičara jedan od najboljih uradaka suvremene novozelandske kinematografije, a posebnu mu snagu i autentičnost daju glumci maorskog podrijetla i korištene lokacije oko gradova Whangarei i Gisborne na Sjevernom otoku. U glavnoj je ulozi izvrsno ocijenjena debitantica Keisha Castle-Hughes, a njezina djeda u ovoj drami o sukobu modernog i tradicionalnog glumi Rawiri Paratene.

Kanibalovi počeci

slikaLos Angeles Najintrigantniji je premijerni naslov u američkim kinima u listopadu triler Red Dragon redatelja Bretta Ratnera (Gas do daske), još jedna ekranizacija literarnih dogodovština dr. Hannibala Lectera. Planetarno poznati lik nanovo tumači oskarovac Anthony Hopkins reprizirajući svoje nastupe u prošlogodišnjem Hannibalu i u inicijalnom Kad jaganjci utihnu iz 1991. Film radnjom prethodi događajima iz ostala dva nastavka, a uz Hopkinsa glavnu ulogu ima Edward Norton (Klub boraca) kao agent FBI-a na tragu serijskog ubojice cijelih obitelji u vrijeme punog mjeseca. Dr. Lecter, dakako, iz zatvora pomaže svom bivšem protivniku ne bi li zločinca u izvedbi Ralpha Fiennesa (Engleski pacijent) uhitio prije novog pokolja. Književni je predložak Ratnerova filma istoimeni roman Thomasa Harrisa koji je prvi put adaptiran 1986. kao Manhunter u režiji Michaela Manna. Red Dragon u američka kina stiže 4, a u hrvatska 24. listopada.

Knjiga

slikaJohn T. Soister, Conrad Veidt on Screen: A Comprehensive Illustrated Filmography, McFarland & Company, 2002. U siječnju 2003. navršava se 110 godina od rođenja njemačkoga glumca i redatelja Conrada Veidta (1893-1943), koji je karijeru nakon uspjeha u domovini (Opium, Wahnsinn), nastavio u Hollywoodu (A Woman’s Face, Casablanca). Publicist John T. Soister svojom knjigom dosad najsustavnije raščlanjuje Veidtov profesionalni život, bacajući novo svjetlo na glumčeve angažmane na početku Hilterove vladavine.

Časopis

»Cineaste« je njujorški tromjesečnik posvećen filmu kao umjetnosti, ali i kao složevini niza poslovnih i kulturnih interesa. Magazin uređuje njegov pokretač Gary Crowdus, a svojim je studioznim člancima, intervjuima i kritikama još od prvog broja 1967, stekao visoku reputaciju u američkim filmskim krugovima. Jednogodišnja je pretplata za inozemstvo 30 dolara.

CD

slikaVarious Artists, The Rules of Attraction ŠSoundtrackš Uz film Red Dragon listopadsku će premijeru doživjeti još jedna filmska inačica književnoga bestselera. The Rules of Attraction redatelja Rogera Averyja s Jamesom Van Der Beekom ekranizacija je romana Breta Eastona Ellisa, a glazbenu joj kulisu čine skladbe s CD-a koji je u prodaji od 8. listopada.

Internet

slikahttp://www.filmarchive.org.nz/ Sve o novozelandskoj kinematografiji, čiji počeci datiraju od kraja 19. stoljeća, moguće je pronaći na službenoj web-stranici nacionalne filmske ustanove The New Zealand Film Archive, odnosno na maorskom, NgH Kaitiaki O NgH Taonga WhitiHhua.

Boško Picula

Vijenac 224

224 - 5. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak